Succesul in viata – 3 lucruri pe care le-as face diferit dacă aș lua-o de la capăt!

În mod automat, cu cât acționezi mai mult, cu atât ai șanse nu doar de a reuși, ci și de a o da în bară când vine vorba, de succesul in viata sau de insuccesul în viață. Am făcut multe lucruri bune în tot ceea ce am făcut.  Am experiență mare în antreprenoriat, în management, negociere, vânzări, coaching. Uneori mă gândesc că ar trebui să mă opresc din atâtea arii de dezvoltare, însă îmi place să învăț.

De multe ori am am fost întrebat:

Marian, dacă ai lua-o de la capăt ce ai face diferit?

Este o întrebare grea pentru că, focusul meu este pe prezent și viitor, totdeauna mă gândesc în perspectivă. Din trecut îmi iau lecțiile și merg mai departe.  Primul răspuns care îmi vine în minte ar fi de genul următor:

Probabil aș face la fel!

Totuși, poposind puțin pe acest răspuns, îmi dau seama că am învățat atâtea lecții și lucruri în acest timp încât cu siguranță aș face lucrurile diferit: mult mai bine, mult mai repede, mult mai inteligent.

Așadar, ce cred că am făcut greșit sau ce aș schimba?

Despre succesul in viata și cele trei lecții învățate

Încerc să sintetizez și să o să mă opresc la 3 aspecte. Toate aceste trei aspecte se pot lega în același timp și de realizările pe care le-am avut. Adică am avut succes din momentul în care am început să schimb.

1. Aș porni lucrurile mai repede

Știu că poate să pară extrem de simplă această idee. Nu neapărat le-aș implementa mai repede, ci pur și simplu le-aș porni mai repede, le-aș pune în flux mai repede. Unele lucruri pentru a se dezvolta au nevoie de timp. La fel cu a planta o sămânță. Cred că aș fi putut planta semințele proiectelor mult mai devreme. Amânarea începerii unui proiect, indiferent de natura lui nu mi-a adus beneficii. Până și proiectele care nu mi-au ieșit, le-aș fi putut începe mai devreme. Cred că și dacă nu-ți iese, ar fi fost bine să fi știut mai din vreme că nu va merge. Fie că merge, fie că nu merge, este bine să afli cât mai repede răspunsul.

Am amânat să fac marketing inteligent, am amânat pornirea unor cursuri, am amânat organizarea lucrurilor în companie, am amânat începerea proiectului Life University, am amânat componenta de evenimente, am amânat scrierea unor cărți, am amânat planificarea timpului liber, am amânat pregătirea unui exit din Extreme Training, am amânat folosirea unor softuri, am amânat … cred că ar fi cazul să mă opresc.

Ideea este că orice am amânat nu mi-a adus deloc beneficii, ci din contră, dacă aș fi pus lucrurile în flux, dacă aș fi pornit mai devreme, cu siguranță unele lucruri s-ar fi întâmplat și de la sine, altele ar fi avut nevoie de un efort minimal pentru a se dezvolta. Cred că problemele pe care le avem în fiecare zi, se datorează unor lucruri pe care le-am amânat ieri sau în trecut!

2. Aș învăța de la cei mai buni

Probabil zace o ignoranță sau un orgoliu în fiecare dintre noi. Atunci când avem o problemă sau un obiectiv trecem la acțiune și încercăm să rezolvăm. Ce pas am sărit eu de multe ori? Am sărit pasul în care să-mi ridic privirea către cei mai buni din lume sau din România. Foarte rar avem o problemă sau un obiectiv pe care nu l-a mai avut nimeni. Prin urmare, înainte de a trece la implementare sau la rezolvarea problemei, mult mai inteligent este să studiezi sau să înveți cum au procedat cei care deja s-au confruntat cu problema respectivă. Nu știu de unde ni se trage, poate din educație, poate din școală, poate este o combinație de factori, însă observ la mulți oameni că sunt extrem de reticenți în a face acest pas. Parcă se simt ei mai bine dacă se descurcă singuri.

Acest sistem încercare/eroare este bun, însă nu ai timp să faci toate greșelile din lume. Atenție, nu vorbesc doar de ceilalți, mă refer și la mine. Și eu am procedat la fel. Ideea este că am avut salturi uriașe și personale și profesionale în momentul în care m-am uitat cu atenție la cei care au reușit deja sau sunt experți în domeniul respectiv. Aici mă refer și la oameni la care poți să ai acces direct sau cum ar fi Anthony Robbins, Robert Kiyosaki,  John Maxwel, Brendon Buchard, Brian Tracy, Daniel Goleman, John Gray,  etc sau pur și simplu oameni din cercul tău sau din cercurile apropiaților care sunt experți în aria ta de interese.

Prin urmare, apelează și cei mai buni din lume și specialiști din jurul tău. De exemplu, aș fi vrut să dau mai devreme peste John Gray, pentru îmbunătățirea relației de cuplu, peste Robert Kiyosaki pentru independența financiară, peste Brendon Buchard pentru marketing. Filosofia mea de viață era bazată pe muncă pentru generarea unui rezultat. Acum mi-am modificat puțin această concepție: cred că în primul rând este necesar să muncești mai inteligent pentru generarea unui rezultat remarcabil. Dacă vrei să ai succes în viață, fie în cea profesională fie în personală, uită-te la cei care au reușit ceva, ascultă-i și fă ca ei adaptând situației tale.

3. M-aș opri mai des 

Tehnologia ne-a invadat pe noi și noi pe ea. Lucrurile se întâmplă mult mai repede. Agitația cotidiană ne prinde în malaxorului ei, totdeauna suntem în viteză, pe un drum dintre un punct A către un punct B. Gândindu-mă la trecut, probabil și acesta ar fi un lucru pe care l-aș schimba, acum sunt în plin proces 🙂 De exemplu, suntem educați că pentru a obține ceva trebuie să faci ceva, însă de multe ori răspunsul în a obține ceva nu este a face ceva, ci în a înceta să mai faci un lucru.

De exemplu, dacă vrei să-ți organizezi mai bine timpul, nu este de ajuns să faci anumite lucruri, este posibil ca soluțiile veritabile să le găsești în a nu mai face anumite lucruri. Cred că a înceta anumite comportamente poate avea beneficii uriașe. A te opri în loc și a te întreba: Eu ce am nevoie de fapt? Răspunsurile s-ar putea să fie foarte interesante.

A te opri în loc cel puțin 5 minute pe zi și a medita, a te opri în loc cel puțin o dată pe săptămână și a te focaliza pe lucrurile care contează cu adevărat. Pentru mine tot în această categorie intră a te opri în loc și a privi cum arată o zi din viața ta, o zi din businessul tău, din viața ta financiară, din cariera ta, din orice aspect al vieții tale poate avea un efect magic. Poți să te oprești în loc să vezi ce ai simțit astăzi, ce ai făcut astăzi, ce ai trăit astăzi. Uneori asociem succesul în viata cu banii, sau cariera. Poate e bine, poate nu. Poate e mai mult de-atât. Cred că nu există un răspuns corect și valabil pentru fiecare. Cred că această ”oprire în parcare” pentru o câteva momente, minute sau ore are un efect pozitiv asupra noastră. Mie, fiecare oprire îmi oferă energie, focus, eficiență, prioritizare, stare de bine. Gândește-te că te oprești să-ți admiri viața ta, de ce să nu o faci mai des? eu am început să mă opresc mai des…și este foarte bine 🙂

Poți să te oprești și tu acum preț de câteva momente și admiră ceva din viața ta 🙂 Sau gândește-te pur și simplu ce anume din ceea ce faci dacă nu ai mai face, viața ta ar fi mai frumoasa! Ce anume te-ar ajuta să dobândești mai frumos sau mai ușor succesul in viata asa cum este pentru tine?

Acestea sunt cele trei lucruri pe care eu le-aș face diferit. Indiferent cum am privi dezvoltarea personală sau dezvoltarea profesională, cred că fiecare din noi poate contribui la o lume mai bună. Cred că acest lucru nu se poate decât într-un singur fel, devenind noi mai buni, așa cum înțelege fiecare conceptul de bun. Devenim mai buni învățând de la cei mai buni, făcând lucrurile la timp și oprindu-ne din când în când!

Dacă ai ajuns până aici, te întreb, părerea ta care este?

Cu Drag,

Marian

4.6/5 - (19 votes)

72 thoughts on “Succesul in viata – 3 lucruri pe care le-as face diferit dacă aș lua-o de la capăt!”

  1. buna,
    intr-o oarecare masura ma regasesc in cele spuse
    referitor la ce ai face daca ar fi sa o iei de la inceput?
    acum depinde care inceput, daca vorbim de acel inceput? cu siguranta as face la fel doar ca, as avea mai multa grija de mine
    pentru „inceputul” in urma unui divort (a unei casnici de 18 ani) lucrez zilnic cu mine pentru a fi un om mai bun, un parinte in adevaratul sens al cuvantului iar pe plan profesional ”cu pasi mici” sa pun pe roate o noua afcere (cea veche ramanand la fostul sot)
    nu este deloc usor insa fiecare zi este o provocare, din de toate
    caut ajutor si sprijin, inca nu am gasit dar mai incerc…

    spor in toate si sa auzim de bine

  2. Bun articol, multumim.

    Eu nu am asa de mult timp de dat inapoi, dar cu siguranta as face urmatoarele lucruri:

    1. As privi diferit scoala si as fi acorda atentie sporita materiilor principale, precum limba romana, matematica, limbi straine si unei materii de specialitate pe care sa o urmez in viitor

    2. In timpul studiilor, m-as angaja part-time, nu doar pentru bani ci si pentru experienta.

    3. Cariera militara actuala m-a ajutat foarte mult sa ma disciplinez si sa privesc viata din alt unghi, asa ca as mai face o data cel putin un an de instructie militara.

    4. Mi-as concentra atentia mai mult pe dezvoltarea unor aptitudini (skills), fie ca vorbim de mediul online, fie de mediul clasic. Perfectionarea intr-un anumit domeniu si nu ma refer aici la schema clasica – facultate – masterat – doctorat.

    Poate ca pe multi nu va mai ajuta, dar eu voi stii cum imi voi creste copilul.

  3. Timpul nu îl putem da înapoi, dar dacă as putea schimba ceva, pe primul loc ar fi sa stau mai mult cu familia mea, cu copiii mei. Nu as mai pune munca pe primul loc în detrimentul familiei. As încerca sa ma iubesc mai mult, sa-mi aloc timp si pentru mine pentru a deveni mai bună, pentru a avea mai multă încredere în mine, nu as mai da curs unor gânduri si sentimente negative dar mai ales nu le-as mai alimenta și nu aș lăsa pe nimeni să o mai facă. Aș începe să gândesc pozitiv mult mai repede și as acorda importanță tuturor lucrurilor mărunte și frumoase care se întâmplă în jurul meu. Poate nu ar trebui să mă învinovățesc atat de mult dar multe lucruri în viață le-am avut de pierdut din cauza mea. În rest nu aș schimba nimic. Ma bucur de viața pe care o am în prezent, de familia care e și acum alături de mine. Mă bucur de fiecare lucru marunt și bun care mi se întâmplă. Ma bucur ca v-am descoperit recent.

  4. Mihai Gheorghe Oros

    Marian , Mulțumesc pentru articol, interesant și totodata bun pentru a gândi in perspectiva

  5. Salut Marian.

    Am să-ți răspund foarte concis.
    As face următoarele lucruri,

    1. Aș fi mai indrăzneț în relatia cu oamenii.
    2. Aș căuta să-mi găsesc un grup de oameni de la care să am ce învăța.
    3.Aș citi sau aș aduna informații mai multe.
    4.Aș realiza mai rapid unele idei.

    Dar să nu uităm ca acest lucru l-aș face cu omul care sunt acum,de acum încolo.
    Cel care a fost până acum-copilul, tânărul, adolescentul, adultul- a reacționat corect în condițiile pe care le-a avut.

    Mulțumesc.

  6. Salut Marian.Am sa incerc sa raspund mai deosebit.Din pct. de vedere profesional nu as schimba nimic.Din pct. de vedere al acumularii de cunostiinte generale in primul rand as invata l.engleza si poate inca vreo 2,3 limbi de circulatie internationala,germana,franceza si esperanto..Cred ca acum in conditiile actuale fara virus as incerca sa trec de la munca fizica la cea intelectuala.Stiu munca psihica este mai obositoare decat cea fizica ,ca corpul simte altfel efortul.La aceasta varsta as acumula mai greu notiuni noi dar le-as putea pune mult mai repede in valoare.Problema este si va fi atat ptr. propria persoana cat si ptr. altii cred ca se pune in planificarea actiunilor si ducerea la FINAL a cea ce ne-am propus sa realizam.Asa cum mentionai in articol asa zisa delasare sau chiar neglijare a celor propuse sa le realizam nu numai ca ne creeaza anumit disconfort dar chiar fapta in sine de a nu realiza ceva ce ne-am propus parca creeaza o stare de vinovatie. Acum in conditiile stresante de virus parca viata s-ar termina brusc si noi nu am terminat ce avem de facut.

  7. Daca as schimba ceva, ar fi poate facultatea urmata. Simt ca psihologia mi s-ar fi potrivit mai bine. Mi-ar fi placut sa ma specializez ca si trainer.
    In rest ma bucur de tot ce am invatat de la cei din jurul meu, inclusiv de la tine.
    Mult succes pe viitor!

  8. Salut Marian! Dacă aș avea posibilitatea să o i-au din nou de la capăt, aș schimba oricare defect pe care îl am în bine și m-aș mai schimba pe mine însumi într-un Bine! Foarte Frumos ai spus! Succes pe mai departe! Și ţine minnte un lucru!
    „Noi oamenii toţi suntem la fel dar singurul lucru pe care ne deosebește este Caracterul”

  9. Daca ar fi sa o iau de la-nceput:
    – m-as asculta mai mult pe mine insumi: mesajele pe care mi le trimite corpul meu si intuitia mea
    – as cauta mai mult timp sa-i ascult si sa-i inteleg pe cei din jurul meu, pentru o mai buna comunicare
    – as inceta sa mai judec pe cei care nu gandesc ca mine
    – as multumi mai mult pentru ceea ce am si as invata sa ma bucur de fiecare nimic, intr-un ritm mult mai lent
    – as zambi mult mai mult

    Multumesc pentru articol!

  10. Bună ziua! Dacă ar exista posibilitatea să o iau de la început aş vrea ca tatăl meu să trăiască mai mult şi aş fi intrat în legătură cu dumneavoastră de când a început Extreme Training.
    Mulţumesc mult pentru materialele trimise!

  11. Bună Marian,
    Este foarte frumos ceea ce scrii, mereu totul vine din suflet, cu adevăr și sinceritate.
    Ma regăsesc în ceea ce ai scris.
    Am început de ceva timp să mă opresc în fiecare zi cel puțin 30 minunate pentru mine, pentru a transmite recunoștința pentru toti oamenii minunați și lucrurile frumoase din viața mea… Iar schimbările se vad, totul este mai lin, mai liniștit, mai plin de sensuri și înțelesuri, răspunsurile vin foarte repede…
    Este fantastic să trăiești în prezent, să fii recunoscător și să-ți iei pauze zilnice pentru sufletul tău.
    Mult succes în continuare, tot ceea ce faci este minunat. Sincere felicitări.
    Cu drag,
    Livia

  12. Napruiu kaçi andreea

    Sincera sa fiu pe plan financiar nu as schimba nimic…pentru ca fiecare si.o face cu mana lui ..trebuia sa ascult de parinti si sa.mi termin academia de politie..cat despre schimbat..da daca as putea schimba ceva as alege sa pot schimba sufletele oamenilor sa fie mai buni si de imcredere

  13. buna
    daca as schimba ceva? as schimba totul
    Poate mi-as alege alta profesie, desi ma regasesc in ceea ce fac, poate as emigra………..insa ironic nu m-as schimba pe mine
    Adevarat am facut greseli asumate, am crezut in oameni si in puterea de a-i schimba prin exemplu propriu, am crezut ca a fi bun si a face ,,bine ,, va determina schimbarea celui de langa tine
    La acest moment vreau doar sa ma regasesc si cinic vorbind ,,intoarce si cealalta fata,, am sa o transform in ironie fina si in riposta calculata
    generatia mea a fost invatata ca arta de a reusi atat pe plan personal cat si pe cel profesional e inteligenta si comunicarea.
    ,, suntem educați că pentru a obține ceva trebuie să faci ceva, însă de multe ori răspunsul în a obține ceva nu este a face ceva, ci în a înceta să mai faci un lucru”
    Pentru prima oara azi am reactionat altfel am incercat sa nu fac acele lucruri.
    Uimire si reactii, insa ciudat am sentimente contrare_vinovatie si eliberare

    multumesc pentru ca existati

  14. Pe primul loc familia inaintea afacerii, nu invers cum cred ca am facut , traiesc mai mult/exclusiv in prezent, (nu ptr viitor sau in trecut ) ; ma bucur si de lucruri mici ; multe , chiar f. multe !….

  15. Cred ca pentru toti ar fi de actualitate „Tineretea de ar sti…si batranetea de ar putea.”
    Sunt unele lucruri care le regretam dar important e sa ne mentinem echilibrul sa ne
    pastram verticalitatea si valorile morale.

  16. traim intr-o lume care se schimba ,se schimba mult prea repede si nu intotdeauna in directia care ne convine
    am 50 de ani si sint mindru de ceea ce am realizat, sint o persoana echilibrata,si fac parte ca multi din generatia mea, din categoria oamenilor care au onoare ,cuvint,,bun simt
    referitor la ce-as schimba,nu stiu …………dar cu siguranta as imbunatati
    1 …..as fi mult mai selectiv cu tot ce interactionez,
    2 m-as implica si cu SUFLETUL as darui mai multe sentimente si emotii
    3 AS INVESTI MAI MULT IN MINE si in cei dragi

  17. Buna ziua

    Eu regret unele decizii luate. Cel mai mult regret ca nu am tinut
    legatura cu anumite persoane. Pana la urma asta e viata, cu alegeri
    bune sau neinspirate. Totusi, cred ca e bine sa ne bucuram de viata
    si sa facem bine semenilor nostri !

  18. Salut ! dupa mine daca as luaoă de la inceput ar fi fost alt fel , meaș schimba vieata radical , da sunt deacord cu faptul ca ar fi fost foarte bine sa inveti de la oameni mareti sa te schimbi cumva pe tine dar, vreau sa spun comform punctului 3 la invatatura , as zice ca acum foarte multi copii nu au acea tedinta de a invata cum a fost cindva deoarece acum tineretul se gindeste la alt ceva , acum unii copii au foarte multe probleme cu parintii unii sunt rebeli altii au diferite neplaceri in familie , unii parinti au prea mari cerinte de la copii supunindui pe copii sa faca diferite treburi in lokul lor , da suna cumva nu in aceasta directie dar , ma intorc la tema , daca as schimba ceva in viiata mea ar fii sa las totulin urma sa-mi eau vieata de la inceput as invata mult mai mult si as lasa baetii deoparte as respecta profesorii si as inchide ochii atunci cind cineva mar rani, mas face ca nu aud atunci cind mar injosi cineva si in nikiun caz nu as lasa sa evoluieze lucrurile asa cum evoluieaza , Pentru mine inceputul ar fii inceputul unei vietii noi , o sa ma schimb promit !

  19. Daca as lua-o de la capat, as vrea sa ma gandesc mai bine la profesia aleasa, sa imi placa, sa ma perfectionez in ceva anume, si sa imi dezvolt mai din timp abilitatile. Sa fiu mai indrazneata, si sa trec la actiune. Cu cat trece timpul, teoretic te urnesti mai greu, devii mai comod, daca nu ai obiceiuri bune formate, daca nu esti activ. Eu cred insa ca niciodata nu e tarziu, din fiecare lucru facut, chiar si prost, sau fara rezultate scontate, poti invata; poti schimba ceva, si gasesti solutii potrivite, intreprinzi actiuni potrivite pentru a face lucruri utile pentru tine si altii.

    Ar fi o intrebare interesanta, ce ne mana de la spate, ne propulseaza pe o traiectorie, si ne tine focusati pe ce avem de facut?

  20. Cred ca as invata sa fiu mai constienta cat mai mult timp posibil din zi,adica aici si acum,si mi-as planifica mai bine timpul.Am pierdut cam mult timp cu lucruri nefolositoare gen:tv,itat pe pereti…etc.Si da,stiu ca a pune in practica ,a actiona cat mai repede este constructiv,insa eu merg pe ideea ca totul se intampla cand trebuie sa se intample!

  21. Marian, intrebarea asta cred ca ne-o punem cam toti, dar ideea e ca timpul nu mai poate fi recuperat, important e sa ne invatam lectia din trecut si sa construim mai bine pe viitor, si ma refer la viitor ca fiind azi, ca maine nu stim ce va fi! Sincer m-am gandit si eu ca as schimba multe, dar prefer sa nu-mi para rau pentru nimic, pentru ca toate au un rol important de a ne ghida in viata si de a ne invata lectii importante, practic toate contribuie la schimbarea noastra, trebuie doar sa le observam si sa luam din ele exact ceea ce avem nevoie pentru a construi altfel si pentru a putea sa mergem mai departe. Chestia cu invatatul de la altii, mi se pare si mie interesanta, doar ca adevarul e ca uneori nu mai avem timp sa cautam sa vedem cum au procedat altii, ci pur si simplu actionam din impuls, dar e bine sa inveti de la altii ca sa nu treci si tu prin ceea ce au trecut ei. P.S. Totusi daca nu-ti dai cu capul de pragul de sus nu te trezesti! :)) Toate cele bune!

  22. Practic, majoritatea comentariilor traduc intrebarea prin: ” Ce te nemultumeste la viata ta de pana acum si ce ai vrea sa fi stiut mai dinainte?” Personal, cred ca avem zilnic sansa de a o lua de la capat in cel putin doua moduri: cand constati ca ai facut ceva gresit nu intarzia sa faci tot ce poti pentru a recupera timpul ( care nu este neaparat pierdut, ci mai degraba folosit pentru a gasi variante nefunctionale in modul de a trai viata ); apoi, transmite si altora din experienta ta, pentru a-i ajuta sa nu mai treaca prin aceleasi greseli. Succes nu inseamna sa tii pentru tine experienta acumulata, ci sa o impartasesti celor care vin din urma. E frumos sa ne dorim sa nu fi gresit niciodata, dar mai frumos este sa ajuti pe altii sa nu faca aceleasi greseli. Doar asa putem construi o lume mai buna.

  23. Daca ar fi sa o iau de la capat cred ca nu as schimba ceva. Asta a fost viata mea nici super buna dar nici rea, ci doar o viata de om. In schimb cred ca as fi mai recunoscatoare pentru tot ce am avut si asta cred ca m-ar fi facut mai fericita dar abia acum am inteles asta.
    Multumesc pentru impartasirea parerilor tuturor celorlalti oameni.

  24. Da, greu de sintetizat in cateva propozitii ce am schimba la noi, la o anumita varsta. Daca as fi schimbat cu niste ani in urma… Sa fi avut mai mult curaj, mai multa incredere in mine! Cred acum ca nu trebuie sa facem mereu numai ce e foarte bine, sa facem mereu pe plac celor de langa noi! Sunt un om adult, realizat profesional, apreciat. Dar, pentru binele meu personal imi lipsesc atat de multe…! Numai de putin timp am reusit sa simt ca mi s-a deschis sufletul; de putin timp pot sa merg zambind senin pe strada; sa zambesc si sa fiu mai prietenoasa la locul de munca. Si multi imi spun ca arat foarte bine, ma intreaba ce s-a schimbat? Da, s-a schimbat ceva, dar, din pacate, nu e numai cu plus, ci e si cu plus si cu minus… Dar totusi e! Stiu acum ca nu mi-am lua viata in propriile maini atunci cand ar fi trebuit! Ca nu m-am putut desprinde de lumea in care traiam, sa-mi fi faurit o alta lume, un alt mod de viata! Da, curajul si increderea mi-au lipsit!

  25. Da, greu de sintetizat in cateva propozitii ce am schimba la noi, la o anumita varsta. Daca as fi schimbat cu niste ani in urma… Sa fi avut mai mult curaj, mai multa incredere in mine! Cred acum ca nu trebuie sa facem mereu numai ce e foarte bine, sa facem mereu pe plac celor de langa noi! Sunt un om adult, realizat profesional, apreciat. Dar, pentru binele meu personal imi lipsesc atat de multe…! Numai de putin timp am reusit sa simt ca mi s-a deschis sufletul; de putin timp pot sa merg zambind senin pe strada; sa zambesc si sa fiu mai prietenoasa la locul de munca. Si multi imi spun ca arat foarte bine, ma intreaba ce s-a schimbat? Da, s-a schimbat ceva, dar, din pacate nu e numai cu plus, ci e si cu plus si cu minus.. Dar totusi e! Mi-as fi dorit aceasta stare de spirit mai demult, dar, spun cu regret acum ca nu mi-am putut lua viata in propiile maini atunci cand ar fi trebuit! Da, curajul si increderea mi-au lipsit!

  26. DA. Sunt de acord.
    1. As invata cel puțin 3 limbi straine;
    2. As citi mult mai mult din cei ce au avut experiente, dar nu l as exclude pe Sun Tzu-Arta războiului, prin simplitatea ideilor de aplicat;
    3. M as opri 10 minute, chiar dacă tehnologia e amețitoare.
    Oricum recuperăm, dar timpul parca e comprimat de la o vreme din 24 de ore la 16 ore.
    Oricum mulțumesc pentru sfaturi.

  27. Cred ca as schimba ordinea prioritatilor:
    1. studii (dar numai pana la un anumit nivel care sa imi asigure o profesie care sa imi placa si pe care sa o fac cu talent si placere);
    2. intemeierea unei familii cu tot ceea ce presupune ea si straduinta de a o creste si mentine frumoasa si armonioasa asa cum mi-o doresc (pana acum nu am reusit sa am una si avand in vedere ca am deja 42 de ani cred ca acest vis care era si este vital pentru mine e pe cale sa se cam ruineze);
    3. cariera profesionala
    Cu alte cuvinte as schimba ordinea prioritatilor mele care, din pacate au fost 1, 3 si apoi 2, iar 2 s-a ruinat pentru ca am acordat timp si perseverenta celorlalte 2 poate mai mult decat ar fi fost necesar.

  28. Dacă as porni de la capat !!
    1.as citi cat mai mult din frageda pruncie !
    2.as invata mai multe limbi straine!
    3.as citi mai multe cărți de autodezvoltare si as participa la multe cursuri de autodezvoltare !

  29. Dacă aș putea să schimb trecut însă nu se poate acest lucru aș incepe prin a mă aprecia mai mult pe mine.
    De ce noi ca oameni ne gândim la trecut mai mult si ne este teamă de prezent si viitor?
    Un lucru am învătat de la fiul meu si incerc cu pași mărunti să il aplic si anume să mă iubesc si pe mine tot atât de mult cum il iubesc pe el.
    Am greșit mult, am platit pentru greselile făcute, am suferit mult, dar am fost si fericită, însă nu am simtit că trăiesc liberă, am avut tot mereu senzatia ca sunt o pasare care nu are curajul să zboare, am lăsat pe cei din jurul meu tot mereu să decidă, am amânat până era prea târziu, nu am fost curajoasă, am ajutat pe alti să se ridice, nu am vrut sa supăr pe nimeni si am inceput sa fiu nefericită luând problemele altora ca greutate in gândurile si inima mea si am uitat să trăiesc pentru mine, iar apoi am obosit si am inceput să mă simt de parcă aș fi paralizată si blocată fiind mult timp am mers așa până nu am mai reușit să rezist. Apoi am plâns mult să mă descarc, iar in momentul de fata sunt ca un pui care se îneacă si se agită in toate directiile având nevoie de aer.

  30. Daca as lua-o de la inceput mi-as focusa o parte spre interior,pentru a ma putea cunoaste mai bine,as invata sa ma iert si sa ma accept asa cum sunt.

  31. 1)În ultima vreme, trec repede la acțiune și la …greșeli, deoarece știu că și dacă o mână de oameni își formează o poveste despre mine pe baza greșelilor, mă așteapată o planetă întreagă cu miliarde de oameni pentru lucrurile care îmi vor reuși.
    2) Învăț constant pentru că îmi place.
    3) Încerc tot timpul să renunț la obiceiuri proaste, să elimin și mai multe alimente toxice, să fac mai multă mișcare, să fiu mai atentă la ce fac cu timpul meu, să anulez cât mai multe gânduri și emoții negative, etc.
    Și toate astea îmi simplifică viața.

  32. Stimate domn,
    Multumesc, multumesc, multumesc. Am citit odata si inca odata si mi-am dat seama ca ma regasesc perfect in succesiunea evenimentelor redactate si mi-am dat seama, ca de fapt am gasit multe raspunsuri la inrebarile pe care le aveam. Totul a devenit mai clar pentru mine si acum simt ca pot sa incep orice dintr-o alta perspectiva.Da avem nevoie uneori de sprijin, de exemple, dar mentalitatea nu ne lasa, e asa inacapatanata incat vrea sa ne rezolvam singuri problemele /lucrurile fara a citi si a invata de la cei mai buni. Gasim de fiecare data sa ne ascundem dupa cuvinte „asa am fost invatati”, „daca e sa gresesc, mai bine gresesc eu si imi asum eu”, „problema mea nu are cum sa semene cu a lui” si exemplele cred ca pot continua la nesfarsit. Important e ca niciodata nu e prea tarziu sa ne dam seama de ce avem nevoie si mai ales sa cautam , sa ascultam si sa invatam de la cei mai buni. Puterea exemplului poate da roade.
    Bafta in continuare la tot ceea ce va propuneti, sanatate si minte agera pentru idei stralucite. Imi doresc ca experienta dvs. de viata sa devina pentru multi o baza de plecare in lucrurile pe care si le doresc sa le implineasca.

  33. De la Dvs , am avut acel ”click” pentru a-mi incepe afacerea :),lucru pentru care va multumesc. Va urmaresc in continuare si va doresc succes !

    1. Salut,
      Cred ca mi-as schimba copilaria. Sunt sigur ca de acolo pleaca totul. As schimba modul de gandire al parintilor mai(care sunt cadre didacctice) si as citi muuuult mai mult.
      Cred ca de aici pleaca totul. De la educatie, de la modul in care esti „invatat ” sa gandesti, sa interactionezi, sa vezi lucrurile (sau nu).
      Ulterior, ai alta perspectiva si alta viziune despre viata!

  34. Cred că aproape orice persoană, dacă privește înapoi, în timp, ar vrea să schimbe ceva în viața sa. Eu, ca și dumneavoastră, aș începe mai devreme să fac anumite lucruri în viața. De învățat, am învățat toată viața. Dar cel mai mult, aș renunța la o mulțime de lucruri inutile și aș petrece, m-aș juca mai mult cu copiii mei. Mulțumiri pentru acest blog atât de interesant și educativ. Toate cele bune!

  35. Categoric daca am lua-o de la inceput am proceda prin prisma experientei acumulate evitand greselile, dar eludand entuziasmul comiterii acestora…Procedand ca la carte e imposibil, lansarea ideilor tine de inspiratie si de conjunctura. A invata de la cei mai buni nu inseamna neaparat ca ne putem alinia la invatamintele acestora, tine de structura personala. Iar incadrarea in timp reprezinta cea mai grea incercare, cred ca e importanta zabovirea si reflectarea asupra deciziilor si o buna cunoastere de sine si de mediu de evolutie coroborat cu flexibilitatea de ajustare din mers a actiunilor. Deschiderea, receptivitatea si increderea in abilitatile proprii constituie o cheie de succes, sau de pavare a caii spre acesta.

  36. Buna, MARIAN!

    Cu condescendenta, pentru ca reusesti lesne si frumos sa ma inveti cum sa invat sa acced in profesie, cum sa invat sa ma ridic mereu deasupra celorlalti!
    Si…ca sa-ti raspund…, voi pleca de la afirmatia,…fara iubire putem sa traim, dar fara schimbare, nu putem!…, si atunci trebuie…sa facem ce se face…, pentru a nu trai senzatia de gol, ci de plin, pentru ca in fiecare moment al vietii, intr-o experienta, poate sa se produca suisuri si coborasuri tot timpul.
    Dar, noi trebuie sa stim clipa de clipa ca ,…trebuie sa invatam sa distingem, sa apreciem corect si apoi vom putea trai bine schimbarea…!
    Inca o data , multumsc frumos pentru grija si…continua, tot asa de frumos, pentru ca tot ce spui, tot ce faci, este mirobolant!…si nu in ultimul rand, merita toate astea, sa le pastram si noi cu gratie, in camara sufletului nostru , luandu-le cu noi , mereu in buzunarele vietii…!

    Cu pretuire si prieteneasca afectiune, Flor M.

    Aceleasi ganduri bune!

  37. Buna Domnule Marian,Pot sa spun ca este o pierdere faptul ca nu am descoperit blogul Dumneavoastra pana acum si un castig ca totusi l-am descoperit.Scuzati-mi jocul de cuvinte.In activitatea mea profesionala si chiar personala,as fi schimbat foarte multe,dar o voi face pe viitor.Este in mintea mea un amalgam,acum, dar pe masura ce voi aprofunda si voi citi cat mai mult, informatiile se vor aseza.Nu am stiut ce sa citesc mai intai si mai repede,am trecut repede de la un subiect la altul, de la o tema la alta,toate sunt de mare interes,toate imi folosesc. Va multumesc foarte mult!

  38. Succes însemnă rezultat favorabil, reușită, izbândă – conform DEX, iar referitor la întrebarea pusă, eu aș remodela conceptul competiție – confirmare inoculat de sistemul educațional actual al familiei, societății. Consider că este corect să fim în competiție cu noi înșine nu cu cei din jur, să ne străduim să facem cât mai bine lucrurile, să împărțim cu societatea și să nu așteptăm confirmări-recompense de la ea. Recompensa vine din interiorul tău – faptul că te-ai străduit și ai făcut cât de bine ai putut în acel moment. Să înțelegem și să acceptăm că viața are cursul ei (cu bune și rele) și noi suntem cârmaciul ei; nu putem lupta tot timpul contra curentului, dar putem alege să navigăm pe caile din aval.

  39. buna Marian
    Este foarte interesanta intrebarea si in acelasi timp provocatoare. Probabil experienta de viata conteaza intr-o anumita masura,dorinta de auto cunostere ,atitudinea si aspiratiile.Orice moment din viata este foarte important.Am vazut persoane care ar fi dat foarte multi bani pentru inca cateva clipe de viata fara sa tina cont poate de risipa de timp din timpul vietii pe care au trait-o.Consider ca trebuie sa ai grija de sanatate din timpul tineretii,o selectie a prietenilor si a persoanelor cu care ai interese comune,o confruntare cu slova scrisa mai asidua si poate cultivarea simtului umorului.Mi-as fi dorit sa studiez mai in profunzime limba germana.

  40. Bună Marian,

    Suna atât de banal, dar as avea mai multa încredere în mine, acum când am experiența personala si profesionala a deciziilor influențate din exterior. M-as iubi mai mult, asta suna egoist, dar momentele în care m-am iubit și am avut grija de sufletul, mintea, dezvoltarea mea și de ce nu, de corpul meu, sunt și momentele în care am oferit mai mult celorlalți. Și as învața sa iert, sa îi iert pe ceilalți, sa mă iert pe mine și sa nu mai pierd atâta energie în sentimente grele, care consuma.

    Mă bucur ca te-am descoperit 🙂

  41. Bună Marian,

    Mulțumesc pentru interesul acordat acestor teme atât de actuale și felicitări pentru reușite .
    Întrebarea lansată de tine m-a trimis cu gândul înapoi ,în timp.
    Ai dreptate în ceea ce spui și ar fi ideal dacă ar face asta cei aflați la început de drum .Astfel ar scăpa de multe neplăceri și eșecuri și ar fi mai împliniți.
    În ceea ce mă privește aș face următoarele:
    1) mi-aș dezvolta abilitățile pe care le dețin de la o vârstă fragedă,
    2)aș învăța să fiu mai combativă în situații care impun această atitudine,
    3)ca și tine aș încerca să pierd mai puțin timp cu amânarea deciziilor.

  42. De multe ori o amanare s-a dovedit a fi benefica ;
    A invata de la cei mai buni . De unde stim care sunt cei mai buni ?!
    Opririle sunt bune , dar trebuie „planificate” corect

  43. E imposibil să ” o iei de la capăt” conştient de acest fapt…poate doar reîncarnându-ne fără a uita experienţa vieţii anterioare, dar şi acest lucru e imposibil…Personal, dacă aş lua viaţa de la capăt aş face următoarele 3 lucruri:
    1. Aş urma şcoala care îmi place mie, nu părinţilor!
    2. Aş publica un roman la scurt timp după ce l-am scris, nu după 20 de ani!
    3. Aş face o carieră literară, nu politică!

  44. Am sintetizat „totul” intr-o poezie:

    Vreau sa devin mai bun in tot ceea ce fac
    Dar pentru a face asta nu-i suficient
    Ca lucrurile sa fie doar mai bine facute
    Pentru ca ceea ce conteaza cu adevarat
    E sa fiu EU constient ca e BINE ceea ce tocmai am facut !

    Exista o metoda pentru a reusi
    Si doar o singura cerinta
    Sau daca vrei o poti numi porunca:
    – Stai langa cei care sunt mai buni ca tine !

    Asa vei face totul fara a amana ceva vreodata
    Si doar te vei opri din cand in cand
    Pentru a admira ceea ce faci
    Si a vedea ce-ar mai fi de facut
    Privind la cei mai buni din lume !

  45. Mulţumesc pentru perspectiva retrospectivei – Cred că omenirea ar fi mult mai avansată în evoluţia ei dacă o majoritate a predecesorilor nu ar fi întârziat – uneori pentru totdeauna – în a emite sau a pune în practică producţia creierelor lor unicat – idei şi planuri pozitive – oricum nu a fost niciodată simplu – doar că posibilităţile de acum sunt mai mari şi , deşi – cantitatea de inteligenţă rămânând aceiaşi, populaţia a crescut – progresul, ca şi timpul, se grăbeşte, iar internetul e înger dar şi demon pentru capacitatea noastră de a ne umple vieţile şi de a împaca pct. 1 cu pct. 3 .

  46. Buna Marian,
    Plecand de la intrebarea pusa de tine cred ca daca ar fi sa ma intorc la un moment din viata mea, cel mai ades ar fi acela in care nu am avut „tupeul” sa ma introduc personal, ci prin intermediul unor prieteni unei persoane importante din viata mea. M-ar fi scutit de multe incercari, intamplari si abordari dificile si mai mult sau mai putin subtile.
    Totusi aceste impedimente m-au ajutat in formarea unei relatii temeinice de prietenie si au mai adaugat nitel din „minele” anterior in acel prezent.

  47. Salut Marian

    Ai perfecta dreptate referitor la al treilea lucru. tehnologia intradevar ne-a invadat si uitam sa pretuim ce este frumos in jurul nostrum, sa ne bucuram de natura si de beneficiile ei. Un exemplu simplu, daca acum vrei sa mergi la o distanta de 2-3 Km de casa te urci in masina si te deplasezi, ah ce bine era daca nu era acest mijloc de deplasare, te deplasai pe piciorele tale, faceai si miscare ,erai si in aer liber si admirai altfel frumisetile traseului nu ca in masina in viteza, iar ziua ti se parea mult mai lunga decat acum. Parca timpul s-a comprimat.

    O zi buna Marian si bafta multa.

  48. Buna, sunt Dana H.din Baia Mare
    Da, a-ti pune intrebarea pe care ti-ai pus-o tu, face parte din procesul de invatare din propria viata/experienta. Cred ca fiecare actiune/proces are un moment optim de desfasurare ,in niste conditii date.Daca ai scapat momentul optim (iar acel proces/actiune este necesar ), pentru a-ti indeplini „sarcina” e nevoie de mult mai mult efort, ceea ce consuma resurse (de timp,de energie,etc) si ajungi sa experimentezi zicala:” ceea ce nu te omoara,te intareste”. Apoi, daca se intampla sa ajungi la capatul resurselor ( daca ramai zdravan la cap si in viata), ai sansa sa iei o pauza, sa te retragi, ceea ce iti da posibilitatea sa schimbi perspectiva si „parametrii procesului” si sa continui drumul. Pana la urma urmei, lucrurile tot bine ies ! Se spune ca oamenii obisnuiti invata din greselile lor iar inteleptii invata din greselile altora. Eu nu m-am nascut o inteleapta, dar sper sa devin atat de inteleapta incat orice s-ar intampla in existenta mea, sa consider ca e o oprtunitate !
    Iti multumesc ca faci ceea ce faci, asa cum faci si ajuti pe multa lume (inclusiv pe mine) sa se „imbogateasca”.

  49. De obicei eu joc rolul lui „Gica Contra”. Si-mi place sa-l joc. Uneori doar pentru a oferi si o alta perspectiva. Insa legat de ceea ceea ce e scris mai sus trebuie sa ma declar total de acord. „De exemplu, suntem educați că pentru a obține ceva trebuie să faci ceva, însă de multe ori răspunsul în a obține ceva nu este a face ceva, ci în a înceta să mai faci un lucru.” Aceasta este cealalta perspectiva.

  50. Salut Marian,

    Foarte interesant articolul!
    Mi se par niște sugestii foarte interesante și cred că sunt de folos. Eu sunt la început de drum și să învăț de la cei mai buni este una din cele mai bune metode a avansa inteligent așa cum spui și tu.

    Dar dintre cele 3 sfaturi, cred că ultima este cea mai utilă. De câteva luni, în fiecare zi în aloc câteva minute să mă gândesc la direcția înspre care mă îndrept și să fiu recunoscător pentru lucrurile pe care deja le trăiesc!

    Mersi tare mult că ai așezat aceste trei sfaturi! O să le aplic de acum înainte mult mai frecvent!

    Spor și distracție la ceea ce faci 🙂

  51. Cred in renuntarea la multitasking pt. a te focaliza pe ceea ce esti si ce ai face mai bine.
    Cred in emularea dupa unul sau doua modele, nu mai mult, pentru a perfectiona stilul propriu si inclinatiile personale dovedite.
    Nu sunt adepta copierii povestilor de succes ale altora oricat de notorii ar fi! Dezvoltarea capacitatilor personale trebuie sa urmeze un trend constant cu marcaj individual.

    1. Buna Mariana,
      sunt de ocord ca multitaskingul incetineste. Cat priveste copierea povestilor de succes, eu m-am referit la a invata strategi care functionează. Acest strategii din punctul meu de vedere nu exclud marcajul individual, din contra il pot amplica!

  52. Buna sunt Monika, ,,Gica contra ” de la un webseminar si as vrea sa iti spun ca de la a vrea pana la a putea este un drum lung si nici sa vrei nu cred ca daca ai incepe ceva ai putea schimba. Sti de ce? Pentru ca UNIVERSUL lucreaza intr-un fel pentru noi si nu exista oameni perfecti.Toti gresesc ca este OMENESTE. Deci lucrurile isi urmeaza cursul lor asa cum trebuie si cum nu ne putem intoarce in trecut este ideal si de dorit sa vezi ce poti face in momentul apropiat pe termen scurt ca pe termen lung in ziua de azi este cam greu sa iti poti atinge un tel. TOTUL SE SCHIMBA PREA REPEDE,ROATA TIMPULUI ARE O ALTA VITEZA SI UNEORI NU POTI TINE PASUL CU EA.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top

Pe ce adresă de email vrei să primești ebook-urile gratuite?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Life University I Marian Rujoiu prin click aici!

Te poți dezabona oricând

Privacy Policy: Promitem că adresa ta de email este în siguranță!