Despre meseria de trainer – iubire si valoare

Sustin Cursul de Formare de Formatori (TOT) in cadrul companiei pe care o conduc –  Extreme Training, care fara indoiala este un training reusit.

Participantii traiesc o experienta intensa care ii duce aproape de ceea ce isi doresc. Scriu acest post intrucat nu de putine ori constat ca pozitionarea viitorilor traineri, initial, este una mai putin fericita. Ei presupun ca trainingul este despre a spune, despre a zice, despre a vorbi, despre a fii interesant. La un anumit nivel, cred ca asa este, mergand insa mai in profunzime este valabil exact opusul. Si aici ma refer in mod precis la iubire si valoare si o sa enunt sapte postulate care sa te inspire fie ca esti speaker, trainer, coacher sau leader:

 1. trainingul nu este despre tine, este despre participanti!
 2. participantul cu nevoile lui trebuie sa fie in centrul atentiei…nu nu!
 3. trebuie sa-ti pese cu adevarat de cursantii din sala, trebuie sa-i iubesti (stiu ca pare ciudat, dar asta este)!
 4. trebuie sa-ti pese cu adevarat de situatia lor si trebuie inainte de toate sa empatizezi si sa-i intelegi cu adevarat!
 5. nu trebuie sa te intrebi cum poti fi tu mai interesant, ci trebuie sa te intrebi cum le poti aduce plus valoare celor prezenti!
 6. nu-i judeca, accepta fiecare cursant asa cum este si priveste totul ca o provocare!
 7. daca vrei sa le impartasesti o viziune pe care sa o accepte, mai inainte de toate ei trebuie sa te accepte pe tine, iar ca sa te accepte pe tine, TU trebuie mai intai sa-i accepti pe ei!

Daca nu iubesti oameni, nu-i accepti si nu esti realmente deschis la problemele lor, poate ca aceasta meserie nu ti se potriveste.Vreau sa atrag atentie ca aceste principii trebuie traite cu toata fiinta, daca ele vor fi prezente doar la nivel declarativ asteapta-te ca participantii sa sesizeze imediat. Aplicarea acestor principii nu are legatura cu nici un demers teretic, are numai legatura cu A FI OM inainte de toate

Daca ar fi sa enunt un singur secret al meseriei de trainer acesta ar fi: Iubeste Oamenii si ofera-le valoare!

Resurse suplimentare:

 1. daca esti interesat sa afli cum devii trainer viziteaza click aici
 2. articol  – cat castiga un trainer
 3. anunt – recrutare traineri
 4. detalii curs trainer

10 Responses

 1. Iata de ce cursul tau de formare formatori ramane unul din preferatele mele. Pentru ca cineva a respectat cele 7 puncte in relatia cu mine ca si cursant, am inteles, am asimilat, am capatat curaj, m-am motivat!

 2. Da, Marian…sustin aceasta idee din adancul sufletului si nu stiu daca iti mai aduci aminte cand am sustinut si eu propria prezentare in cadrul TOT despre ”Trainer cu Impact” am spus exact acelasi lucru…trebuie sa iubesti oamenii ca sa poti excela intr-o astfel de meserie…sa iti doresti sa le impartasesti cat mai mult!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

cultivarea optimismului

Cultivarea optimismului

Atunci când dai o dată cu un zar probabilitatea de a da 6 este de 16.66%, iar dacă dai de trei ori probabilitatea de a da o dată 6 este de 50%. Prin urmare, optimistul este orientat spre a arunca de trei ori cu zarul.

Read More »
Share
Tweet
Share