NLP – Programare Neurolingvistica pe intelesul tuturor

ce este nlp

NLP – programare neurolingvistică: o cale către succes și autoîmplinire

NLP Programare neurolingvistică este abrevierea de la NeuroLinguistic Programming. La prima vedere titlul sună extrem de pomops și pare că avem de-a face cu ceva extrem de complicat și inaccesibil. În realitate, Programarea neurolingvistică este o știință clară, precisă și ușor aplicabilă imediat. NLP – ul este studiul felului în care funcționează omul, înțelegerea mecanismelor și folosirea în mod practic a acestora în viața de zi cu zi. NLP – ul este și simplu și ”periculos de bun”, în sensul în care, folosind corect tehnicile, îți poți schimba starea, poți schimba stările altor oameni, poți convinge mai ușor, poți conduce mai ușor, îți crești eficiența, crești productivitatea, elimini blocajele mentale și emoționale.

Am descoperit ce este NLP în urmă cu mai mult de 10 ani când am vrut să intru în profunzimea leadershipului, a negocierilor și a dezvoltării personale. Mi se părea incredibil de simplu să funcționeze, însă am zis să testez. Am testat, a funcționat și nu am încetat să descopăr tehnici după tehnici, strategii după strategii și le-am implementat nu doar în cursurile pe care le livrez, ci le-am integrat în viața mea de zi cu zi, in sesiuni de coaching, în optimizarea propriului business, în optimizarea altor afaceri și în propria mea dezvoltare personală.

Pe scurt, abrevierea NLP (NeuroLinguistic Programming) este explicată în felul următor:

 • N – Neurologie – Cum funcționează mintea și cum gândim pentru a deveni exponențiali în mediul în care trăim
 • L – Lingvistică – Cum utilizăm limbajul pentru a crea încredere și a gestiona stările noastre și a celor din jurul nostru
 • P – Programare – Cum ordonăm acțiunile și gândurile noastre pentru a genera rezultate excepționale

Am primit de prea multe ori întrebări de genul: Ce este NLP? Ce înseamnă NLP? La ce ajută? Cum aflu tehnicile? De ce m-ar interesa? Ce este programarea neurolingvistică? Așa a luat naștere articolul de mai jos pe care îl poți considera un fel de introducere în NLP. Citind acest articol vei afla:

Scurt istoric al NLP (programare neurolingvistică)

Programarea neuro-lingvistică a luat naștere în 1976, cofondatori fiind  Richard Bandler  și John Grinder. Abordarea lor a fost ușor diferită față de abordarea științifică în general, în sensul în care, ei au început să studieze cei mai buni terapeuți ai vremii, să vadă ce fac aceștia, să sistematizeze ce fac ei și apoi să conceapă strategii care funcționează. Astfel, pentru un moment, nu i-a interesat fundamentul științific, ci doar rezultatul final și anume: Ce fac aceștia de au rezultate? Printre aceștia se numără: Fritz Perls (terapia gestalt), Virginia Satir (terapia familiei) și Milton Erickson (hipnoterapie).

NLP-ul a reprezentat un progres important la acea vreme și și-a păstrat și în zilele noastre reputația. Pe de altă parte, contestatari sunt și astăzi, întrucât modul în care funcționează programarea neurolingvistică este o abordare mai degrabă empirică decât științifică, în ciuda titlului pretențios. De exemplu, poți trimite un copil la un psiholog, când în același timp, același copil poate fi trimis la terapeut NLP. Presupunând că acest copil refuză să se mai ducă la școală, prin tehnici NLP se poate întâmpla ca acel copil să-și schimbe părerea despre școală în 30 de minute (atenție, nu întotdeauna!) spre deosebire de psiholog unde ar putea merge și ani de zile la ședințe de terapie. Acesta a fost doar un exemplu, însă de aici apar controversele.  NLP-ul este interesat de rezolvarea imediată a problemei, de soluție și atâta timp cât s-a rezolvat, se merge mai departe. Alternativa psihologilor (cel puțin în anii 80) era să sondeze inconștientul și subconștientul persoanei (cumva să lucreze la cauză) până când, printr-o minune copilul ar fi avut vreo revelație.

Personal, cred că a spune că Programarea Neurolingvistică este bună sau rea, sau a spune că psihologia sau terapia clasică este bună sau nu, sunt afirmații care nu ne ajută prea mult, în viziunea mea aceste științe se completează, la fel cum se completează și cu alte științe.

Unde se aplică NLP-ul?

Unii ar putea spune că NLP-ul – programarea neurolingvistică se aplică în prea multe domenii. Așa și este, din fericire sau din nefericire. Vedeți mai jos cele 3 domenii în care putem aplica programarea neurolingvistica, înainte însă vă ofer și 5 definiții,  în viziunea celor care l-au creat și dezvoltat.

Programare neurolingvistică în business – cum se aplică?

În business, uneori în mod neintenționat, alteori în mod intenționat, întâlnim tehnici de programare neurolingvistică la tot pasul. De exemplu, pentru rezolvarea problemelor sau pentru creativitate sunt tehnici NLP. În crearea sloganurilor sau a spoturilor publicitare vedem tot NLP. În vânzări sau negociere, tehnicile NLP, de cele mai multe ori, sunt aplicabile imediat.

De asemenea, în construirea unei strategii de business poți folosi tehnicile programării neurolingvistice pentru a crea un schelet (folosind modelarea) și poți optimiza folosind strategia Disney. De asemenea, NLP-ul reprezintă un pas cheie în Leadership. Mi se pare că știința programării neurolingvistice depășește sfera tehnicilor generaliste. De exemplu, dacă spunem că un leader îi inspiră pe cei din echipă sau pe cei care îi simpatizează, programarea neurolingvistică  te va învăța concret CUM să faci acest lucru. Fără a face din NLP o abordare dogmatică pot spune că sunt fan NLP pentru că îmi oferă răspunsuri concrete la întrebarea CUM SE FACE?

Programare neurolinvistică (NLP) în dezvoltarea personală

Aici NLP-ul atacă cele mai complicate teme cum ar fi: încrederea în sine, atingerea obiectivelor sau gestionarea emoțiilor. Practic, folosind NLP îți optimizezi ”relația cu tine” și relația cu cei din jurul tău. Tehnicile NLP nu te ajută doar să te dezvolți, te ajută și să te ridici în picioare atunci când lucrurile nu sunt tocmai roz. De exemplu, o parte din tehnicile pe care eu le folosesc pentru a face posibil ca oamenii să facă lucruri aparent imposibil de realizat (cum ar fi trecerea prin foc, îndoirea unei bare de oțel cu gâtul, spargerea unui plăci de lemn) sunt culese tot din NLP. Practic într-un fel, am putea spune că prin tehnici NLP, imposibilul devine posibil. Dacă te întrebi în ce măsură poți integra singur  sau cu ajutorul cuiva tehnicile NLP o să găsești răspunsul ceva mai jos.

Programare neurolingvistică (NLP)  în terapii

Programarea neurolingvistică se aplică și în terapii. Sunt terapeuți care au ales să-o integreze în totalitate iar alții  care au integrat doar o parte din tehnicile NLP. Nu o să insist pe acest domeniu pentru că deja se adresează specialiștilor, iar dezbaterile și părerile sunt foarte împărțite și diferite.

Coaching cu NLP

În ultima vreme Coachingul este la mare căutare și în România. Fără a intra în detalii stufoase despre școlile de coaching vreau să amintesc că sunt destul de mulți coachi care fac coaching cu NLP. Mai exact, ei utilizează, dincolo de tehnica de coaching propriu zisă, instrumente din programarea neurolingvistică pentru a livra coaching cu rezultate.

Invață NLP în România

NLP- ul – Programarea neurolingvistică este destul de accesibilă în România. Prima surpriză pe care o ai când începi să înveți NLP este că realizezi că deja aplicai anumite tehnici fără să știi că sunt tehnici NLP. Întrucât în programare neurolingvistică doar se sistematizează ce funcționează, în mod inteligent, cu siguranță ai acționat în mod inteligent și în trecut. De exemplu, îl întrebam pe cumnatul meu ce face el de este așa convingător. El nu a urmat cursuri specifice însă, nativ are acest dar de a convinge oamenii foarte ușor. Unul dintre răspunsurile pe care mi le-a oferit Răzvan (cumnatul meu) a fost:

 • Mă dau după ei
 • Adică? (am întrebat eu)
 • De exemplu, când vorbesc cu Teodorescu, el are o voce așa sacadată și vorbește tare și repezit!
 • Așa, și tu ce faci? (am întrebat din nou)
 • Vorbesc și eu ca el, cu același ton și folosesc aceleași cuvinte

Practic, Răzvan a folosit ceea ce în se numește Raport cu interlocutorul, care este una din tehnicile de bază din programarea neurolingvistică. Sunt multe astfel de tehnici, iar Programarea neurolingvistică te învață cum să faci mai bine ceea ce faci deja, cum să faci diferit ceea ce faci pentru a obține rezultatul dorit sau cum să faci, la nivel strategic, cu totul diferit.

Cel mai eficient este să înveți NLP- în mod organizat de la un curs. Râmâne însă posibilă și varianta autoeducării prin cărți. Vă voi prezenta ambele variante mai jos.

Cursuri NLP – programare neurolinvistică în România

Sunt multe tipuri de cursuri care se organizează în România. Personal, consider că cel mai important când alegi un curs este să alegi în primul rând trainerul și mai apoi egida sub care este organizat. Acum sunt mai multe instituții NLP (să le spunem așa). Ofer mai jos câteva clarificări în acest sens, prezentându-vă câteva variante.

Curs Comunicare/ Curs Negociere persuasivă folosind tehnici NLP

Spre deosebire de cursul de dezvoltare personală, cursul acesta este orientat în primul rând pe sporirea puterii de convingere. Este un curs potrivit mai ales pentru cei implicați în Negocieri, în Vânzări, chiar și în Leadership. Eu îl consider un kit de bază pentru oricine își dorește să fie mai persuasiv.

Mai multe detalii despre cursul de Negociere persuasivă (tematică/ beneficii/ preț) prin click aici

CURS NLP practitioner

Aceasta este, să spunem, varianta oficială a cursului de NLP. Oficial, însemnând că este un organism internațional care reglementează certificarea, tematica și așa mai departe. Sunt mai multe organisme de certificare internațională (ANLP, AUNLPIANLP; SANLP,  etc). Fiecare organizație spune că certificarea lui este cea mai bună posibilă. Personal, rămân la părerea că indiferent de egida sub care este organizat cursul, la final, Trainerul face (sau nu face) toți banii. Noi am ales AUNLP, însă ține mai degrabă de preferințe și de opțiuni, decât de ce-și spune fiecare organizație despre ea însăși.

În cursul de NLP practitioner vei găsi o abordare completă pe toate palierele (dezvoltare personală, leadership, influențare, gestionarea emoțiilor, strategie, etc). Puteți vedea tematica completă prin click aici!curs NLP programare neurolingvistica

Cursul NLP practitioner este un curs de lungă durată și probabil fără excepție, participanții, la final, înregistrând progrese remarcabile în viața lor personală sau profesională. În comparație cu cele două cursuri de mai sus (care sunt un fel de intro din două perspective diferite) cursul de NLP practitioner reprezintă o abordare completă a programării neurolingvistice. Completă, în sensul în care se merge în profunzimea programării neurolingvistice. După Practitioner urmează Master, apoi Trainer, însă acestea sunt detalii despre care puteți discuta cu trainerul la curs.

Detalii despre CURS NLP (Programare Neurolingvistică) găsiți prin click aici!

Mai nou, există și varianta în care poți urma cursul de NLP online, alegând opțiunea cu sau fără certificare.

Detalii despre cursul NLP online cu certificare prin click aici

Cărți NLP – programare neurolingvistica

Eu am început studiul în urmă cu mai bine de 10 ani doar din cărți. Recomandarea mea este însă să începeți cu un curs (unul din cele trei recomandate mai sus: Dezvoltare Personală, Negociere persuasivă sau NLP practitioner). Este mai bine, economisiți timp și aveți un start corect. Îndrumarea unui profesionist își va spune cuvântul. Totuși, dacă din considerente financiare, de timp sau de loc, nu puteți să ajungeți la un curs, am recomandare și de cărți. Aceste recomandări le păstrez chiar dacă urmați și cursurile. Sunt extrem de multe cărți de NLP, ai un adevărat blocaj dacă vrei să-ți cumperi una, astfel că nu o să fac o listă lungă, ci o să mă rezum la două cărți mari și late:

Manual de NLP – Joseph O Connor

Este o carte extrem de bună și de clară. Este cel mai bun Manul de NLP pe care eu l -am întâlnit, mai ales pentru cei care vor să se inițieze în NLP. Este o introducere în NLP extraordinar de bună. De exemplu noi, Extreme Training, am ales ca această carte să fie oferită drept suport de curs. Este clară, didactică și bine organizată într-un limbaj accesibil. O puteți ”răsfoi” și comanda online prin click aici

Cartea cărților în NLP – Dr. L. Michael Hall

Este o carte care vă va atrage prima dată atenția prin prisma prețului piperat. Costă de 3 ori mai mult decât o carte uzuală, însă eu cred că își merită banii. Este o carte care are o abordare practică a NLP-ului, în sensul în care conține doar tehnici de NLP (la ce-ți folosește) și-ți oferă procesele și exercițiile NLP bine explicate pas cu pas. Eu nu doar că am citit-o cu pixul în mână, am și integrat multe elemente din ea în sesiuni de coaching și în cursuri. Vedeți mai multe detalii despre carte prin click aici!

Ce are specific NLP-ul?

NLP-ul are și niște particularități, să le spunem principii, axiome sau idei de bază. Le voi enumera mai jos doar pentru a vă face o idee despre cum este gândit acest sistem.

Presupunerile (Axiomele) NLP:

 1. Oamenii reacționează mai degrabă la experiențele lor decât la realitatea în sine.
 2. A avea cel puțin o opțiune este mai bine decât a nu avea niciuna.
 3. Oamenii fac cele mai bune alegeri pe care le pot face într-un moment și context dat.
 4. Oamenii funcționează excelent.
 5. Toate acțiunile au un scop (conștient sau inconștient)
 6. Orice acțiune întreprindem are la bază o intenție pozitivă.
 7. Subconștientul echilibrează conștientul și întotdeauna este bine intenționat.
 8. Sensul comunicării nu stă doar în ceea ce intenționezi tu să comunici, ci și în reacția pe care o primești ca răspuns la interlocutor/public.
 9. Avem deja toate resursele care ne sunt necesare pentru a reuși (sau le putem crea.)
 10. Mintea și corpul formează un sistem. Sunt expresii diferite ale aceleiași persoane.
 11. Prelucrăm toate informațiile prin simțurile noastre.
 12. Copierea/imitarea unei acțiuni reușite (a altcuiva) duce ea însăși la excelență.
 13. Dacă vrei să înțelegi, acționează.

Când vă uitați la aceste premise și vreți să le înțelegeți nu trebuie să fiți sau să nu fiți de acord cu ele. Sunt premise ale NLP-ului,  se iau ca atare, la fel poți face și tu. Oricare din ele poate fi discutabilă, acesta este și motivul pentru care se numesc prezumții, axiome, presupuneri sau presupoziții.

Tehnici de progrmare neurolingvistică (NLP)

Mai jos vă ofer o serie de linkuri către alte articole. În esență, în fiecare articol sunt prezentate tehnici NLP și chiar dacă în ele nu veți găsi specific cuvântul NLP, de fapt sunt fundamentate pe tehnici NLP, unele din ele mai simple, altele mai complexe.

 1. Limbajul ochilor – cum il interpretam corect?
 2. Limbajul trupului – cat este mit si cat este adevăr
 3. Limbajul trupului la masa negocierilor
 4. Negocieri cu NLP (metaprogramele)
 5. Limbajul hipnotic in negociere
 6. Legea atractiei: de ce nu primesti pana maine un ferrari
 7. Tehnică persuasiune – mutarea in timp si spatiu!
 8. Video – Cum creezi ancore de scenă?
 9. Tehnici dezvoltare personală!
 10. Obama si tehnicile hipnozei Eriksoniene
 11. Cum sa negociezi cand totul nu e totul roz?
 12. Coaching cu NLP

VIDEO NLP (neuro linguisting programming)

Mai jos vă las să vedeți și două videouri. Primul din ele este cu Robert Dilts și este dublat în limba română. În acest video, făcut cu ocazia venirii sale în România el explică ce este NLP – ul.

În al doilea video vedeți ”magia” NLP. Îl vedeți în acțiune, vedeți NLP-ul prin prisma lui Anthony Robbins. Cu toate că în video nu sunt doar tehnici NLP,  este un exemplu de cum pot fi folosite acestea utilizând metafora.

Vă doresc mult succes în a integra tehnicile NLP viața voastră! Dacă mai aveți întrebări suplimentare despre programare neurolingvistica, lăsați mai jos un comentariu și o să vă răspund.

Mult succes!

Cu drag Marian Rujoiu

Marian rujoiu

P.S. Resursele Recomandate:

Cărți:

Cursuri:

4.7/5 - (4 votes)

10 thoughts on “NLP – Programare Neurolingvistica pe intelesul tuturor”

 1. Multumesc pt informatiile legate de NLP. Am auzit de acest proces, dar cred ca denumirea un pic pretentioasa m-a tinut la distanta. Succes in continuare in tot ceea ce faceti!

 2. Domnule Marian,
  Va urmăresc de multă vreme și am constatat azi, dintr-un răspuns al dvs. că pregătiți o variantă on-line a cursului. O aştept cu interes. Până atunci mai aştept articole şi informaţii de la dvs.
  Cu stima,
  Valeriu Stânea

 3. Buna ma Intereseaza cursul NLP practitioner brar I’m variants online eu sunt in UK si nu pot veni pentru a urma cursul in varianta standards

 4. Buna dimineata!

  Foarte consistent materialul postat!
  Cu deferenta , pentru informare si…astept cu interes, in continuare…!

  Cu drag, Flori M!

 5. Multumiri pentru informatiile distribuite cu generozitate. Ofer si eu la schimb o tehnica „nativa” de comunicare in cadru restrans, atunci cand conversatia fie este acaparata de un interlocutor, fie se cantoneaza excesiv pe un subiect: se aplica strategia „brodarii” prinzand din zbor o idee, cu orientarea discutiei pe un fagas mai atractiv si constructiv pt. toata lumea!

 6. D-le Rujoiu

  Este foarte greu sa dai rapid un raspuns la intrebarea „ce as schimba daca as lua totul de la capat” pentru ca am inceput viata si m-am format in anumit conditii ale mediului social(cel dinainte de 1990) iar apoi cu totii a trebuit sa ne adaptam din mers la o noua viata sociala.Cu siguranta , daca ar trebui sa iau totul de la capat , acest lucru s-ar intampla in conditii cu totul noi atat din punct de vedere al integrarii sociale cat si cel al formarii profesionale .In mod sigur multe lucruri din viata mea ar arata altfel.

 7. Buna dimineata, Marian! Mesajul dvs., pe care tocmai l-am gasit, este pentru mine precum un cadou sub Pomul de Craciun – o comparatie mai la indemana pentru a sugera bucuria si surpriza mea din momentul acesta. De ce surpriza: vine taman in orizontul meu de asteptare, taman cand imi doresc sa mai gasesc ceva care sa fie solutie la nevoile mele actuale. Materialul acesta, ca si celelalte de pana acum, completeaza ceea ce cunosc, se adauga la instrumentele pe care le utilizez deja (fie la clasa, ca profesor, fie in relatia cu ceilalti) si promite o dezvoltare a ceea ce cunosc, astfel incat sa functionez mai bine. Pentru ca asta imi doresc, sa functionez mai bine, astfel incat sa fiu o contributie pentru mine si pentru cei de langa mine. Se intampla ca si de data asta sa „apareti” cand am mai mare nevoie, afirmatie valabila si pentru celelalte materiale pe care le-am primit e-mail anul acesta de la dvs. Asadar, va multumesc. Si da, astept cursul pe care ill pregatiti la Brasov.

 8. Pingback: Putere Nemarginita - Tony Robbins I De ce merita sa o citesti?

 9. Multumesc pentru informatiile introductive despre NLP, Marian. Imi doresc sa tii tu trainer-ul la formarea NLP Practitioner. Cred ca poti impartasi mai bine informatia comparativ cu dl Lambescu. Te-am vazut si la interviul cu Daniel Ghigea la TV Nova Fagaras, si stii cum sa pui problema si cum sa oferi solutiile. Daca vei face tu training-ul NLP Practitioner, ma intereseaza sa particip. Sarbatori Fericite, Marian, tie si familiei tale, precum si intregii echipe Extreme Training. Din punctul meu de vedere, si sunt sigur si a multor altora, sunteti pe primul loc in Romania in domeniul training-ului. O zi excelenta! Cu stima, Valentin Raica

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top

Pe ce adresă de email vrei să primești ebook-urile gratuite?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Life University I Marian Rujoiu prin click aici!

Te poți dezabona oricând

Privacy Policy: Promitem că adresa ta de email este în siguranță!