Noțiunea de coaching a prins contur în România în ultimii ani. În timp ce multor oameni le este clar ce este coaching-ul, alții nici nu știu ce este acela coaching, iar alții dacă știu ce este, nu le este clar cum i-ar putea ajuta. Din acest articol vei afla cum te poate ajuta un coach să evoluezi, să ieși din blocaje sau să te perfecționezi.
Din capul locului este bine de menționat că sunt diferite școli de coaching, iar fiecare școală are propria definiție a coachingului, propriile instrumente de lucru și propriile așteptări. O să încerc mai jos să expun cât mai obiectiv, fără să lezez în vreun fel vreo școală.
Când ai nevoie de coaching sau când te-ar putea ajuta un coach?
Cândva eram foarte sceptic la această noțiune și la a beneficia de servicii de coaching. Nu-i vedeam utilitatea, mi se părea că fie durează prea mult, fie că nu acționează suficient de precis, fie că ar fi o pierdere de vreme. Viața te învață multe și mă văd nevoit să recunosc, nu doar că mi-am schimbat părerea, ci am ajuns aproape la a afirma contrariul. Totul s-a schimbat intr-un moment când am primit o sesiune de coaching din partea unui coach din echipa de coachi a lui Tony Robbins.
1. Apelezi la un coach când nu știi exact ce vrei
Poate că nu te regăsești în această fază, însă sunt destui oameni care stau ani de zile în această paradigmă. Aici un coach devine valoros pentru că te poate sprijini să afli exact ce vrei. Te poate ajuta să afli ce-ți dorești cu adevărat, ce este important pentru tine, ce efecte vrei să generezi în viața ta, în ce etapă a vieții tale te afli. În această etapă dobândești claritate asupra a ceea ce vrei și asupra a ceea ce ai nevoie cu adevărat.
Atunci când ești confuz/ă exact în această etapă te afli. De regulă durează 2-3 ședinte pentru a dobândi această clarificare, însă pe de altă parte este un demers pe care-l poți face odată pe an pentru recalibrarea obiectivelor, stabilirea lor, etc.
2. Apelezi la coaching când știi ce vrei, dar nu ești sigur de calea pe care trebuie să o urmezi
Ca să ajungi în această etapă de coaching nu este neapărat nevoie să treci prin prima. Poți să știi exact ce vrei, dar să fii confuz asupra căilor pe care trebuie să le alegi. Atenție, nu este neapărat cazul în care nu ști cum să urmezi o cale, ci mai degrabă ce cale să urmezi, fie că vorbim de business coaching, fie de life coaching.
În această etapă un coach te va sprijini să-ți clarifici opțiunile, să generezi noi opțiuni și să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine. Calea o alegi tu, nu coachul 🙂 Pare simplu, însă poate ai experimentat situația asta și tu și ai râmas blocat în ”indecizie” zile, saptămâni, luni, uneori chiar și ani.
3. Știi calea pe care vrei să o urmezi, iar un coach te sprijină să-ți faci un plan!
Odată ce cunoști destinația și ti-e clară și calea, este momentul trecerii la acțiune. Un coach bun te ajută să-ți definești planul, să-ți definești pașii de acțiune, să estimezi riscurile, să estimezi timpii de implementare sau eventualele obstacole. Important este ca în acest plan să fii conștient asupra rolului pe care trebuie să ți-l asumi, asupra responsabilităților tale și asupra resurselor interne și externe de care dispui sau pe care le poți accesa.
4. Știi ce-ai de făcut, însă pur și simplu nu o faci!
Probabil această etapă este una din cele mai complicate etape cu care poți să ai de-a face. Este o mare diferență între a ști ce să faci și a face ce ști. De câte ori ști ce ai de facut, dar dintr-un motiv sau altul nu o faci și amâni? Sunt amânări de-o zi, amânări de luni sau de ani. Cu cât mai delicată e situația cu atât mai probabilă devine o amânare și chiar dacă știi cu claritate ce ai de făcut, nu acționezi în consecință.
În acest punct coachul are o misiune dificilă, însă a ta ca și client este și mai dificilă. Printr-un demers de explorare, în această etapă, cântărești, evaluezi, explorezi și conștientizezi lucruri care te vor pune în mișcare în direcția pe care tu ți-o dorești. Uneori îți lipsește o strategie, alteori ai o teamă de eșec, alteori se manifestă o frică. Fiecare caz este diferit.
5. Fitness Coaching pentru acțiune!
Această etapă este aceea în care mergi la coaching ca la sala de fitness, adică de întreținere. Acest lucru înseamnă că ai depășit cele 4 etape de mai sus și știi ce vrei să faci, știi și cum, ai și un plan și ai trecut și la acțiune. Acum doar optimizezi, găsești căi mai bune, redefinești obiective, monitorizezi progresul, îți structurezi activitățile. Cu toate că ar părea de necrezut, chiar și la nivel de top management se practică coachingul în această etapă. În această etapă se merge și către anticipare, către prevenirea unor probleme, către lecții învățate din greșeli foarte rapid. Se iau problemele din ”fașă” cum se spune, pe de o parte, iar pe de altă parte se optimizează ce există deja.
6. Nivelul următor în viață, în carieră sau în business
Și această etapă este interesantă. Într-un fel seamănă cu etapa 1, însă nu este deloc etapa 1. În această etapă, cumva ai parcurs etapele de mai sus, însă ceva din tine îți spune că vrei mai mult sau poți mai mult. Poate fi doar o senzație, că-ți irosești potențialul, poate fi legat de nevoie, de contribuție, poate fi orice are legătură cu un nou nivel în viața ta. Practic în această etapă nu ai o problemă specifică, pur și simplu vrei mai mult. În această etapă un coach te poate sprijini să afli care este nivelul următor pentru tine. Pe cât de simplu pare, pe atât este de greu de pus în practică.
7. Blocajul, una dintre situațiile cele mai întâlnite în coaching.
Blocajul se poate manifesta și în etapele anterioare într-o formă sau alta. Poate fi acel tip de blocaj din prima etapă sau blocaj de nivel 6. Dacă te auzi pe tine spunând lucruri de genul ”sunt blocat” mă simt blocat, sunt într-un blocaj, înseamnă că ”ești într-un blocaj 🙂 Din blocaje poți ieși singur, cu ajutorul unui prieten, cu ajutorul contextului sau cu ajutorul unui coach. Nu înseamnă neapărat că un coach te scoate din blocaj, depinde și dacă vrei să ieși. Cu ajutorul unui coach vei afla de ce te afli în acel blocaj și ce opțiuni viabile ai la dispoziție pentru a ieși din acel blocaj.
8. Lipsește ceva ……. ce numai coaching-ul mă poate ajuta să aflu
Ai experimentat vreun moment în viață, în relația personală, în carieră sau în business că ”lipsește ceva”?. Teoretic, toate par bune și frumoase, însă parcă lipsește ceva. Nu știi ce anume lipsește, uneori ai o bănuială, alteori nu. Este diferit de confuzie, pentru că nu ești confuz, ci te simți doar neîmplinit sau nefericit cu toate că nu ai un motiv specific. Tot un coach te poate ajuta 🙂
9. Coaching pentru focus!
Acest coaching seamănă în oarecare măsură cu fitness coaching însă este ușor diferit. Când apelezi la un coach, în mod automat îți iei un angajament și față de tine și există un terț lângă tine (coach-ul) care te sprijină, te monitorizează, te întreabă, etc. Există situații în care oamenii apelează la coaching doar ca o măsură de presiune ușoară pentru a se asigura că râmân focusați pe un anumit proiect sau pentru a face anumite schimbări sau orice altă situație. Întâlnirile cu un coach te mențin în priză, amânările sunt mai puține și viteza de dezvoltare este mai mare.
10. Coaching când ceva nu funcționează
Este ultimul pe listă însă nu este deloc cel mai puțin întâlnit. Aici coachingul apare ca o soluție viabilă la o problemă punctuală cu care clientul se confruntă. Aceste probleme pot fi foarte mici…sau foarte mari 🙂 Este adevărat că ceva care nu funcționează poate fi identificat și indirect în etapele de mai sus, însă uneori problemele sunt enunțate de client atât de punctual încât se pleacă mai întâi de la ele, urmând ca abia apoi să vorbim de optimizare, de creșteri sau focus.
Exemple de probleme în plan personal: simt că că viața mea nu are nic un sens, relația mea de cuplu este un dezastru, relația cu copilul meu m-a dus în pragul nebuniei, sunt nefericit, nu am încredere în mine, parcă nu mai scap de probleme, sunt stresat/ă, sunt agitat/ă, etc.
Exemple din viața profesională: m-am săturat de acest job, nu știu ce mi s-ar potrivi, nu mă înțeleg cu colegii, nu mă încadrez niciodată în timp, amân întodeauna, am obosit, echipa mea este demotivată, etc
Aceste situații, cu cât trenează mai mult, cu atât devin mai frustrante și mai stresante. Există fel și fel de căi de a ieși din aceste situații, evident, în funcție de natura lor, de gradul de intensitate sau complexitate. Soluția uneori este psihologul, uneori un consultant de carieră, uneori un training, uneori o carte, uneori chiar tu, uneori chiar tu împreună cu un coach 🙂
Citind cele de mai sus, as vrea să te întreb, dacă ar fi nevoie să apelezi la servicii de coaching în ce etapă te-ai regăsi? Este un mic sondaj pe care-l fac cu această ocazie. Totodată te ajută să și revezi în diagonală cum te poate ajuta un coach.
Despre ce este Coaching -ul până la urmă?
Sper că acum este mai clar cum îți poate fi de ajutor un coach și la ce te ajută coaching-ul.
Coaching-ul este despre schimbare, despre îmbunătățire, despre ce ai cu adevărat nevoie, despre autoîmplire, despre performanță, totul personalizat, cu tine în centru, în funcție de capacitățile tale, de abilitățile tale, de situația în care te afli.
Este un demers 100% personalizat, cu rezultate. Eu m-am convins de acest lucru, după ce am beneficiat de servicii de coaching, apoi m-am instruit ca și coach, iar acum nu este nici un secret că livrez servicii de coaching în măsura timpului disponibil.
Vrei sa beneficiezi de coaching?
Varianta cea mai simplă pe care ți-o recomand este să să parcurgi un curs online de Coaching. Practic voi fi coach-ul tău online. Este un program frumos, intesiv care îți poate aduce multe răspunsuri. Vezi detaliile prin click aici
Dacă-ți dorești în viitor să beneficiezi de servicii de coaching lasă-ți datele mai jos și în măsura în care avem o ofertă specială o să fii primul/ prima care află.
Pentru mai mult detalii despre coaching acceseaza Coaching Romania prin Click aici!
O rugăminte la final 🙂
Îți mulțumesc că ai parcurs acest articol și te rog să oferi un share mai departe. Mă ajuți să-mi îndeplinesc misiunea 🙂
Totodata, iti ofer la final un video și amuzant și lămuritor despre ce este coachingul 🙂
De asemenea, m-ar ajuta dacă mi-ai spune printr-un comentariu mai jos cum te-a ajutat acest articol sau ce întrebări mai ai.
Îți mulțumesc!
Marian RUJOIU
🙂
P.S. Dacă vrei să devii Coach acreditat și să urmezi un curs de coaching vezi detalii prin click aici despre Șocoala de Coaching Extreme Training
buna.foarte interesant articolul.in ultima perioada m-am documentat pe parte de coaching, pe teme de educatie ontologica in special.am vazut si diverse site uri printre care connielarkin.com , topcoach.ro.si as dori sa ti cer parerea cu privire la diverse cursuri si seminarii de dezvoltare personala pe care le oferi.multumesc
Cum mare drag,
Daca ai o intrebare îți răspund cu plăcere!
Felicitări pentru acest articol, Marian! Felul în care ai descris totul, clar, concis, m-a facut deja să mă simt un pic mai bine! Cum m-a ajutat acest articol? Mi-am dat seama că am nevoie urgent de un coach!
P.S. Habar nu aveam că există!!!!
Cu respect,
Luiza
Da. M-am oprit la expresia comună ,, nu știi ce vrei…”. De aici se decuce că voirea este un act inconștient. Deci omul este animal. Dacă nu este animal atunci de bună seamă vă voirea este un proces conștient.
Face o corecție lingvistică și logică. Voința este secundară în raport cu motivația. Ea intervine abia după existența unui motiv. Motivul reflectă o necesitate. Motivația nu reflectă și obiectul ce satisface necesitatea. Prin urmare se pune în mișcare cogniția care tatonează realul și posibilul pentru a găsi dezirabilul. Când subiectul găsește dezirabilul adică obiectul sau potențialul obiect ce satisface motivația specifică, atunci intră în acțiune voirea. Deci voirea se face în cunoștință de cauză și de scop. De aici resultă că voirea nu poate fi niciodată inconștientă. Cociul sau cocingarul nu-ți arată ce vrei ci îți poate arăta cam ce ți-ar fi necesar, cam ce ar corespunde ne-voilor nu voilor. De unde rezultă că cocingarii trebuie să învețe limba maternă și gândirea corectă nu pentru a ști ce vor ci pentru a știe ce le este necesar.
Buna, Marian!
Acum imi dau seama si mai bine ca am nevoie de un coach si ca a fost o decizie inteleapta sa iau legatura cu unul.
Iti sunt profund recunoscatoare pentru acest articol.
Multumesc, multumesc, multumesc!
Buna Marian… Multumesc mult pentru acest articol. Mi-ai fost de mare ajutor. Sunt Coach Personal si de Echipe cu cursurile recent terminate in Spania, dar spre rusinea mea, nu stiam sa explic Coachingul in romaneste. Acum da… Felicitari si mult succes pe acest minunat drum.
Ca sa antrenezi ai nevoie de exercitiu, ca sa performezi ai nevoie de autodeterminare, ca sa schimbi ai nevoie de participare, persuasiune. Sa le gasim la un client… greu!!! dar nu imposibil.
Felicitari.
Am alergat singură mult timp, am ajuns la multe noduri ca cel din amuzantul clip video si am muncit mult. De unele noduri nu am trecut,
iar pe altele le port inodate de mine pentru acest lucru am nevoie de un coach.?
Buna,Ma numesc Tatiana.Marian sunteti foarte bravo in ceea CE priveste aceste article uimitoare…Voi mai cities si alte articole, Va multumesc!
Buna Marian.
Sunt in canutare…de mine. In seara asta tot citind ,am dat de un articol scris de tine si m-a facut sa-mi pun si mai multe intrebari. O sa te mai urmaresc de maine si iti voi citi articolele . Sunt convinsa ca imi va fi de folos ceea ce voi intalni la tine. Paote prind si eu ceva cursuri online. M-as bucura. Mult succes . Sunt recunoscatoare.
Buna Daniela,
Bine ai venit pe blogul meu. Iti multumesc! Ma bucur ca isi place ce ai gasit. Sper cat de curand sa lansez si un mic curs online de Life Coaching! 🙂
Un coach este solutia perfecta atunci cand simti ca nimic nu mai functioneaza cum trebuie. Felicitari pentru ceea ce ai scris. Foarte util.
Multumesc Claudia! Sa ai o xi frumoasa..frumoasa 🙂
Buna Marian!
Multumim pentru acest articol extrem de folositor!
De ce spun asta? Pentru ca tocmai mi-am dat seama ca am nevoie de un coach! :))
Buna Florentina,
Ma bucur ca ti-a fost de ajutor 🙂