Mentalitate oameni puternici – TOP 13 lucruri pe care ei le evită!

Când mă refer la oameni puternici nu o fac într-un sens politic, ci mai degrabă într-un sens de putere interioară care se oameni puternicimanifestă în exterior. Mă refer la acei oameni fericiți, mă refer la acei oameni care dezvoltă business-uri de succes sau la acei oameni care generează schimbări pozitive în lume. Am cercetat mult acest aspect și am căutat să identific acele lucruri pe care acești oameni le au în comun. Care sunt acele elemente pe care oamenii puternici le au sau le evită ? Care sunt acele elemente care devin totodată o cauză a rezultatelor pe care le au? Sunt lucruri simple sau lucruri complicate? Cum gândesc, cum acționează, ce decizii iau, ce convingeri au?

În același timp mi-am dorit să merg dincolo de anumite concepte generale, cum ar fi că oamenii puternici au empatie, știu să asculte, să influențeze etc. Acestea pot fi adevăruri, însă rămânem la suprafața problemei. Mergând către esență, am fost curios să mă uit ce fac acești oameni puternici și cum procedează pentru a învăța de la ei. Am fost interesat de obiceiurile lor și de strategiile pe care ei le folosesc, mai degrabă decât de trăsăturile de caracter cu care ne-a înzestrat natura.  Însă în acest articol veți găsi tipare pe care puteți să le înțelegeți la nivel practic în măsura în care vă doriți să le integrați în viața voastră.

Nu este deloc ușor să extragi o listă de doar 13 lucruri în situația în care pot fi un infinit de lucruri sau particularizări care se pot face, astfel că am ales acele elemente pe care le-am întâlnit cel mai des și care, totodată, în cele mai multe cazuri le-am regăsit laolaltă.

1.    Nu rămân blocaţi în eșec.

Practic, vorbim aici de reziliența oamenilor puternici. Nu există oameni care nu au probleme, există doar oameni care fac față problemelor sau nu. Oamenii puternici au capacitatea de a reveni foarte rapid după eșec sau de a rezista foarte bine eșecurilor de care au parte. Am putea să-i spunem perseverență sau că nu se lasă descurajați, însă este mai mult decât atât. Gândiți-vă la pomii care reușesc să supraviețuiască după condiții vitrege. Unii pomi aparținând aceleiaşi specii rezistă, alții nu, în condițiile în care au parte de aceleași condiții. Acum, dacă ne gândim la oamenii puternici, aceștia au puterea de a rămâne verticali în vremuri dificile, iar dacă sunt culcați la pământ preocuparea principală nu este să verifice dacă s-au lovit sau să-și plângă de milă, ci să se ridici în picioare. Cum reușesc să facă acest lucru? Veți vedea în continuare!

2.    Nu-și plâng de milă.

Văicăreala nu face parte din acele trăsături ale oamenilor puternici.  Îmi place să spun că dacă ai timp să te plângi înseamnă, de fapt, că ai timp și să faci ceva pentru a rezolva problema. Văicăreala este doar o manieră de a pasa responsabilitatea. Oamenii puternici nu fac acest lucru. Când ei sunt la pământ, ultimul lucru pe care-l fac este să se văicărească. Pentru ei ar fi o pierdere de timp inutilă. Ei îşi asumă responsabilitatea, ei doar constată, nu dramatizează. Ei se centrează pe ieşirea din situație, pe rezolvare, pe noi opţiuni sau pe lecții învățate.

3.    Nu neagă problemele pe care le au.

Oamenii puternici nu neagă problemele pe care le au, dar nici nu le trâmbițează, ei fac ceva diferit. Ei îşi învață lecția din fiecare experiență, fie ea și una dramatică. Dacă a căzut la pământ, preocupat să se ridice în picioare, nu-și plânge de milă și-și învață rapid lecția întrebându-se: Ce-aş putea face diferit ca data viitoare să nu se mai întâmple acest lucru? Oamenii puternici nu-și neagă problemele, pentru ei problemele sunt doar parte din soluție, iar mulți dintre ei le consideră lecțiile cele mai valoroase de care au avut parte. Unii dintre ei chiar afirmă explicit că nu ar fi reușit să devină ce au devenit dacă nu ar fi avut problemele care le-au avut. Ei chiar aplică principiul că ce nu te omoară, te întărește.

4.    Nu evită schimbarea.

Oamenii puternici nu evită schimbarea, ei chiar o îmbrățișează, singura constantă din viața lor fiind schimbarea. Ei nu cred că lucrurile trebuie să rămână la fel, acceptă acest lucru și-l integrează în viața lor chiar ca filosofie de viață.  Eu m-am obișnuit să acționez în conformitate cu următorul princiu: Singurul lucru previzibil din viața mea este neprevăzutul. În momentul în care cauți certitudini 100%, te dai din calea oricărei schimbări și refuzi explorarea de noi opțiuni. În plus, oamenii puternici mai înţeleg că schimbare începe de la ei, nu neapărat de la ceilalți, cum spuneam Dalai Lama: “Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.”

5.    Nu uzează de puterea lor într-un sens nepotrivit.

După cum spuneam la început, nu discutăm de personalitățile malefice ale planetei. Oamenii puternici la care mă refer au un asemenea tact încât nu uzează de puterea lor în scopul de a-i face pe ceilalți să se simtă inferiori. Oamenii puternici acceptă potențialul fiecărui om și-l dezvoltă. Oamenii puternici, în loc de a-i face pe ceilalți să se simtă inferiori, îi face să se simtă optimi (nu neapărat superiori). Astfel, oamenii puternici se unifică cu ceilalți, iar ceilalți devin o prelungire puternică a lor. Astfel, în loc de a-i face să se simtă inferiori, îi ajută să se dezvolte și-i împuternicesc.

6.    Nu-şi bat capul cu lucruri aflate în afara zonei de control.

Stephen Covey spunea că doar 10% dintre lucruri sunt în afara zonei noastre de control, restul de 90% sunt în zona noastră de control și influență. Aici ne referim la viața noastră, nu ne referim la vremea de la Polul Nord. Astfel, sunt lucruri în viața noastră pe care le putem influența și le putem controla și acestea ajung la un procentaj destul de mare. Direct sau indirect, oamenii puternici se focusează pe ceea ce poate fi schimbat și controlat, ei nu-și risipesc timpul sau energia pe lucrurile care nu pot fi schimbate sau ies din afara zonei de control. De exemplu, dacă conduce un business și are loc o schimbare legislativă, nu-și bate capul să schimbe legea pentru că efortul nu ar merita, ci mai degrabă îşi optimizează procesele pentru a face față schimbării respective. Un exemplu care se leagă de punctul anterior este că nu se chinuie să învețe un om care nu are aplecare către un anumit tip de acțiuni, ci mai degrabă schimbă acțiunile/sarcinile pe care acesta le are de făcut.

7.    Nu se pierd în detalii.

Această sintagmă de a te pierde în detalii îşi are sensul mai ales că se dovedește utilă în practică. Detaliile sunt importante; totuși, pentru a putea progresa, intră în discuție și relevanța unui detaliu. Toate detaliile pot fi importante, însă în funcție de context, unele pot conta mai mult,  altele mai puțin, astfel că ei se apleacă asupra acelor detalii care contează cu adevărat. Multe statistici arată că 80% dintre rezultate sunt generate de 20% din efort (principiul lui Pareto). Astfel, oamenii puternici, conștient sau nu, gândesc în stil mare și sunt focusați pe mecanismele sau acțiunile care într-adevăr contează. Fiind conștienți că nu pot controla totul, lor nu le este frică de riscuri.

8.    Nu evită asumarea riscurilor.

Este drept că sunt riscuri calculate și riscuri necalculate, însă chiar și cele calculate sunt tot riscuri. Riscurile fac parte din joc. Oamenii puternici înțeleg acest lucru, înţeleg că lucrurile se schimbă, iar orice schimbare aproape de fiecare dată implică un risc. Cum spuneam mai sus, certitudinile sunt legate doar de clipa de față, în secunda următoare se poate întâmpla orice. Oamenii puternici înțeleg riscurile, se împrietenesc cu ele și și le asumă. Fără asumarea vreunui risc înseamnă doar acțiuni de întreținere a unei situații care la un moment dat și acestea vor deveni insuficiente. Asumarea riscurilor este legată de teamă și de felul cum o gestionează aceștia, vedeți punctul următor.

 9.    Nu se feresc de pericol.

Pericolul devine parte integrantă din mecanismul oamenilor puternici. Acest lucru nu înseamnă că ei sunt siguri că vor pierde ceva sau sunt siguri că se va întâmpla ceva rău, ci mai degrabă că acceptă din start că lucrurile pot să iasă și rău. Ei nu sunt șocaţi dacă au avut un eșec pentru că au luat în calcul că se poate întâmpla și așa. Această trăsătură mai îmbracă și forma: știu să piardă. De fapt, ei nu știu să piardă, ei doar știu că uneori mai și pierzi și sunt pregătiți în orice moment pentru ce este mai rău, își asumă și acestă posibilitate, însă în același timp…se așteaptă la ce este mai bine cum vom vedea în continuare. 

10. Nu sunt pesimiști în ce privește rezultatul.

Avem o contradicție aici. Tocmai spuneam înainte că oamenii puternici se pregătesc pentru ce e mai rău, însă în același timp ei se așteptă la ce e mai bine. Ei integrează mental și emoțional foarte bine aceste două lucruri opuse, adică sunt pregătiți mental sau emoțional și să eșueze, însă toate eforturile lor se îndreaptă către cele mai îndrăznețe obiective. Ei își propun un obiectiv pe care este posibil să nu-l atingă și-și asumă acest lucru, însă în secunda doi și toate acțiunile lor se îndreaptă către cele mai înalte așteptări. Oamenii puternici se așteaptă la ce este mai bun și tocmai pentru că se așteaptă la lucruri bune vor fi capabili să ajusteze din mers, să fie flexibili, să schimbe dacă ceva nu funcționează, să încerce altceva, să-și asume riscuri, pe scurt spus: Joacă jocul vieții să-l câștige!

11. Nu le este frică să ia decizii.

A lua decizii pentru un om puternic este ceva firesc. Ei nu se tem să ia decizii tocmai din toate motivele enunțate mai sus. Ei înţeleg că orice decizie implică riscuri, motiv pentru care știu că nicio decizie nu este perfectă. Astfel, spre deosebire de alți oameni, ei nu cântăresc la infinit deciziile lor, ei iau decizii destul de repede, mult mai repede decât majoritatea oamenilor, tocmai pentru că ei știu că nicio decizie nu este perfectă. Când lucrurile sunt în continuă schimbare, a lua decizii repede reprezintă un lucru absolut necesar. Este drept că e mai bine mai târziu decât niciodată, însă e mult mai bine mai repede decât mai târziu, este bine să iei decizia când poți avea impactul maxim, când apare problema sau oportunitatea, nu mai târziu. Sunt și excepții când e nevoie de timp, însă oamenii puternici sunt pregătiți și pot să ia decizii repede.

12. Nu dezvoltă forme de atașament complicate.

Acesta este un punct mai sensibil și greu de înţeles în esență pentru că, într-un fel, reprezintă o sumarizare a tuturor punctelor de mai sus.  În primul rând legat de cuvântul complicat. Ține lucrurile simple. De complicat poate oricine complica un lucru. Oamenii puternici sunt preocupați să simplifice. Ei întotdeauna vor să găsească o cale mai simplă, mai ușoară, mai rapidă. Cum spuneam și mai sus, nu se pierd în detalii, ei sunt focusați către a simplifica, către a ajunge la esență. Ei au în minte întotdeauna obiective și rezultate și-și croiesc drum către acestea într-un mod cât mai simplu cu putință. În al doilea rând, când mă refer la forme de atașament, am în vedere flexibilitatea lor. Nu rămân blocați pe o idee atât timp cât nu fucționează, nu sunt dependenți de oameni sau obiecte atât de mult, nici chiar față de propria persoană. Se spune că oamenii de foarte multe ori au probleme pentru că se iau prea în serios. Este bine să luăm lucrurile sau pe noi în serios, însă nu mai mult decât este necesar. Adică să nu complicăm lucrurile dacă nu este nevoie pentru că ne va lua foarte mult timp să descâlcim, asta în măsura în care vom reuși să o facem. Totuși, acești oameni care nu se iau prea în serios, oamenii puternici, se văd ca un sistem de sine stătător, au de obicei propriile reguli pe care le urmează, iar sistemul lor de gândire și de acțiune e gândit să supraviețuiască independent se sistemele celor din jur. Este un tip de independență prietenoasă care nu face rău celor din jur, însă asigură un control mare asupra propriei persoane şi asupra situațiilor.  Așadar, nu se atașează prea mult de obiecte, oameni sau sistem, iar în același timp încearcă să simplifice, nu să complice lucrurile.

13. Nu suferă de autosuficienţă.

Autosuficiența se referă la multe aspecte ale vieții. De exemplu, conștienți că nu le știu pe toate, se înconjoară de oameni care ar putea să-i ajute în arii specifice. Apoi fac următorul pas către oamenii mai capabili și învață de la aceștia. Ei au un cerc al excelenței (cerc de cunoștințe/prieteni), de regulă cel puțin similar lui ca nivel de dezvoltare. Ei caută să învețe și să se dezvolte. Este deschis către noi idei și noi oportunități nepretinzând că dețin adevărul. Înțelegând principiul că cine se aseamănă se adună, oamenii puternici îşi petrec timpul cu oameni la fel de puternici sau chiar mai puternici de la care învață. De exemplu, la semniariile mele vin și oameni foarte puternici, iar paradoxul este că tocmai acești oameni puternici sunt cei mai decişi şi încercă să învețe cât mai mult, spre deosebire de o altă categorie care ar putea spune: aşa este, dar e prea greu; așa este, dar nu se aplică întodeauna, etc. Astfel, omul puternic este angajat într-o călătorie de dezvoltare personală și profesională în permanență.  Deschis nu înseamnă înfluențabil, ci înseamnă explorator, într-un final el asumându-și deciziile în același timp. De obicei, acest demers de a nu fi ignorant culminează cu aplecarea către partea spirituală indiferent de forma în care o face.

Concluzia este simplă: aveți 13 tipare pe care le puteți integra în viața voastră. Sunt tipare simple. Ați înțeles ce nu fac oamenii puternici și ce fac aceștia totodată. Integrați cât mai multe dintre aceste obiceiuri, dacă se poate chiar pe toate. Puteți adăuga și obiceiuri noi sau altele care nu au fost sumarizate în cele de mai sus. Dacă vă întrebați cum anume, îmi pare rău, însă nu am o formulă complicată pe care să încercați să o puneți în practică și să nu funcționeze. Formula mea e simplă: Treci la treabă! Aplică-le și atât, nimic mai mult și după scurtă vreme va deveni parte integrantă din viața voastră. Mai simplu de atât nu se poate!

Puteți printa acest articol sau doar ideile principale în măsura în care considerați că vă ajută:

 1. Nu rămân blocaţi în eșec.
 2. Nu-şi plâng de milă.
 3. Nu neagă problemele pe care le au.
 4. Nu evită schimbarea.
 5. Nu uzează de puterea lor într-un sens nepotrivit.
 6. Nu-şi bat capul cu lucruri aflate în afara zonei de control.
 7. Nu se pierd în detalii.
 8. Nu evită asumarea riscurilor.
 9. Nu se feresc de pericol.
 10. Nu sunt pesimiști în ceea ce privește rezultatul.
 11. Nu le este frică să ia decizii.
 12. Nu dezvoltă forme de atașament complicate.
 13. Nu suferă de autosuficienţă.

 

Scris de Marian Rujoiu
Trainer Manager Extreme Training
www.marian-rujoiu.ro
www.traininguri.ro
3 - 1 obiceiurile-oamenilor-inteligenti-daily-rituals
5/5 - (3 votes)

6 thoughts on “Mentalitate oameni puternici – TOP 13 lucruri pe care ei le evită!”

 1. ȘI AZI, FELICITĂRI MAXIME, MARIAN RUJOIU!

  ARTICOLUL TĂU este solid, soliditatea fiind dată de OMUL PUTERNIC, MR!
  Iar EU (AZI), aș spune frumos… AȘA…!

  Toate par amestecate (ca toate lucrurile bune cu cele rele). Amestecate, așa cum e viața asta!
  DAR în sufletul OMULUI PUTERNIC nu încape răul (vreodată), nu încape (nici) supărarea (pentru că e un SUFLET IMENS DE BUN!), fiindcă iubirea, comprehensiunea și înțelegerea ocupă tot locul. Și atunci se poate spune maiestuos!

  1. OMUL PUTERNIC nu-i judecă pe alții, pentru că știe… judecându-i pe alții, nu este și nu va deveni mai bun și mai moral…

  2. OMUL PUTERNIC știe că nu toți oamenii sunt croiți după același calapod sufletesc și emoțional, ci sunt diferiți.. Gândesc, simt, percep și acționează diferit și nu e nimic rău în asta…

  3. OMUL PUTERNIC înțelege că nu trebuie să fie pe gustul altuia, ci doar pe gustul lui și nu uită (niciodată!) de valorile spirituale, de iubirea de SINE,sau de ceea ce-l face UNIC -, nelăsând pe nimeni să-i influențeze (gusturile și alegerile) și să-l îndepărteze de tot ceea ce caracterizează bunul gust, bunul simț și valorile esențiale care definesc OMUL OM….

  4. OMUL PUTERNIC este conștient că cele mai bune și mai frumoase repere morale ne sunt PĂRINȚII NOȘTRII. Cei de la care ar trebui să moștenim puterea, fermitatea, eleganța, finețea, gingășia, bunul simț, bunătatea sufletească… Și EI ar trebui să ne fie modele cu adevărat demne de a fi urmate. Pentru că, PĂRINȚII știu că tot ce e făcut cu iubire și din iubire (pentru COPIII LOR!), e lucrul esențial – cel mai important și cel mai sfânt pe lumea asta….

  5. OMUL PUTERNIC ști să lupte doar pentru lucrurile de care are el nevoie și cel mai mult să se ia la întrecere cu el însuși, cu propriile limite, doar pentru a deveni cea mai bună variantă a sa…

  6. OMUL PUTERNIC știe că lucrurile nu pot înfrumuseța (n-au cum!) ceea ce nu este frumos deja. Obiectele nu-i conferă (niciodată!) calități umane pe care nu le are…. DAR cel mai mult, OMUL PUTERNIC știe să fie conștient! Știe că Fiecare OM s-a născut cu menirea lui, cu calitățile lui, cu Personalitatea Lui….

  7. OMUL PUTERNIC știe să fie unit, să îi apere pe alții, să fie forța, puterea, energia celor plăpânzi, firavi, să fie alinarea (balsamul) celor răniți, să fie curajul celor care bâjbâie, nesiguri, să fie binele, bucuria și frumosul din viața oricărei ființe omenești…

  8. OMUL PUTERNIC știe să nu fie rău cu ceilalți, să nu încerce să se afirme înjosind alți oameni, să înțeleagă că niciodată nu va fi mai presus de alții pe care îi bârfește, pe care-i insultă, pe care încearcă să îi minimalizeze și să îi pună la pământ…

  9. OMUL PUTERNIC știe să nu se certe și sub nicio formă să nu intre în polemici cu alții care sunt lipsiți de maniere și de bun simț, ci să se retragă cu eleganță și grație din astfel de situații, așa încât să nu le permită altora să-l desconsidere, să-l coboare la un nivel inferior felului lui de a fi și să-l expună unor momente jenante…

  10. OMUL PUTERNIC știe să învețe (continuu!) să stea (cât mai!…) departe de tot ce este urât și degradant, să nu accepte să fie folosit și să i se impună limite doar pentru că există oameni care consideră că nu este destul de bun sau că nu merită mai mult…

  11. OMUL PUTERNIC știe că trebuie să gândească cu iubire, să vorbească cu iubire, să acționeze cu iubire, să certe și să ierte cu iubire, și dacă va fi nevoie, să renunțe și să plece tot cu iubire….

  12. OMUL PUTERNIC știe să trăiască (DECI!) cu iubire, lăsând iubirea în urma lui, chiar și acolo unde a găsit nedreptate, tristețe, suferință și durere…

  13. OMUL PUTERNIC ȘTIE (CEL MAI MULT!) SĂ FIE OMUL ĂLA INTELIGENT ȘI ATÂT DE BUN ȘI DE FORȚOS DE PARCĂ AR AVEA 2 (DOUĂ) INIMI!
  DAR CEL MAI MULT, ȘTIE SĂ TRĂIASCĂ ÎNTRU IUBIRE!
  PENTRU CĂ, IUBIREA TE ÎNVAȚĂ….! TOTUL!

  Și… AZI…, Frumos Mulțumesc, pentru ARTICOLUL MINUNAT, care m-a determinat să spun… CEVA…! Reușește MARIAN RUJOIU, reușește asta cu o abilitate aparte, ieșită din comun. Și d-aia e abonat FOREVER la PRIMUL LOC în ierarhia preferințelor mele și este UNIC concomitent. De Ce? Scriitura lui eate în integralitate, un … FIR ROȘU… continuu de secvențe de viață, pertinente, firești, cu prospețimea aia mereu reînnoită!

  Aștept în continuare (cu mare drag!) ARTICOLE – la fel de minunate, ca cel de AZI!

 2. Pingback: Gândirea pozitivă - 4 căi prin care poate fi antrenată și valorificată

 3. Pingback: Jocul Optimistului – Calendarul Optimistului 2014 – Marian Rujoiu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top

Pe ce adresă de email vrei să primești ebook-urile gratuite?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Life University I Marian Rujoiu prin click aici!

Te poți dezabona oricând

Privacy Policy: Promitem că adresa ta de email este în siguranță!