Arta de a trai si lucrurile importante in viata – povesti cu talc

Arta de a trai este conectata la lucrurile cu adevărat importante pentru noi. Sunt povesti cu talc care ne inspiră, care ne pot face mai vigilenți, mai atenți la lucrurile pe care le știm dar care ne scapă din vedere.  Sunt multe povesti cu talc despre arta de a trai, eu însă am ales una care de obicei se folosește în cursurile de Time Management pentru a ajuta cursanții să distingă lucrurile importante in viata lor personală sau din viața profesionala, pentru a putea apoi să prioritizeze.. Cred că arta de a trai poate fi educată, este nevoie doar de conștientizare, o decizie în acest sens și acțiune.

Poveste cu tâlc despre arta de a trai și lucrurile importante din viața noastră.

Un profesor de filosofie  dorind să vorbească studenților săi despre arta de a trai, stătea în faţa clasei având pe catedră câteva lucruri.arta de a trai - lucrurile importante din viata

Când ora a început, fără să spună un cuvânt, a luat un borcan mare gol, pe care l-a umplut cu pietre de dimensiuni mari. I-a întrebat pe studenţi dacă borcanul este plin şi aceştia au convenit că era plin.

Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele pe care le-a turnat în borcan, scuturându-l uşor.

Pietricelele au umplut golurile dintre pietrele mari. I-a întrebat din nou pe studenţi dacă borcanul era plin iar aceştia au fost din nou de acord că era.

Profesorul a luat după aceea o cutie cu nisip pe care l-a turnat în borcan. Firesc, nisipul a umplut de tot borcanul. I-a întrebat din nou pe studenţi cum stătea treaba iar aceştia au răspuns în cor “Pliiin!”

Profesorul a scos de sub catedră două ceşti cu cafea pe care le-a turnat în borcan, umplându-l de această dată definitiv. Studenţii au râs.

După ce hohotele s-au domolit profesorul a spus:, “Acum aş dori să înţelegeţi că acest borcan reprezintă viaţa voastră, reprezinta arta de a trai. Pietrele mari reprezintă lucrurile importante din viata pentru voi: familia, copiii, sănătatea, prietenii şi pasiunile voastre. Dacă totul ar fi pierdut în afară de acestea, viaţa voastră tot ar fi tot plină.

“Pietricelele sunt celelalte lucruri care contează pentru voi, serviciul, casa, maşina, partea financiară, însă nu atât de importante ca cele dintâi. ”

“Iar nisipul e restul lucrurilor mărunte, care nici măcar mâine nu vor mai continua, agitația inutilă, stresul, etc

“Dacă veţi începe cu nisipul, apoi cu pietricele nu veţi mai avea unde să puneţi pietrele mari.”

“La fel şi în viaţă, dacă îţi iroseşti tot timpul şi energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodată timp pentru lucrurile importante pentru tine.”

“Acordă atenţie lucrurilor importante pentru fericirea ta. Stabileşte-ţi priorităţile, restul e doar nisip.”

arta de a trai insemna sa-ti faci timp si pentru a bea o ceasca de cafea cu un prietenUnul dintre studenţi a ridicat mâna interesându-se ce reprezentau cele două ceşti de cafea.

Profesorul a zâmbit “Mă bucur că întrebi asta, ele vor doar să arate că, oricât de plină ar părea viaţa ta, e loc întotdeauna pentru două ceşti de cafea, împreună cu un prieten…”

Arta de a trai este simplul mecanism în care trebuie să punem în viața noastră mai întâi lucrurile importante.

Întotdeauna suntem prinși în transa cotidiană care ne oprește din ceea ce am putea fi, din ceea ce am putea deveni.

Osho despre arta de a trai si lucrurile importante din viata

Cum spuneam într-un articol anterior tu esti cel mai bun din univers. Ne stresăm prea mult, cu lucruri inutile fără să realizăm că de fapt ne îndreptăm cu pași repezi spre moarte. Clipele trec, însă iluzia unui mâine ne păcălește și ne menține într-o situație din care unii se trezesc la 25 de ani, alți la 60 de ani, iar alții niciodată. Paulo Coelho spunea foarte frumos că Atunci când voi întâlni moartea vreau să mă găsescă viu. Cât de vii suntem? Cât de mult ne trăim viața. Viața trăită cu intensitate cred că este modul în care suntem recunoscători că ne-am născut, că respirăm că iubim, că privim toate lucrurile prin lentila bucuriei. Arta de a trai este surprinsă și de un citat celebru a lui Osho: Omul moare pe la 30 de ani și este îngropat pe la 70 de ani.

Mergând în profunzime cred că sunt și soluții complicate atunci când ne gândim la arta de a trai, însă eu sunt adeptul soluțiilor simple.

  1. PASUL UNU – Ia decizia radicală că vrei să-ți trăiești viața și să te ocupi de lucrurile cu adevărat importante pentru tine ori care ar fi acestea. Decizie radicală înseamnă să nu iei în calcul altele opțiuni, ci să decizi cu toată ființa ta că așa îți vei trăi viața. Deciziile radicale sunt cele alegeri care-ți schimbă viața și este o certitudine că doar schimbându-ți modul de a gândi îți poți schimba viața, iar o decizie radicală înseamnă o restructurare a modului de a gândi și de a simți.
  2. PASUL DOI – Începe ACUM și acționează MASIV. Nu mâine, nu poimâine, nu de la anul. Acționează acum la scară mare. Îți ofer și un scurt videoclip despre acțiune care sper să devină o sursă de inspirație pentru tine. Lasă teoria și treci în teren, cum se spune în limba română: mișcă-ți fundul și treci la treabă. Dacă te gândești serios la dezvoltare personală, am scris un articol lămuritor despre ce înseamnă și ce nu înseamnă dezvoltare personală, iar unul din lucrurile importante este legat de acțiunile pe care le faci în primul rând. Găsești pe blogul meu un video despre ce presupune mai exact acțiunea masivă.

Care sunt lucrurile importante in viata ta pentru tine?

  • iubirea,
  • sănătatea,
  • familia,
  • prietenia
  • să aduci o schimbare pozitivă în lume?

Acum întrebarea grea și pentru mine și pentru voi este să vedem în ce măsură se văd în activitățile zilnice aceste priorități sau acelea pe care tu le-ai definit pentru tine? Cred și sper că la mine se văd, fără a avea pretenția vreodată că sunt perfect. Asemenea povesti cu talc au multe înțelesuri. Poți să o citești ca soț sau ca soție, poți să o citești ca leader, poți să o citești ca angajat, iar cel mai simplu este s-o citești din punct de vederea al time managementului. Te ajuta să prioritizezi. Însă în orice fel am privi lucrurile este vorba de arta de a trai mai fericit, mai relaxat, mai autoîmplinit.

Arta de a trai înseamnă abilitate de a pune lucrurile importante pe primul loc, lucruri care de obicei nu sunt lucruri.

Arta de a trăi este conectată cu fericirea și sunt și obiceiuri simple care ne fac mai fericiți.

Iti ofer si o lista de obiceiuri care te pot face mai fericit, iar pentru mai multa inspirație descarca  E-bookul gratuit care detaliază cele 13 obiceiuri care ne fac mai fericiti.

arta de a trai - 13 obiceiuri care ne fac mai fericiti si ne focuseaza pe lucrurile imortante in viata noastra

Arta de a trai nu este dedicată doar celor aleși.

Arta de a trai are mecanisme simple și doar pentru ca o fac prea putini oameni se numește artă. Uitați-vă la copii, ei pot face acest lucru, și noi am fost cândva obișnuiși, este nevoie doar să ne reactivăm, să recunoaștem lucrurile importante din viața noastră și sa trăim în congruență cu noi înșine și aceasta se numește arta de a trai.

Pentru voi ce este arta de a trai? Lăsați un scurt comentariu folosind formularul de mai jos!

4.5/5 - (2 votes)

2 thoughts on “Arta de a trai si lucrurile importante in viata – povesti cu talc”

  1. Pingback: video - inspiratie, Bucurie si Implinire Marian Rujoiu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top

Pe ce adresă de email vrei să primești ebook-urile gratuite?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Life University I Marian Rujoiu prin click aici!

Te poți dezabona oricând

Privacy Policy: Promitem că adresa ta de email este în siguranță!