Ce este iubirea – in viziunea lui Einstein si a specialistilor?

Când te întrebi ce este iubirea, de multe ori ai un dubiu, fie dacă ești iubit, fie dacă iubești. Alteori, poate simți ceva și mergi pe google, tastezi ce este iubirea și vezi dacă te regăsești în răspunsuri. Alteori, cineva se poartă cu tine într-un anumit fel, care pare că pe de-o parte este iubire, pe de altă parte (poate) indiferență și te întrebi ce este iubirea.

Dacă te duci în dex și vrei să afli, cel puțin conceptual, ce este iubirea, găsești o definiție destul de săracă care nu spune prea multe: ”Faptul de a (se) iubi; sentiment de dragoste față de o persoană; relație de dragoste; amor, iubit.  Sentiment de afecțiune (și admirație) pentru cineva sau ceva.

Acest articol este despre iubire, despre ce este iubirea în mai multe feluri. Dacă doar vrei să navighezi printre citate despre iubire, îți recomand să mergi aici, însă dacă vrei să explorezi iubirea din mai multe puncte de vedere, iubirea (științific, analitic, aplicativ, psihologic sau explicativ, îți recomand cu cea mai mare căldură să citești acest articol și să lași părerea ta la final printr-un comentariu.

Cred că iubirea nu poate fi încadrată într-un anumit cadru specific. Totuși diferitele concepte sau abordări ne pot oferi un moment AHA de care ne putem servi pentru totdeauna.

Ce este iubirea? (3 feluri de a privi)

Întrucât orice abordare izolată mi se pare limitativă și incompletă, am ales să răspund la această frumoasă întrebare: Ce este iubirea din trei puncte de vedere diferite (ce se întâmplă în relații, ce spune geniul planetei și ce spun experții).

 1. Scrisoarea despre iubire trimisă de Einstein fiicei sale, ținută secretă atâta vreme
 2. Ce răspund psihologii, filozofii și biologii atunci când sunt întrebați ce este iubirea
 3. Cele trei stadii ale iubirii, în viziunea lui Anthony Robbins(de mare ajutor în relații de cuplu)

1. Ce este iubirea în viziunea lui Albert Einstein?

Energie = Iubire X Viteza luminii 2

Einstein nu a vorbit prea mult despre iubire în timpul vieții. El a ales să scrie despre acest lucru într-o scrisoare adresată fiicei sale. Scrisoarea este una dintre cele 1400 de scrisori donate în anii 1980 de Lieserl, fiica lui Einstein, Universității Ebraice din Ierusalim, cu mențiunea de a nu fi publicate decât după minim două decenii de la moartea tatălui său.

În scrisoare, Albert Einstein dezvăluie că cea mai puternică forță din univers este Iubirea. Deși sunt sceptici care pun la îndoială autenticitatea acestei scrisori, conținutul enunțat, maniera și precizia expunerii, fac din această scrisoare, cel puțin din punctul meu de vedere, un mesaj atât de puternic încât nu poți să te întrebi, măcar pentru o clipă, dacă nu cumva acesta este un adevăr pe care umanitatea încă nu este dispusă să-l vadă. O scrisoare care merită ”savurată”, spusă copiilor, partenerilor de viață și de ce nu să ne-o spunem chiar nouă.

“Când am propus teoria relativității, foarte puțini oameni m-au înțeles, iar ceea ce urmează să destăinui umanității acum se va ciocni de neînțelegerea și prejudecățile din această lume.

Te rog să păstrezi aceste scrisori atât timp cât este necesar, ani, decenii, până când societatea este suficient de avansată pentru a accepta ceea ce voi explica mai jos.
Există o forță extrem de puternică pentru care, cel puțin până în prezent, știința nu a găsit o explicație formală. Este forța care include și guverneaza totul, este chiar în spatele oricărui fenomen care are loc în univers și încă nu a fost identificată de noi. Această forță universală este IUBIREA.

Când cercetătorii au investigat o teorie unificată a universului au uitat cea mai puternică forță nevăzută. Iubirea este Lumina care îi luminează pe cei ce o oferă și o primesc. Iubirea este gravitație, deoarece îi face pe unii oameni să se simtă atrași de alții. Iubirea e putere, deoarece multiplică tot ce avem mai bun și oferă umanității șansa de a nu pieri în propriul egoism orb. Iubirea expune și revelează. Pentru iubire noi trăim și murim.  Iubirea e Dumnezeu și Dumnezeu este Iubire.
Această forță explică totul și oferă sens vieții. Aceasta este variabila pe care am ignorat-o de prea mult timp, poate pentru că ne este frică de iubire deoarece este singura energie din univers pe care ființa umană nu a învățat să o controleze după voința sa.

Pentru a evidenția iubirea, am creat o simplă substituire în cea mai faimoasă ecuație de-a mea. Dacă în loc de E=mc2  , acceptăm că Energia pentru a vindeca întreaga lume poate fi obținută din multiplicarea Iubirii cu viteza luminii la pătrat, atunci ajungem la concluzia ca iubirea este cea mai puternică forță ce există, deoarece nu are nicio limită.

După eșecul umanității în a utiliza și controla celelalte forțe din univers, care pâna la urmă s-au întors împotriva noastră, este imperios să ne hrănim pe noi înșine cu o altă formă de energie…
Dacă vrem ca speciile noastre să supraviețuiască, dacă vrem să descoperim sensul vieții, dacă vrem să salvăm lumea și fiecare ființă conștientă ce trăiește, atunci iubirea este unicul răspuns. Probabil nu suntem încă pregătiți să creăm o bombă a iubirii, un mecanism destul de puternic pentru a distruge ura, egoismul și lăcomia care devastează planeta.

vertical - John gray live in Romania bilete conferintaCu toate acestea, fiecare individ poartă cu sine un mic, dar puternic generator de iubire, a cărui energie așteaptă să fie eliberată. Când o să învățăm să oferim și să primim această energie universală, dragă Lieserl, vom putea afirma că iubirea învinge tot, că poate transcende totul și orice, deoarece iubirea este chintesența vieții.

Regret profund că nu am fost capabil să exprim ceea ce este în inima mea, care a bătut în liniște pentru tine întreaga mea viață. Poate e prea târziu pentru scuze, dar cum timpul e relativ, simt nevoia să îți împărtășesc că Te Iubesc și datorită ție am ajuns la răspunsul suprem!
Tatăl tău,
Albert Einstein

Înclin să cred că această scrisoare este autentică și nu pot decât să mă înclin în fața acestei scrisoori, în fața marelui Einstein, și să las pe fiecare să-și ia ce consideră de cuviință din această scrisoare.

2. ce este iubirea – 3 teorii – depinde cine răspune

Când te întrebi de fapt ce este iubirea, poți să ai raspunsul tău. Dacă întrebi în jur, cel mai probabil vei primi răspunsuri care surpind doar o latură a ceea ce este iubire.

1. Perspectiva Filosofică

Aici avem mai mult o aglomerare de metafore și de nuanțe fine a ceea ce este sau nu este iubirea, sau cum se comportă un om când este iubit sau când nu este iubit. Mai jos găsiți doar câteva abordaări, mai multe găsiți prin click aici (peste 400 de definiții/citate despre iubire)

 • Să dărui totul, să sacrifici totul fără speranță de răsplată; asta înseamnă iubire. – Albert Camus
 • A iubi înseamnă ceva, restul nu e nimic. – Alfred de Musset
 • Iubirea, bucuria și pacea nu pot înflori până când nu v-ați eliberat de sub dominația minții. – Eckhart Tolle
 • Dragostea este sfințenie plus sexualitate. – Emil Cioran
 • Iubirea este cea mai mare forță a omenirii și, totuși, este cea mai modestă pe care ne-am putea-o închipui. – Mahatma Gandhi
 • Suferința apare atunci când așteptăm ca ceilalți să ne iubească în felul dorit de noi. – Paulo Coelho
 • Iubirea e o floare foarte plăcută, dar trebuie să ai curajul să te duci s-o culegi de pe marginile unei prăpastii înfricoșătoare. – Stendhal

(Puteti citi si o pildă prin click aici despre ce este iubirea)

2. Ce este iubirea? – Răspunsul psihologilor

Personele înclinate spre conceptualizare și analiză ar putea să primească foarte bine răspunsurile psihologilor la întrebarea ce este iubirea. Deocamdată însă, psihologii nu s-au pus de acord și pe un subiect atât de sensibil, cred că este greu să se pună vreodată.

Psihologul Robert Sternberg – definește iubirea adevărată ca o combinație între trei elemente: intimitatea, pasiunea și angajamentul. Când lipsește un element rezultă o anumită combinație nu la fel de puternică, iar când lipsesc două nu avem relații durabile, drept pentru care, chiar dacă proporția celor trei elemente va fi unică în cazul fiecărui individ, totuși combinația cea mai reușită este din toate trei.

Psihologul Zick Rubin definește iubirea tot ca o combinație de trei elemente: atașament, grija și intimitate. Această teorie scoate în evidență mai mult latura romantică a iubirii.

Psihologul Erich Fromm spune că iubirea nu este doar un sentiment. Chiar dacă inițial ar putea fi un sentiment/emoție involuntară, mai târziu el devine o alegere conștientă și un angajament conștient ce presupune acțiune.

3. ce este iubirea – Răspunsul biologilor

Atunci când iubești, organismul nostru funcționează diferit. Când ești îndrăgostit, lucrurile se ”agravează” și cred că mulți dintre noi pot confirma acest lucru, nu doar cercetările. Studiile arată că atunci când te îndrăgostești, unele chimicale invadează creierul, precum oxitocina, dopamina, adrenalina și vasopresina, acestea având efecte asemănătoare heroinei.

“Iubirea determină corpul să elibereze o mulțime de substanțe chimice care declanșează reacții fizice specifice. Acest elixir intern al iubirii este responsabil pentru faptul că ne înroșim în prezența persoanei iubite, palmele ne transpiră, iar inima ne bate mai tare.” spune dr. Pat Mumby, de la Universitatea Loyola Chicago.

După ce două persoane au fost îndrăgostite pentru o perioadă mai lungă de timp, corpul trece în faza următoare, producând o anumită toleranță la substanțele chimice ale plăcerii. Faza atracției face locul celei de atașamen când oxitocina și vasopresina pătrund în creier, oferind sentimente de bunăstare și securitate.

3. Cele 3 stadii ale iubirii în relații

Anthony Robbins definește iubirea ca fiind oxigenul sufletului. Sensul cuvântului iubire capătă un sens diferit atunci când ne gândim la relații de cuplu, la copii, la părinți, la prieteni, la divinitate, la iubirea de sine, la umanitate. Totuși, indiferent cum am spune, cred că putem fi de acord că iubirea este un oxigen pentru suflet. Fiecare are modul lui de a o căuta într-o relație de cuplu și cel mai ușor este să priviți diferitele stadii prin care ați trecut sau treceți.

Nivelul 1 – iubește-mă așa cum vreau eu.

Acest nivel unu este cel asemănător atitudinii copiilor. Într-un fel este răsfățul maxim, anume când într-un mod direct sau indirect crezi că trebuie să ți se ofere totul, inclusiv iubire. O vrei și gata! Nu ești preocupat să oferi ceva în schimb. În acest stadiu ambii parteneri au focusul pe propria persoană, solicitând, direct sau indirect, argumentativ sau nu, să fie într-un anumit fel, să se poarte într-un anumit fel, să-i iubească într-un anumit fel.

Acest nivel al iubirii nu este constructiv, iar dacă ceva nu se schimbă, este doar o chestiune de timp până lucrurile se vor înrăutăți.

Nivelul 2 – Eu iubesc atât cât mă iubești și tu.vertical - John gray live in Romania bilete conferinta

Aici începe ca iubirea să capete profunzime, totuși seamănă încă cu o afacere sau cu achiziția unui produs. Este ca și cum dai banii și după ce-l testezi tragi concuzia dacă a meritat sau nu, iar data viitoare nu mai cumperi ceva similar. Acest stadiu, ne place sau nu, îl practicăm mulți dintre noi și este destul de caracteristic societății noastre. Tendința este să facem un troc, să facem schimb și să evaluăm dacă primim prea multă sau prea puțină iubire în raport cu ce oferim. Nu ar fi nimic fundamental în acest instinct de evaluare a ce oferim și ce primim, problema este că fiecare are propria lui măsură, propriile reguli, propriile nevoi și este aproape imposibil ca ambii parteneri să ajungă la concluzia că ”schimbul” este echitabil. Într-un moment de onestitate putem constata că sursa multor neînțelegeri chiar aici se află.

Nivelul 3 – Vreau să-ți ofer ce ai nevoie.

Acesta este nivelul 3 al iubirii, acela în care focusul nu mai este pe propria persoană și nici pe schimb, ci este pe a oferi și a veni în întâmpinarea nevoilor celuilalt. Astfel iubirea capătă o formă de acțiune în care nu mai oferi ce ai tu nevoie, nici nu mai evaluezi ce primești, ci oferi atenție, afecțiune, siguranță, respect. Căile prin care poate fi manifestată iubirea în acest punct sunt practic nelimitate și pare-se că este forma care într-adevăr funcționează.

În acest stadiu, în cazul în care încă te întrebi dacă celălalt îți oferă la schimb iubire după ce tu oferi necondiționat și te frustrezi că nu primești înapoi, înseamnă de fapt că ești încă la nivelul 2 și nu la 3.

Trebuie să reconoaștem că este greu să trecem de la 2 la 3, întrucât rațiunea noastră își bagă coada, poate uneori pe bună dreptate, alteori nu. Totuși, din tot ce-am studiat și am testat, poziția doi este distructivă pe termen mediu, poziția 3 devine obositoare, asfel că intrarea în poziția trei cât mai des posibil generează cele mai bune rezultate. Dacă totuși ai un partener care operează la nivelul 1, ce faci? Singura soluție este să operezi tu la nivelul 2 și 3. Dacă partenerul tău operează excesiv de mult la nivelul 2, va fi greu să-l convigi că schimburile sunt echitabile, astfel că cel mai ușor este să intri în poziția 3. Gandhi spunea: Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume! Este destul de valabil și în relația de cuplu.

Dacă totuși sunt probleme în cuplu, îți recomand să citești acest articol despre probleme în cuplu și despre soluții la aceste probleme, pentru că acum vorbim doar despre iubire și ce este iubirea!

Motivul pentru care am decis să-l aduc în România pe John Gray, autorul bestseller-ului Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus (detalii eveniment prin click aici), are mare legătură cu acest nivel 3. Cred că este un maestru desvărșit care privește destul de pragmatic și destul de eficient ce poți face concret. El explică destul de clar cum poți să-ți îmbogățești relațiile într-o manieră ușor aplicabilă imediat. Vine astfel cu mai puțină filosofie oferind instrumente excelente. Sincer, aplicând toate sfaturile lui John Gray, principalul beneficiar imediat este partenerul de viață, însă trebuie să fim onești și să recunoaștem că, facându-ne partenerul fericit, rezultă o relație mai armonioasă și automat vom fi și noi mai fericiți. Vă invit să vedeți și câteva secvențe cu John Gray în video-ul de mai jos si de ce nu cititi-i cartea în cazul în care nu puteti ajunge la conferință.

detalii despre conferința cu John Gray prin click aici!

Printr-un comentariu spune-mi  Ce este iubirea pentru tine?

4.1/5 - (7 votes)

31 thoughts on “Ce este iubirea – in viziunea lui Einstein si a specialistilor?”

 1. Iubirea nu se rezuma doar la o persoana sau grup de persoane.
  Dupa cum spune si Einstein iubirea este o energie .
  Poti iubi orice,oricine si oricat pe lumea asta fara sa astepti nimic inapoi.
  Cred ca ar trbui sa iubim mult mai mult si mai multe pe lumea asta.
  Sa nu confundam iubirea cu indragosteala .

 2. Iubind cu tot sufletul si toata sinceritatea as spune eu, faptul ca vreau sa ii ofer sotiei si copiilor tot ce nu am fost in stare sa le ofer in casnicie din cauza ca am fost probabil prea orbit de ogoism sau nu stiu cum sa explic considerati ca este ceva gresit? Sotia nu ma mai iubeste, am divortat, dar acum tot ceea ce imi doresc este fericirea ei si alegerea mea propie de a face orice si totul ca ea sa fie fericita indiferent de ceea ce face. Ce parere aveti despre asta? Intreb doar de curiozitate. Multumesc

 3. Alecsandrescu Calin

  Nu pot sa zic ca sunt trist sau dezamagit cand vad ca nici macar unul nu a descris IUBIREA ca fiind cel mai pur sentiment…pt ca si eu am fost acolo .. invatati sa va iubiti pe voi dupa care o sa simtiti IUBIREA si cu partenerul sau partenera.. Este o Lege Universala!!!

 4. Intrebarea e ofera libertatea un sens mai bun decat iubirea? Multi sunt de parere ca iubirea nu doare, ego ul doare, obsesia de a primii ceea ce oferim(apropo de nr. 2 mai in articol).. Eu sunt intr-o relative de iubire de 13 ani.. Am trecut si inca trec prin toate starile pe care asa zisa iubire ma poarta. Caut raspuns la o singura intrebare.. Ce ii leaga pe doi oameni intr-un cuplu dupa ce dispar acei fluturasi?

 5. Din punctul meu de vedere, iubirea este mai mult de un sentiment… este acea stare, ce îți împinge creierul într-o stare de alertă, cănd o întâlnești… iar creierul prea acele semnale, ca fiind un pericol și te face să scapi cât mai repede de acea stare, asta cred eu că este, când oare cum te îndrăgostești așa din întâmplare… și ca o concluzie, eu cred că trebuie să înveți să îți controlezi creierul, emoțiile, pe tine însăși, să te cunoști pe tine cu adevărat, astfel în cât când se mai ivește acea ocazie să zicem, să ști cum să abordezi situația.

 6. Ce ne facem atunci când noi știm ca ne-am întâlnit iubirea pentru ca sacrificam totul fără a cere nimic in schimb , dar in același timp persoana pe care o iubești te tine la distanță deși susține ca te iubește dar asta este ea ! E okay sa stai intr o relație in care nu te încânta te modul cum Primești iubirea de la celălalt ? Și mai mult ești trist ….adică te gândești fiecare iubește in felul lui este normal dar ce facem dacă modul lui de a iubi pe ține-te rănește ? Cum ieși din situația asta ?

  1. ma tem ca in cazul acesta trebui sa cauti partenerul care intelege iubirea ca si tine si e la acelas nivel . asta doar in cazul in care artenerul nu vrea sa evolueze la nivelul tau de iubire. E trist dar e realistic . vei suferi dar trece , dar iti oferi acea sansa sa gasesti acea persoana sa te faca fericita.

 7. „Iubirea” pe care o traim noi oamenii e un lanţ cu care ne inrobim sufletele,un mod de a fugi de libertate si de cele mai multe ori o punga neagra pe cap si pe inima ,… orbi la Realitate.
  Nu exista mod mai bun de a suferi decat acela de a „iubi ” pe cineva.

  1. Asa e,ai dreptate…daca vrei sa iubești înseamnă ca ești kamikaze…mai devreme sau mai târziu unul dintre cei doi din cuplu va suferii.daca iubești cu adevarat probabil ca tu vei fii cel care va suferii…exact asta mi s-a întâmplat mie….iubirea e dezgustătoare ,distrugătoare de sentimente si de speranțe

   1. A iubi cu adevarat o pers ,ii demonstrezi prin cit poti fi tu de rabdator cu ea,daca ai reusit prin rabdare sa o scoti din starea in care se afla inseamna ca iubirea ta fata de ea a invins prob prin care trece .Adevarata iubire ,este cea care se sacrifica neconditionat.

  2. Bun raspuns Marius.. Dar..ne ofera libertatea un sens mai bun decat iubirea? Sa sti ca multi sunt de parere ca iubirea nu doare, ego ul doare, obsesia de a primii ceea ce oferim(apropo de nr. 2 mai in articol).. Eu sunt intr-o relative de iubire de 13 ani.. Am trecut si inca trec prin toate starile pe care asa zisa iubire ma poarta. Caut raspuns la o singura intrebare.. Ce ii leaga pe doi oameni intr-un cuplu dupa ce dispar acei fluturasi?

 8. Am fost intotdeauna la nivelul 3insa nastiind cum sa ma comport in relatie a trebuit sa renunt.
  E ca si cum ai da ceva cuiva neconditionat apoi pleci si lasi totul .
  Asa a fost la mine.
  Nu am avut o copilarie fericita si nu am avut o educatie in acest sens.
  Roadele duhului Divin….izvorate din Iubire divina sa nu fie confindate cu faptele firii pamantesti
  Adica
  In Galateni scrie clar
  „Nu faceti prin libertate o pricina si sa traiti pentru firea pamanteasca”
  5:13-25.
  Iubirea adica bunatatea milostiva prin care Dumnezeu isi maniifesta influienta asupra sufletelor…

 9. nu pot sa comentez decat in cheie mistica. Adica stadiul 3 il percep doar prin ”Imnul iubirii” al apostolului Pavel. O astfel de forta sufleteasca n-o putem poseda decat prin har divin

  1. Ce este iubirea?
   La această întrebare este destul de greu de răspuns iar cei care se încumetă să o facă, răspund invariabil la „ce face iubirea” şi nu la „ce este iubirea”.
   Iubirea este cea mai puternica forţă ce cuprinde toate universurile. In plan uman, este combinaţia dintre trei elemente: intimitate, grijă şi fuziune. Şi mai poate fi definită ca: „forţa care te determină să participi în totalitate la nevoile celuilalt”.

  2. Deja ti ai pus singura o „piedica”când ai spus că astfel de forta sufleteasca n-o putem poseda decat prin har divin. Această forță e pentru toti si nu a inventat o pavel…E forță care ține în viața acest univers ?

  3. Ciorteanu Cstrinel

   Un lucru am sa spun. Ai mentionat mai sus ca Einstein a spus ca Dumnezeu e iubirea si iubirea e Dumnezeu, insa acsta nu avea o orientare religioasa stabila, ba chiar mai mult, subestima existenta unei divinitati.

 10. Eu de fel sunt foarte sensibilă, dar nu știu sa iubesc 🙁 nu sunt rea nu ucid si nu trag pe nimeni in teapa, adică nu fac rău la nimeni. Ce este ne inregula cu mine? Am 28 de ani. Nu am părinți sun orfana mai am o sora care îmi este geamănă dar nu semănam indentic, ea cu ochi albaștri eu ii am căprui, nu avem nimic in comun, nu știu dacă o iubesc deși știu ca ii vreau binele.

  1. Monica, tu nu ai incredere in tine, trebuie sa te incarci cu iubire, cine stie prin ce situatii dificile ai trecut, persoane care te-au dezamagit, sau nu ai primit iubire parinteasca, consider si cred ca nu exista oameni care sa nu iubeasca, tu sa nu spui cu gura ta, si nici in scris ca nu iubesti, ptr ca ceea ce spui se leaga, adica tot ce spui, se implineste. Daca totusi consideri ca nu poti iubi, cauta-L pe Dumnezeu cu toata sinceritatea ta, si gasindu-L te va umple cu foarte multa iubire, oamenii dezamagesc, dar Dumnezeu nu te va dezamagi, ptr ca insusi EL este iubire. Si sunt sigur ca-ti va descoperi o persoana pe care sa o iubesti, cu alte cuvinte o persoana fara de care sa nu poti trai.

  2. Probabil are legătură cu lipsa iubirii în copilăria timpurie.
   Într-o zi, totuși, cu siguranţă veţi deveni capabilă să primiţi și să oferiţi iubire…

 11. Dupa toate cele citite,ajung la întrebarea:Daca acesti „pasi” nu sunt pusi in ordinea coercta? Care ar fi urmarile, intr-o relatie, daca mai intai intai ai incepe cu „pasul”(nivelul) 3 ,pe urma al 2-lea si nu in ultimul rand primul pas? Ti-as fi recunascator daca mi-ai raspunde la intrebare: )

 12. Daca……azi suntem tot… _plini de autocompatimire. _de iubirea de sine, _de egoism, _de interes propriu, _de mandrie, _de autoimportanta, _de indoieli (gelozie), _de griji , ……..atunci se pune intrebarea: am avut eu vreodata parte de iubire? __.Poti darui iubire neconditionata,poti fi in stadiul 3,dar intrebarea mea este: de unde iti iei tu,omule ,,Oxigenul,, sa poti respira viata ? _-Iubirea este exact ca si cu cele 5 paini si 2 pesti….Nu incepe sa se inmulteasca,pana n-o daruiesti altora !!! >Va doresc iubire si zile binecuvantate!!!

 13. Foarte sănătos expusă iubirea de Einstein. Mistic și uman. A practic unit ceea ce nu se vede cu ceea ce este nivelul de conștiință umană.

  Eu sunt foarte convinsă că pentru a manifesta iubirea care de altfel dispunem înlăuntrul nostru de la naștere și prima ei manifestare se revarsă către mamă, pt că mai apoi să o revarsam către ceea ce nu se vede și nu se atinge -adică Dumnezeu – și nu în ultimul și mai puțin important rand, partenerul nostru.

  Eu consider că dacă aplicăm „iubește -ți aproapele ca pe tine însăți ” înțeleg deja unde trebuie să căutăm pt a găsi iubirea: în primul și în primul rând în noi. Ea există în noi, nu în altă parte!
  Când vom fi capabili să privim cu inima toți ,la nivel global,înlăuntrul nostru vom reuși să punem în practica ecuația lui Einstein și implicit vom avea doar cupluri sănătoase și un Iisus care nu ar mai trebui să se osteneasca în a cobora pe Pământ pt că totul devine „precum în Cer așa și pre Pământ!”

  1. Georgeta , esti cel mai aproape de adevar ! Dumnezeu este iubire ! In fiecare dintre noi este Dumnezeu dar este si Fiara ! Depinde pe cine vrei sa hranesti.

 14. As avea cateva remarci de facut, sper ca n-o sa scandalizez pe multi. Iubirea fata de fiinta careia i-ai dat viata n-as considera-o „iubire”. Si closca se repede la un potential agresor chiar daca „agresorul” e de vreo 100 de ori mai mare ca ea. Si pe biata gaina n-o banuiesc de dragoste fata de pui. Cred ca e vorba de „intelepciune”a naturii (fiecare intelege ce vrea prin natura), care are ca unic scop perpetuarea ei. Poate sunt mai cinic caci nu mi-am indeplinit menirea sa perpetuez si eu specia si la varsta mea acum ar fi mai greu.
  Celebra ecuatie E = mc2 o inteleg ca pe ceva potential, adica o anumita masa materiala contine in ea insasi o cantitate de energie data de ecuatie, energie care daca ar trebui eliberata ar fi nevoie de alte energii externe pt. proces. Asa cred eu ca un profan, adica chiar daca mi-a placut fizica in scoala n-am mai studiat-o mai tarziu. As face o paralela intre ecuatie si energie: o stanca pe in varf de munte are o mare energie potentiala care ca sa fie pusa la „munca” adica sa i se dea drumul la vale necesita energie externa ca sa inceapa sa se rostogoleasca.

 15. Mirela-Maria Ionescu

  Extrem de interesante aceste raspunsuri. In teorie,totul este ok.In realitate,gandirea si trairile noastre,poate uneori usor influentate,pot lua o intorsatura cum nici in carti nu gasesti.Sunt de acord ca iubirea este un sentiment maret,unic si ar fi minunat daca oamenii ar stii si ar putea sa se comporte astfel incat iubirea dintre ei sa nu ajunga la finaluri dramatice,tragice cu repercurisuni neasteptate si asupra celor din jur. Iubirea este singurul si cel mai maret sentiment ce da peste cap orice ratiune si putere de autocontrol.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top

Pe ce adresă de email vrei să primești ebook-urile gratuite?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Life University I Marian Rujoiu prin click aici!

Te poți dezabona oricând

Privacy Policy: Promitem că adresa ta de email este în siguranță!