Tehnici dezvoltare personala si de business – Cum sa eliberezi potentialul din interiorul tau? –

Sunt situații în care îți merge bine și nu puține situații în care nu îți merge bine. Sunt tehnici dezvoltare personala care funcționeaza. Aceasta tehnica de dezvoltare personala poate funcționa pentru tine! Testează-o! Ne dorim de cele mai multe ori să simțim cum viața noastră prinde aripi, că are sens. Dorim să aducem o contribuție, dorim să simțim cum creștem sau dorim să avem succes. Fiecare își va găsi succesul în ceea ce consideră important pentru sine. Ce este succesul pentru tine? Aceasta ar fi o primă întrebare. Poate îți vei răspunde plata facturilor, poate te vei referi la familie, la sănătate sau la carieră. Indiferent la ce ne referim este important să ne referim în mod onest. Pentru mine, de exemplu, succesul înseamnă să fii capabil să duci viața pe care vrei să o duci. Da, să fii capabil și să ai curajul.

În acest articol mă voi opri mai mult la carieră și la autoîmplinire. Acest articol te va ajuta să conștientizezi și să înțelegi că simpla apăsare a unui buton îți poate transforma viața într-o clipă. Omul este o ființă perfectă, de cele mai multe ori consecventă și congruentă cu propriile principii. Tu, cel care citești, ești o ființă perfectă care a avut parte de creștere și dezvoltare până acum. Una dintre întrebările principale pe care le pun oamenilor în cadrul cursurilor sau în cadrul întâlnirilor individuale este: Ce te oprește să fii mai fericicit? Sau ce te oprește să ai o viață mai împlinită? Ce te oprește să ai succes?

Ce răspunsuri credeți că primesc? Voi face o scurtă enumerare, înainte însă am să te rog să te gândești la o arie a vieții tale unde simți că dorești să crești, să te dezvolți șă să vezi rezultate. Întreabă-te acum ce te oprește și răspunde-ți, dacă nu în scris, cel puțin mental. Ce te oprește? Care sunt barierele, fie ele externe sau interne? Poate vrei să-ți deschizi o afacere, poate vrei să ai o viață de cuplu mai bună, poate îți dorești să ai o carieră fulminantă. Dând câteva răspunsuri sunt șanse mari ca începând de astăzi lucrurile să capete o direcție pe care tu ți-o dorești.

Să vedem ce spun ceilalți când sunt întrebați ce-i oprește. Printre răspunsuri vei găsi și răspunsurile tale, iar tu poți adăuga acele răspunsuri pe care ți le imaginezi:

–       Nu am bani!

–       Nu am timp!

–       Îmi este frică!

–       Am alte griji care mă absorb!

–       Ceilalți nu mă sprijină!

–       Este prea greu!

–       Este imposibil!

–       Nu am starea potrivită!

–       Am amânat mereu!

–       Este prea târziu!

–       Nu știu dacă voi vedea rezultate!

–       Sunt riscurile prea mari!

–       Partenerul de viață nu mă sprijină!

–       Nu cred că pot!

–       Este prea greu!

–       Am încercat, dar nu a mers!

–       Necesită un efort prea mare!

–       Nu am resursele necesare!

–       Nu am energia necesară!

–       Nu știu dacă o să meargă!

Ți-ai regăsit răspunsurile? Dacă da, foarte bine, dacă nu, le poți adăuga pe ale tale cu încredere. Imaginează-ți următoarea situație: întâlnești o persoană nouă, interacționezi cu ea și îți formezi o părere despre acea persoană. Vei trage rapid câteva concluzii cum ar fi: Este deștept! este idiot! Este de încredere! Nu este de încredere! Este simpatică! Este o persoană cu un suflet bun! Este plină de umor! Este apatică! etc. Vei trage câteva concluzii. Corect? Ești de acord că acele concluzii pe care le tragi vor influența interacțiunile tale viitoare cu acea persoană? Vei evita acea persoană în viitor sau din contra! Vei fi deschis către acea persoană sau nu, vei vorbi într-un fel sau altul despre acea persoană cu alte persoane. Așa ne formăm păreri, care se vor menține mereu sau care se vor schimba după alte interacțiuni. Fomându-ne păreri ne-am adaptat ca specie. Dar nu am supraviețiuit pentru că ne-am format păreri, ci pentru că întotdeauna am acționat în conformitate cu părerile pe care le-am avut.

Tot timpul, atât cât gândim, ne formăm păreri. Avem o părere despre partenerul de viață, avem o părere despre un coleg, avem o părere despre un om politic, avem o părere despre despre nutriție, avem o părere despre mama sau tata, avem o părere despre noi, avem o părere despre zona în care locuim, avem o părere depre țara noastră, avem păreri despre oameni în general sau despre oameni în mod special. Toate aceste păreri pe care le avem ne influențează în mod categoric comportamentul față de lucrurile respective.

Dacă la un moment dat am avut o durere și am luat un anumit medicament, iar acesta a avut un efect pozitiv, ne-am format o părere despre medicamentul respectiv, la fel cum ne-am format o părere și despre cele care nu au avut. Dacă am acordat încredere unei persoane și ea ne-a înșelat încrederea, noi ne schimbăm părerea despre persoana respectivă și în viitor vom fi mai precauți în interacțiunea cu acea persoană. Părerile au darul într-un anumit fel de a ne ajuta să supraviețuim, sunt generalizări pe care noi le facem și în funcție de care acționăm. Părerile noastre fac parte din noi, ne vor defini identitatea, devin convingerile noastre, de aici și termenul de convingeri politice sau religioase. Părerile noastre sau convingerile noastre, cum le-am denumit, determină acțiunile sau lipsa acțiunilor noastre. Orice părere pe care o avem se va traduce într-un comportament. În cele mai multe cazuri vom acționa în funcție de ceea ce considerăm că este bine sau în funcție de șansele de reușită pe care le preconizăm. Dacă considerăm că nu va merge ceva, puțin probabil să intrăm în acțiune, la fel cum atunci când avem convingerea că va merge, ne aruncăm în luptă cu toată energia și puterea nostră. Cred că este destul de clar până aici. Poți să zâmbești, să spui că este așa sau să spui că nu este așa. Se cheamă tot convingere. Vedeți, totdeauna îți vei forma o convingere și acesta este un lucru bun.

Mergând mai departe, gândindu-te la oamenii din jurul tău, vei auzi în permanență fel și fel de convingeri. Poate te întrebi acum cu ce te ajută aceste lucruri! Este evident că părerile pe care le avem influențează în mod precis acțiunile noastre. Cum ne ajută în schimb aceste lucruri?

Tehnici dezvoltare personala – Convingerile care ne limiteaza!

Eu cred că fiecare om are un potențial, mai mare mai mic, însă clar are potențial si sunt suficiente tehnici de dezvoltare personala pentru a elibera acest potential.Cred că fiecare om a avut momente de tristețe la fel cum a avut momente de strălucire. Mi-aș dori foarte mult să-ți pui o întrebare. Uită-te peste convingerile de mai sus și la cele pe care le-ai adăugat dacă este cazul și întreabă-te sincer: Eu acționez în conformitate cu aceste convingeri?

Cel mai probabil că da, pentru că aproape tot timpul acționăm în conformitate cu părerile pe care le avem. Aceste convingeri pe care ți le-ai format îți pot, însă, limita potențialul pe care-l ai sau pe care îl poți aplifica!

În general vei avea de-a face cu două tipuri de convingeri

–       convingeri care-ți limitează potențialul

–       convingeri care-ți dezlănțuie potențialul

La fel cum părerea ta despre o persoană îți modifică comportamentul față de acea persoană, la fel orice convingere pe care o ai va influența setul de acțiuni pe care le vei întreprinde. În tine există un potențial, iar convingerile pe care le ai îți vor da posibilitatea să dezlănțui potențialul din tine, să șlefuiești diamantul din tine!

Încet, încet începi să fii de acord că părerile pe care le ai îți vor influența acțiunile acum și în viitor. Strălucirea în viață, autoîmplinirea, cariera, relațiile sunt și vor fi un rezultat direct al acțiunilor pe care le întreprinzi. Și atunci când nu acționezi,o faci tot ca urmare a unei convingeri. Și atunci când alegi să nu acționezi, tot o alegere faci, alegere care este motivată de o convingere pe care o ai. Dacă ai ajuns până în acest punct al articolului, îți mulțumesc că-mi dai prilejul să împărtășesc aceste lucruri cu tine și sper ca într-o zi să vezi un efect direct al lucrurile pe care le discutăm aici și să-mi spui ce s-a întâmplat. Fiecare om are propriile convingeri care-l fac să acționeze într-un anumit fel, unele convingeri îi limitează potențialul, altele îi dezlănțuie potențialul. Edison avea convingerile lui, Napoleon avea convingerilor lui Churchil avea convingerile lui, Einstein a avut convingerile lui, iar rezultatele lor au fost rodul exclusiv al convingerilor lor pentru că au acționat, au acționat și iar au acționat în raport cu convingerile lor, chiar când pentru alții au părut lipsite de sens. Ei au acționat în raport cu convingerile lor, iar convingerile lor au fost unele amplificatoare de potențial.

Ce ai făcut ieri, ce ai făcut ani de-a rândul și ce vei face în continuare este și va fi un rezultat al acțiunilor tale, iar acțiunile tale sunt alimentate în permanență de convingeri. Ai putea să-mi spui că ai acționat în funcție de context, de situație, și nu de convingeri. Voi fi de acord cu amendamentul că între context și acțiunile pe care le întreprinzi apare întodeauna o convingere care va judeca acțiunea într-un anumit fel, convingerea care te va face să acționezi într-un anumit fel. Convingerea că există o soluție te va mobiliza către găsirea unei posibile soluții, la fel cum convingerea că nu există o soluție se va traduce în acțiunea ta de a nu face nimic. Întodeauna convingerea îți va dicta cum și când să acționezi. Aș vrea să-ți spun un lucru, pe cât de simplu pe atât de esențial. Imaginează-ți că este scris cu litere mari, pe cer, în sufletul tău, pe o clădire sau oriunde îți este ușor: SCHIMBÂNDU-ȚI CONVINGERILE, ÎȚI POȚI SCHIMBA VIAȚA! Este bine să le vezi cu litere mari, strălucitoare exact în locul tău preferat.

Oamenii îți spun: Nu știu ce să fac… pentru că A, B, C… etc? Atunci eu spun: Foarte bine, ce te face să crezi asta sau ce te oprește să te schimbi ? Atunci primesc o avalanșă de convingeri și primesc o avalanșă de convingeri limitatoare. Niciodată nu am întâlnit o persoană care să fie blocată într-o anumită situație și să nu adere la o convingere limitatoare. Convingerile pe care le ai îți pot limita potențialul sau ți-l pot dezlănțui. Ce convingeri ai acum? Poate ți-ai format convingerea că accepți să te cunoști mai bine, că poate este ceva cu aceste convingeri și merită explorate (o convingere potențatoare) sau poate îți formezi convingerea limitatoare cum ar fi: Nu are rost, viața mea este complicată. Și tu, și eu, și orice om din lume are și convingeri limitatoare, care-i blochează succesul, potențialul și valoarea, important este cât suntem dispuși să trăim cu aceste convingeri.

Aș vrea să iei trei dintre convingerile de mai sus, convingeri din cauza cărora nu acționezi sau nu acționezi la scară mare sau nu acționezi deloc. Să facem împreună un mic exercițiu. Ia trei convingeri care vizează o zonă a vieți tale în care nu prea ai acționat până acum. Da, așa este, trebuie să accepți că te-au oprit. Dacă nu accepți că te-au oprit, tot o convingere limitatoare este, deci este în regulă. Așadar alege trei convingeri, oricare ar fi aceste trei convingeri. Foarte posibil să te fi întrebat, citind aceste rânduri, cum ți-ai putea schimba aceste convingeri, ce ai putea face. Alege trei convingeri, spuneți-le în minte sau scrie-le pe o hârtie.

Alege acele convingeri care crezi că te blochează cel mai mult., pur și simplu alege trei dintre convingerile tale, trei dintre motivele tale care crezi tu că reprezintă o barieră între tine și viața pe care ți-o dorești. Nu conteză dacă sunt externe sau interne, alege pur și simplu pe acelea trei care te-au influențat cel mai mult în trecut. Este nevoie să le alegi acum pentru a merge în continuare, pentru că altfel discutăm doar teorie, iar pe mine de regulă mă înteresează aplicabilitatea. Eu cred că ai un potențial și ai putea să fii o persoană foarte deschisă atunci când îți dorești.  Dacă ți-ai ales aceste trei convingeri putem să mergem mai departe să facem un exercițiu simplu de imaginație.

Ai aceste trei convingeri, sunt ale tale și ai acționat în funcție de ale până în prezent. Aceste convingeri, mai vechi sau mai noi, reprezintă o barieră între tine și ceea ce-ți dorești cu adevărat. Poate ți-ai ales convingeri care țin de tine sau de ceilalți, este corect oricum. Să ne imaginăm puțin viitorul tău. Ca și până acum, tu vei acționa în congruență cu convingerile pe care le ai. De obicei, oamenii își ghidează acțiunile și după gradul de plăcere sau neplăcere pe care îl aduc acestea. Atunci când simțim durere, vom evita anumite acțiuni. Atunci când anticipăm că vom obține plăcere, vom acționa din nou. Cel mai probabil nu reprezină o noutate acest lucru pentru tine, pentru că știi că obținerea plăcerii sau teama de durere determină acțiunea pozitivă. Mai apare însă o nunață și anume că suntem mai tentați să nu acționăm atunci când durerea este prea îndepărtată. De exemplu, dacă o schimbare care ne aduce ceva bun în viață prespune un demers dureros pe termen scurt, vom prefera să nu ne schimbăm. Când vrem să schimbăm ceva în viața noastră, de obicei trebuie să depunem un efort care este ușor inconfortabil sau dureros. Chiar dacă beneficiul pe termen lung este plăcerea, dacă durerea este mai aproape, nu vom fi motivați. Chiar dacă la nivel rațional ne spunem că ar trebui să facem ceva, dacă primul set de acțiuni nu este confortabil, vom prefera să amânăm. Sintetizând, vom fi mai motivați să intrăm în acțiune atunci când durerea este prezentă și beneficiul este imediat. Adică vom accepta mai ușor o operație durerosă dacă această operație ne va salva viața. Când durerea este doar posibilă și îndepăratată nu vom fi mobilizați să acționăm.

Să revenim acum la cele trei convingeri ale tale, care cel mai probabil acum nu-ți provoacă o durere foarte mare.  Gândește-te la acțiunile tale care vor fi în congruență cu convingerile tale. Imaginează-ți ce acțiuni vei întreprinde în următorul an. Tu vei acționa în concordanță cu aceste convingeri. Cum îți pot bloca ție viața aceste convingeri? Ce vei simți, ce vei auzi,  ce vei vedea?

Atenție, eu nu mi-am propus să-ți demonstrez că cele trei convingeri îți limitează sau nu potențialul. Numai tu vei decide dacă îți limitează sau nu potențialul. Poate acum nu ești sigur/ă că îți limitează potențialul. Convingerile înainte de a fi limitatoare sau potențatoare sunt convingeri, iar acest exercițiu te va ajuta să-ți dai seama de ce tip sunt și, de asemenea, prin parcurgerea exercițiului poți ajunge să spui stop în a mai acționa în conformitate cu ele dacă le consideri limitatoare.

Revenim așadar la cele trei convingeri și la momentul prezent și la ce urmează în următorul an. Imaginează-ți că aceste trei convingeri fac parte din fiecare celulă a corpului tău. Imaginează-ți cum ele fac parte din tine. Atunci când inspiri, aceste convingeri devin din ce în ce mai puternice. În următorul an vei acționa în rezonanță cu ele. Fiecare acțiune sau nonacține pe care o vei face va fi în congurență perfectă cu aceste trei convingeri. Sunt convingerile tale, sunt ceea ce crezi acum. În acest an, aceste convingeri vor naște sentimente. Ce sentimente vor naște pentru tine? Ce vei simți trăind în următorul an? Imaginează-ți acum ce ai punea simți peste un an? A acționa conform cu aceste convingeri naște un sentiment de împlinire sau unul de frustrare? Aceste convingeri aduc bucurie sau apăsare în viața ta? Ce simți acum în corpul tău? Ești unul cu aceste trei convingeri, acționezi congruent și consecvent. Aceste convingeri îți ghidează fiecare acțiune, aceste convingeri îți vor spune când să simți plăcere sau neplăcere. Anul care urmează este parte din viața ta, pare din ceea ce vei simți și îți vei imagina? Simți o apăsare în corpul tău? Cum arată această apăsare și unde o localizezi mai exact în corpul tău? Sunt convingerile tale, acceptate în prezent, iar acum doar ne imaginăm cum va arăta viața ta acționând în conformitate cu aceste convingeri. Un an de sentimente, un an de nonacțiuni sau acțiuni. Va arăta viața ta mai frumoasă dacă vei păstra aceste convingeri? Poate nu ești încă sigur, astfel că ar fi bine să mergem mai departe.

Orice om își poate imagina ceva dacă își propune, astfel că-ți poți imagina chiar acum cum ar fi dacă vei păstra aceste trei convingeri pentru următorii cinci ani. Ce vei simți? Ce vei auzi? Ce vor spune cei dragi? Cei vei spune tu despre tine? Ce se va acumula în corpul tau? Cu fiecare an care va trece, vei simți cum aceste convingeri devin busola ta. Te vei ghida după ele. Ai ales trei convingeri cu care vei trăi în următorii cinci ani. Urmărește-ți respirația acum când inspiri și când expiri, urmărește ceea ce simți, urmărește cum te încarcă cu semnificație fiecare inspirație. Fii atent la corpul tău cum este. Ai o privire senină sau una încordată? Tot ce vei face în următorii cinci ani va aduce ceva în viața ta. Imaginează-ți ce vei face dacă vei păstra convingerile tale sau imaginează-ți ce nu vei face. Ce simți? Unde simți, ce trăiești, ce emoțiii ai? Unde în corpul tău simți această emoție, această stare, durerea de a păstra aceste convingeri?

Sunt convingerile tale, iar acum vrei să afli cum va fi dacă vei păstra aceste convingeri în următorii ani. Păstrează-le dacă nu-i durerea suficient de mare. Închide ochii câteva secunde și imaginează-ți cine vei fi în următorii cinci ani dacă vei păstra aceste convingeri. Cine vei fi? Vei fi lipsit de pasiune? Lipsit de viață? Vei fi plin de suferință? Sunt convingerile tale și, cel puțin imaginar, alegi să trăiești cu ele. Fiecare celulă a corpului tău, mâinile, picioare, corpul, fața simte ce se întâmplă cu tine? Ce simți, închide ochii, încearcă să vezi, să auzi și să simți. Ceea ce simți este normal, continuă să amplifici. Dacă opui rezistență este foarte bine pentru că orice convingere are felul ei de a găsi o scuză. Poți să fii sceptic și pe măsură ce vei fi sceptic convingerea ta îți va oferi exact aceleași sentimente pe care le produce. Acum ne imaginăm că suntem în viitor peste cinci ani. Câți ani vei avea atunci? În ce an vom fi, iar tu cum te vei simți? Nu încerca să reprimi niciun sentiment, nici o stare nici un gând, trăiește-le!

Lasă toată ființa ta să respire pentru că mai facem un pas. Imagineză-ți 10 ani în care vei păstra aceste convingeri. Poate îți vine să abandonezi acest exercițiu, mai ai însă puțină răbdare. Dacă simți că vrei să le abandonezi, însemnă că se întâmplă ceva, însemnă disconfort. 10 ani sunt mulți ani. Nu știi exact unde vei fi peste 10 ani. Viața ta va fi mai bună sau mai rea dacă vei acționa în congruență cu aceste convingeri. Cum va fi, ce vei simți? Au trecut 10 ani, iar în fiecare secundă ai acționat în conformitate cu cele trei convingeri.

Sunt convingerile tale, iar viața ta arată într-un anumit fel. Viața ta este imaginea ta de peste 10 ani. Poate ai fi putut face mai mult, însă convingerile tale ți-au spus să stai în loc. Ele ți-au șoptit că este prea greu sau că nu merită. Convingerile tale sunt în fiecare celulă a corpului tu. Ele te definesc, îți definesc viața. Te simți în siguranță, te simți iubit, simți că ai crescut. Cum ești față de acum 10 ani? Ce simți? Ce vezi? Unde simți durerea în corpul tău?

Trăiește acum momentul de peste 10 ani, imaginează-ți ce spun cei dragi. Inspiră și expiră. Dacă vrei, poți închide ochii și poți trăi toate sentimentele. Imaginează-ți că atunci când inspiri, simți din ce în ce mai precis ce-ai putea simți peste 10 ani, iar atunci când expiri această durere și suferință se amplifică. Trăiești cu aceste trei convingeri, poate ești trist, poate plângi. Te gândești ce au adus bun în viața ta aceste convingeri. Te simți mai lipsit de viață, mai lipsit de pasiune. Durerea este în corpul tău, ca un efect normal al celor 10 ani. Sunt convingerile tale, nu ai făcut nimic altceva decât să acționezi în concordanță cu ele. Dacă simți că poți să fii trist, o poți face, dacă îți vine să râzi sau să plângi, o poți face. Uită-te la tine, au trecut 10 ani, 10 ani în care tu ai trăit acele convingeri, le-ai protejat și ai acționat. Inspiră adânc și expiră, imaginează și simte totul. Simți că ai crescut în acești 10 ani? Ce simți, te simți mai iubit? Iubești mai mult sau din contră ? Te simți din ce în ce mai împlinit sau din ce în ce mai trist? Ești apreciat mai mult sau mai puțin? Inspiră și expiră, poți închide ochii tip de 10 secunde, imaginează-ți și simte întocmai!

Acum ești într-o călătorie imaginară. Ești clarvăzător și vezi ce se întâmplă cu viața ta. Indiferent ce simți, este un lucru bun pentru că te cunoști mai bine, astfel că mergem mai departe peste 20 de ani. Ai trei convingeri care te-au dus undeva. Ai rămas cu aceste trei convingeri. Fiecare secundă din viața ta. Nu ai făcut nimic sau poate ai făcut multe, rămânând fidel acestor trei convingeri. Acum poate nu însemnă nimic a avea aceste convingeri, ce însemnă însă să trăiești 20 de ani având aceste convingeri, în sufletul, corpul și inima ta? 20 de ani! 20 de ani sunt mulți, unde vei fi? Au adus aceste convingeri plăcere sau durere? Câtă plăcere sau câtă durere? Ce vezi? Ce simți? Unde ești ? Gândește-te că ai scris pe un bilețel cele trei convingeri. Te uiți la ele și-ți imaginezi cum a arătat viața ta în ultimii 20 de ani. A fost o viață bună? Te-ai simțit în siguranță? În ce fel ți-au limitat viața aceste trei convingeri? Ce ai făcut aderând la aceste trei convingeri? Ai învățat mai multe aderând la aceste trei convingeri? Te-ai cunoscut mai bine? Cum s-au modificat relațiile cu cei din jur? Adu această situație în corpul tău și simte-o.

Simte în corpul tău ce a apărut în viața ta, simte plăcerea sau după caz durerea. Te simți împlinit acum după 20 de ani, după ce ai trăit conform acestor convingeri? Cum te simți, ce vezi? Viitorul tău strălucește, viața ta este luminoasă sau întunecată? Te simți mai responsabil sau ești o victimă? Inspiră convingerile tale și expiră efectele lor. Viața ta este rezultatul acestor convingeri. 20 de ani ai rămas cu aceste convingeri. Accepți că viața ta poate fi așa? Accepți aceste convingeri? Câtă durere crezi că mai poți suporta? Apăsarea acestor convingeri a devenit uriașă, a adus în viața ta exact ce ai simțit și ai gândit. Trei convingeri care ți-au ghidat viața!

Ești fericit, autoîmplinit sau din contră? Ce simți? Ce vezi? Ce-ți spui în gând? Unde simți durere în corpul tău? În tot corpul sau doar într-o parte? Simți o tensine pe care nu o mai poți suporta. Au fost 20 de ani apăsatori, au fost 20 de ani în care te-ai ghidat după cele trei convingeri, au fost 20 de ani care nu au adus nimic bun în viața ta, 20 de ani de nepăsare, durere și rutină. Au fost 20 de ani, în care ai ținut ascunse comportamente, au fost 20 de ani în care nu ai lăsat nimic bun din tine să iasă la suprafață. Poate nu ai avut încredere, poate ți s-a părut prea greu, însă au fost 20 de ani în care te-ai rispit, ai devenit lipsit de viață. Cine ești acum după 20 de ani? Cine ești? Ești lipsit de pasiune, curaj, energie, iubire? Ești o persoană importantă sau ai pierdut din valoare cu fiecare zi care a trecut? Inspiră acești 20 de ani, inspiră convingerile tale și expiră efectele. Închide ochii și spune-ți sincer dacă ești dispus/ă să ai această viață. Vrei acestă viață, vrei să simți aceste lucruri?

Spune un da sau un nu hotărât, decide acum că aceste convingeri îți limitează viața. Dacă îți place ce ai găsit la sfârșitul acestor 20 de ani, păstrează convingerile pentru totdeauna, pentru că sunt convingeri care potențează. Dacă nu-ți place ce ai gasit, chiar acum, într-o clipă, destinul tău poate fi altul! Aducând toată acestă durere în prezent poți renunța pur și simplu acum la aceste convingeri. Poți să o faci, acum, într-o clipă spunând NU VREAU SĂ TRĂIESC AȘA. Spune de mai multe ori în gândul tău: NU VREAU SĂ TRĂIESC AȘA! Ai un potențial, ai o viață, ai sentimente care pot duce altundeva decât în întuneric. Spune NU acestor convingeri. Inspiră adânc și spune nu, dacă ești singur în aceste momente spune un NU tare, dacă ești ești cu altcineva spune NU în gând sau scrie și fă o alegere diferită.

Imaginează-ți acel bilețel pe care ai scris acele convingeri. Vrei să porți cu tine aceste convingeri toată viața? Uită-te la aceste trei convingeri și ia o decizie. Deciziile se iau într-un moment, iar acum poate fi unul din acele momente. Schimbă-te pur și simplu. Uită-te pe bilețel la cele trei convingeri și vezi cum aceste trei convingeri se întristează. Poți mototoli bilețelul și îl poți arunca, pentru că în viața ta doar tu poți alege ce convingeri păstrezi. Convingerile noastre sunt gândurile noastre și ne construiesc identitatea. Acum ai decis să spui stop acestui demon numit convingeri limitatoare. Acum poți să decizi să renunți definitiv la acest convingeri. Nu peste un an, peste 5 sau peste 15, ci ACUM. Acum lași aceste convingeri în urmă și vezi cum se risipesc. Convigerile noastre sunt un fel de principii după care ne trăim viața și ne ghidează acținile, iar pentru că înțelegi acest lucru, tot acum poate fi unul din momentele în care viața ta poate deveni mai bună mai împlinită. Schimbările se pot produce într-o clipă pur și simplu atunci când decizi cu toată ființa ta. Hotărâști dacă alegi să-ți petreci următorii 20 de ani așa cum ți-ai imaginat sau poate dorești altceva.

Îndrăznesc să cred că îți dorești altceva, îndrăznesc să cred că vrei să aderi la altă viață. Poate fi viața ta. Momentul prezent este acela în care poți decide ce vrei în viitor. Acum poți renunța să-ți mai ghidezi viața după cele trei convingeri. Poți renunța într-o clipă. Cele trei convingeri pe care le-ai ales nu sunt corecte sau greșite, doar că te duc într-un punct în care-ți limitează potențialul și îți provoacă durere. Aceste trei convingeri le poți înlocui cu altele noi. Alege acum alte trei convingeri după care vrei să-ți conduci viața. Alege trei convingeri care îți devălui potențialul. Alege trei convingeri care aduc bucurie, plăcere și autoîmplinire în viața ta. Viața ta poate începe acum. Schimbând convingerile, îți poți schimba viața. Fiecare om merită să trăiască viața pe care și-o dorește și poate face acest lucru acționând după un alt tip de convingeri. Orice convingere pe care o avem ne limitează sau ne descoperă potențialul. Alege convingeri potențatoare. Alege convingeri care aduc în viața ta bucurie, fericire.

Care sunt acele convingeri care aduc ceva bun în viața ta? Care sunt acele convingeri care șlefuiesc diamantul din tine, care sunt acele convingeri care fac ca viața să merite trăită. Meriți mai mult și poți primi mai mult, cerând mai mult. Și poți cere mai mult, având convingerile potrivite. Alege acum convingerile potrivite. Alege acum trei convingeri, nu te gândi dacă ele sunt corecte sau greșite deoarece convingerile nu au această calitate. Convingerile sunt principiile după care îți ghidezi viața, care îți pot pune la lucru potențialul. Convingerile sunt cele care îți îmbunătățesc sau îți dărâmă relațiile. Vrei mai multă iubire, fericire și autoîmplire în viața ta, alege alte convingeri și pentru a mai putea face câțiva pași, alege aceste convingeri acum. Alege convingerile după care tu consideri că merită sa-ți ghidezi viața, alege convingerile care sunt potențatoare, alege convingerile care te vor face să strălucești. Ești un diamant neșlefuit, iar în tine zace o comoară. Adu această comoară la suprafață. Scrie, te rog, mai jos sau pe o foaie de hârtie trei convingeri după care decizi acum să-ți urmezi viața:

1.

2.

3.

Mergi mai departe doar dacă ai scris aceste convingeri. Dacă nu le-ai scris, mai rămâi câteva momente. Ca orice tehnica de dezvoltare personala, funcționează dacă este aplicata!

Dacă te-aș întreba acum cine ești, ce mi-ai răspunde? Mi-ai răspunde că ești mamă, ești un om, ești doctor sau alte asemenea. Răspunsurile sunt corecte, mergând însă mai departe, cine ești cu adevărat? Ești o persoană care are succes sau una ca nu are? Ești o persoană plină de pasiune sau una lipsită de pasiune? Ești o personă care își asumă riscuri sau una care nu-și asumă? Ești o persoană care strălucește? Ești o personă care se victimizează sau o persoană care caută permanent soluții? Ești o persoană care are încredere în sine sau una care nu are? Ești o persoană fricoasă sau un curajoasă? Ești o persoană fericită sau mai puțin fericită? Așadar… Cine ești? Răspunde acum la această întrebare! Probabil ți-au venit câteva răspunsuri în minte despre cine ești. Dacă ai fi o altă persoană și te-ai uita la tine, cine ai spune că ai ești? Este o întrebare grea care nu are un răspuns fix, este o întrebare la care îți vei răspunde toată viață. Orice ai răspunde este corect, atât timp cât ești onest.

Răspunsul la această întrebare, reprezintă IDENTITATEA TA, modul cum te percepi pe tine. Astfel, dacă ai încredere în tine vei întreprinde un set de acțiuni, iar dacă nu ai încredere în tine vei întreprinde un alt set de acțiuni.

Pentru că am ajuns în acest punct, te rog să vezi lucrurile puțin mai în profunzime, pentru că există o legătură directă între IDENTITATE – CONVINGERI – ACȚIUNI. Toate convingerile pe care le ai îți construiesc, îți înfluențează și îți modelează în permanență identitatea. Atunci când spui lucruri de genul: Nu pot pentru că… , Nu este bine pentru că… , Eu cred că…, Ceilalți nu mă sprijină… , Sunt de părere că… etc., exprimi convingeri. Acestea sunt convingeri care limitează sau îți potențează viața. Iar fiecare convingere pe care o ai contribuie la construirea identității tale.

În sine convingerile nu sunt ceva greștit, ele însă devin nefaste pentru că îți vor extermina identitatea, autenticitatea și potențialul. Când mai devreme ți-ai văzut cu ochii minții viața de peste 20 de ani , identitatea ta era una lipsită de semnificație, percepția despre sine a fost una pe care nu cred că ți-o dorești. Identitatea ta este izvorul convingerilor tale, iar convingerile tale sunt hrana identității tale. Identitatea și convingerile, convingerile și acțiunile nu pot fi separate. Dacă ai avut răbdarea și curajul să ajungi în acest punct al articolului, cred că îți este clar că vorbim despre identitatea ta și despre cum te percepi pe tine. Poți genera o schimbare ușoară în viața ta acționând la nivelul convingerilor. Schimbându-ți convingerile, îți vei întări identitatea, iar dacă identitatea ta este întărită, convingerile tale potențatoare se vor întări, iar dacă vei avea convingeri potențatoare vei trece la acțiuni masive, iar dacă vei trece la acțiuni masive, potențialul tău se va dezlănțui, iar acest lucru se va intoarce cu noi resurse în identitate, iar cercul va continua.

Îți spun aceste lucruri, nu pentru că nu le-ai ști, ci pentru a conștientiza că schimbându-ți convingerea îți întărești identitatea. Având o identitate puternică și convingeri potențatoare vei avea acces la un izvor nelimitat de energie pe care-l poți pune în acținile tale.

Acum revenind la cele trei convingeri potențatoare, pe care le-ai definit mai înainte vei înțelege foarte ușor ce impact pozitiv pot avea aceste trei convingeri în viața ta. De această dată, pe scurt, vreau să-ți imaginezi cum ar arăta viața ta dacă-ți vei urma aceste convingeri. Ce acțiuni vei întreprinde? Ce vei simți, ce vei vedea? Ce vei crede despre tine? Cum te vei percepe? Imaginează-ți că vei trăi în următorul an cu aceste trei convingeri potențatoare, imaginează-ți că aceste convingeri fac parte din din fiecare celulă a corpului tău. Imaginează-ți în următorul an ce vei simți, ce vei auzi, ce vei înțelege. Încearcă să simți cum se întărește identitatea, încrederea în sine și pasiunea. Trăiești cu aceste convingeri și te bucuri și simți bucuria și autoîmplinirea în tot corpul tău. Imaginează-ți ce vei face în următorii 5 sau 10 ani având aceaste convingeri. Imaginează-ți cum vei străluci și imaginează-ți lecțiile pe care le învăța aplicând și trăind în conformitate cu aceste convingeri.

Imaginează-ți că pot apărea bariere și imaginează-ți cum aceste bariere îți pot oferi lecții pe care să le aplici mai departe. Simte, imaginează-ți și auzi cât de bine sună viitorul tău. Viitorul tău strălucește și pe măsură ce inspiri, vei simți tot mai mult cum crește bucuria, încrederea și curajul. Inspiră și expiră și simte cum ființa ta capătă aripi. Poți alege această viață. Acționând în acord cu convingerile potențatoare care te definesc, viața ta poate arăta magnific. Bucură-te de aceste clipe, pentru că fac parte din prezentul și viitorul tău.

Imaginează-ți că au trecut 20 de ani în care tu ai acționat conform cu convingerile potențatoare. În acest fel vei deveni mai puternic, mai autentic, mai plin de energie. 20 de ani în care înțelegi că viața ta poate începe la sfârșitul zonei de confort. 20 de ani în care ai trăit, ai experimentat și ai simțit în congruență cu convingerile potențatoare. Poate ai făcut și greșeli, însă încrederea în tine te-a ajutat să găsești noi soluții și să mergi mai departe. Acum zâmbești și te bucuri de tine. Ești în trenul vieții, al bucurei, al cunoașterii, al experimentării și al soluțiilor. Ești în trenul în care imposibilul devine posibil. Acționezi, iar identitatea ta devine mai puternică. Imaginează-ți ce spun ceilalți despre tine peste 20 de ani. Inspiri si expiri convingeri puternice, rezultate remarcabile. Îmbrățișezi măreția, cunoașterea și autoîmplinrea. Totul este viu colorat. Totul strălucește. Ești împreună cu viitorul tău. Este viața pe care ți-o dorești?! Dacă da, însemnă că aceste convingeri sunt convingeri puternice după care merită să te ghidezi. Simte iubirea pe care o vei primi și dărui, imaginează-ți cât vei crește și cum vei contribui la creșterea celorlalți. Observă cum siguranța se împletește cu bucuria, care inundă sufletul și spiritul tău. Bucură-te acum! Închide ochii și trăiește, unește-te cu aceste cuvingeri așa cum poți mai bine și mai armonios. Savurează clipe în șir această bucurie. Apoi spune DA, acesta este viața pe care vreau să o trăiesc, dacă simți acest lucru. Repetă în gand, exact cum simți, DA, aceasta este viața pe care vreau să o trăiesc. Scrie dacă poți acest lucru. Bucură-te pentru că este identitatea ta.

Acum să revenim în prezent!  Pentru a rupe puțin ritmul gândește-te la o casă, la un munte, la un râu, la un cal galopând. Gândește-te la o grădină verde și imaginează-ți cum valurile unei mări se sparg de țărm. Acum că ți-ai imaginat cu totul alte lucruri decât mai înainte, ai ocazia să vezi în paralel două vieți. Dacă tu ai fi o a treia persoană și a putea alege între cele două vieți ce ai alege? Care identitate este mai conguentă cu ceea ce îți dorești? Poți trăi 20 de ani cu acele 3 convingeri care îți limitează potențialul sau alegi cu totă ființa ta să-ți conduci viața după celelalte trei convingeri strălucitoare? Îți schimbi acum convingerilor? Dacă vei amâna, însemnă că ești dispus să-ți asumi identitatea convingerilor limitatoare. Ce alegi? Acum, începând cu această clipă viața ta poate lua o direcție a unei identități autentice și consistente. Vei putea spune apoi despre tine că ești o persoană plină de încredere, de dăruire, de strălucire. Vei dezlănțui potențialul autentic, vei dezlănțui acel potențial unic. Bănuiesc și sper că ai ales a doua variantă. Bănuiesc și sper că ai ales să urci într-un tren al bucuriei și nu într-unul al tristeții. Probabil identitatea ta este unul dintre cele mai importante lucruri. Cine ești tu de fapt? Ești rezultatul convingerilor și acțiunilor tale. Ești rezultatul măiestriei și priceperii tale, ești rezultatul perfect. Lasă perfecțiunea din tine să iasă la lumină. Alege să șlefuiești diamantul și să strălucești chiar acum.

Mai departe este simplu, ACȚIONEAZĂ MASIV, în congruență cu convingerile potențatoare. Sunt necesare acțiuni la scară mare pentru ca identitatea ta să se consolideze. ACȚIONEAZĂ având un scop precis raportat la convingeri potențatoare. Cu cât vei acționa mai mult, cu atât rezultatele se vor vedea mai repede. Cu cât rezultatele se vor vedea mai repede, cu atât identitatea ta se va întâri și convingerile tale potențatoare vor deveni tot mai puternice. Întrebă-te ori de câte ori acționezi:

–       Acum acționez în conformitate cu o convingere potențatoare sau limitatoare?

–       Acum nu acționez în conformitate cu o convingere limitatoare sau potențatoare?

De unde știi dacă o convingere este limitatoare sau potențatoare? Este simplu, imaginează-ți cum va arăta viața ta dacă acționezi consecvent cu acea convingere timp de 20 de ani. Imaginea care o să-ți apară în mine îți va spune dacă este o convingere limitatoare sau un potențatoare! Ai executat două exerciții puternice care ți-au oferit o imagine mai clară asupra ta, asupra a ceea ce-ți dorești cu adevărat! Indiferent de rezultat, ai avut unul pe care ar fi corect să-l apreciezi pentru că este rezultatul tău. Este rezultatul muncii tale și poate fi chiar viitorul tău. Acționează masiv, la scară mare, dacă vrei să vezi rezultate. Nu te sfii să-ți trăiești viața din plin, să-ți urmezi visurile și să îmbrățișezi fericirea. Bucură-te că respiri și poți alege o atitudine corectă. Un proverb mai vechi spunea: Ai grijă ce-ți dorești pentru că s-ar putea împlini! Tu ce-ți dorești, ce s-ar putea împlini? Într-o versiune mai extinsă se poate spune să ai grijă ce gândești, pentru că gândurile pot deveni vorbe, iar vorbele pot deveni fapte. Ceea ce gândești, identitatea ta, vor fi faptele tale, faptele tale vor fi acțiunele tale, acțiunile tale vor fi destinul și misiunea ta, iar destinul tau va fi caracterul și identitata ta.

Îți mulțumesc că ai ales să parcurgi acest demers împreună cu mine. Mai departe eu te voi sprijini dacă ai nevoie și sper că ai devenit conștient de puterea infinită care se află în tine. Fiecare om s-a născut înzestrat cu un potențial, numai că unii aleg să valorifice acest potențial, iar alții nu! Acționează, acționează și iar acționează în conformitate cu cât mai multe convingeri care-ți dezvelesc potențialul. Refuz să cred că există om fără potențial, iar dacă tu crezi că nu ai un potențial, însemnă că ai identificat cu această ocazie o altă convingere limitatoare și anume că tu crezi că nu ai potențial! Da, este o convingere limitatoare și o poți trece prin exercițiul celor douăzeci de ani să vezi cum va arăta viața ta. Ai ajuns la final împreună cu mine, ceea ce este un lucru bun. În acest moment, acum și în viitor poți să reiei aceste două exerciții să vezi unde te vor conduce. Să vezi exact cine ești și cine ai vrea să fii. Sper că împreună am reusit să aprindem o scânteie, să aprindem un foc peste care va trebui să pui lemne în continuare dacă vrei să ai o viață luminoasă.

Nota: Acest exercitiu este inspirat din Anthony Robbins. Mai sunt multe alte tehnici de dezvoltare personala, sau cursuri de dezvoltare personala, insa acesta il consider ca fiind unul din cele mai puternici pentru ca iti arata atat jumatatea plina a paharului (gandirea pozitiva) cat si jumatatea goala (gandirea negativa), iar pasul urmator evident ar fi actiunea masiva si de ce nu clarificarea a ccea ce însemnă gândire pozitivă cu adevărat și legătura acesteia cu convingerile.

P.S. Comentariile, like-urile sau share sunt binevenite 🙂

4.7/5 - (3 votes)

16 thoughts on “Tehnici dezvoltare personala si de business – Cum sa eliberezi potentialul din interiorul tau? –”

 1. Nu se poate ignora…

  Importanța fiecărui ARTICOL scris de MR pentru că, MR îl îndoapă la maximum cu noțiuni pline de strălucire.
  Strălucirea asta, face să atragă cititorul care dacă știe să-l citească, găsește aici un mediu favorabil, propice chiar dezvoltării personale.
  Este genul ăla de ARTICOL care oferă oricui dorește, adevărate șanse și, nu numai, chiar posibilitatea de a se împlini mergând pe drumul propus de MR. Și, doar urmând acest drum (cu suișuri și coborâșuri) conștientizând că nu-i deloc ușor, ajungi și la SENSUL lui FRANKL, și implicit la SUCCES, la glorie!

  Felicitări! Îmi place ce scrii, îmi place cum scrii…!

 2. Mă bucur enorm că am citit acest articol,mă ajută foarte mult.Faceti o muncă extraordinara și de folos.Am citit articole de dezvoltare personală dar acesta este cel mai adevărat.Vă multumesc!

 3. Pingback: Gândirea pozitivă - 4 căi prin care poate fi antrenată și valorificată

 4. Pingback: Legatura intre Prejudecati si nivelul IQ

 5. Pingback: Ce este si ce nu este dezvoltarea personală? – Marian Rujoiu

 6. Noi sau vechi, conteaza mai putin… fiindca toate vin din aceeasi chestie, mai veche decat toate: Pana la urma, sanatatea, fericirea, frumusetea si implinirea personala vin din atitudinea fiecaruia dintre noi fata de aceleasi lucruri.
  Prin comparatie, de ce marile epidemii nu au omorat niciodata toti oamenii de pe Pamant, ci doar o parte din ei? Pe ce criterii si-au ales victimele agentii patogeni? Ei bine, nu agentii exteriori au ales, nu evenimentele exterioare „aleg” sa ne faca sau nu fericiti, ci toti oamenii au parte de ACELEASI influente exterioare. Depinde doar DE NOI… cat de receptivi ne dam voie sa fim si ce atitudine alegem sa adoptam fata de schimbarea care ne „ataca” in fiecare zi. Parerea mea. 😉

 7. Din cand in cand scriu si eu cate ceva…pe pagina mea de net, pe pagina de facebook, in diverse alte locuri. Constat ca nu e deloc usor sa scrii (vreau sa spun nu-i usor sa scrii lucruri destepte : )

  Constat la fel de usor ca cei ce nu au scris niciodata nimic, sau care nu au nimic de scris, se trezesc dintr-odata ca stiu sa butoneze tastatura si dau cu bata-n balta pur si simplu comentand si ei cate ceva, crezand ca chiar conteaza parerea lor…Bineinteles ca multe sunt vechi si megastiute, dar, cel ce le aplica are cu ce se lauda…Nu mai poti inventa apa calda, e drept, dar poti invata oamenii s-o foloseasca : )

  Eu iti multumesc mult Marian pentru tot ce muncesti si scrii si mai ales, impartasesti si altora fara sa le ceri bani! Aici este de cele mai multe ori problema: cand ti se da gratuit cauti calul sa vezi ce dantura are : ))

  Marian, succes mai departe si fa ce stii mai bine; adu-ne aminte ca lucrurile vechi si banale, aplicate corect nasc noul si senzationalul, aduc succesul si bucuria ca chiar poti reusi!

  sorin (un om trainuit de Marian timp de o saptamana si imbogatit cu o gramada de lucruri vechi si obisnuite sau megastiute

  P.S. poate am fost cam acid, dar uneori mi se pare chiar si mie ca e timpul sa zic ceva de duh : ))

  1. @sorin

   Citez: „Constat la fel de usor ca cei ce nu au scris niciodata nimic, sau care nu au nimic de scris, se trezesc dintr-odata ca stiu sa butoneze tastatura si dau cu bata-n balta pur si simplu comentand si ei cate ceva, crezand ca chiar conteaza parerea lor…”

   Da, chiar contează părerea lor, fiindcă își dau silința să evolueze și apoi, nimeni nu s-a născut învățat ; dacă din start le tai elanul , acești oameni nu vor mai avea curajul niciodată să interacționeze cu alții, se vor izola și se vor stinge încet.
   Pe toate site-urile de dezvoltare personală se învață cum să fii bun, empatic, plin de compasiune și iubire , nicidecum arogant și infatuat ; tu din start ai încălcat această regulă .
   În concluzie, n-ai învățat nimic.

 8. De acord, da, e ciorba motivationala, dar e de nivel master chef. Am intalnit de multe ori in viata oameni care au avut asupra mea sau a altora, acel efecte de duș rece. Vi s-a întâmplat vreodată? Oameni care te fac să ridici măcar o sprânceană și care îți atrag atenția asupra locului unde se află problema: la tine! Recunosc, am făcut și eu asta cu câțiva oameni și m-am bucurat împreună cu ei de efectele dușului rece și de privirea în oglindă. E usor sa o faci practic, față în față, dar să o faci în scris, e greu! Fiecare are propriul mod în care citește și în care înțelege și de-asta nu e usor ce face Marian Rujoiu, pentru unii pare o ciorba si altora le aduce schimbari de paradigma. Spor!

 9. Pingback: Cum gestionezi furia, enervarea, apatia și alte stări negative? | Extreme Training

 10. Pingback: Cum gestionezi furia, enervarea, apatia și alte stări negative? | Personal Power

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top

Pe ce adresă de email vrei să primești ebook-urile gratuite?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Life University I Marian Rujoiu prin click aici!

Te poți dezabona oricând

Privacy Policy: Promitem că adresa ta de email este în siguranță!