Inteligenta emotionala in Leadership – 4 modalitati aflate la indemana liderilor!

banner daniel goleman executive

Legăturile strânse între membrii unei echipe duc la rezultate excelente

Inteligenta Emotionala in Leadership

Cu ocazia venirii sale in Romania in data de 25 septembrie 2013, Daniel Goleman ne-a oferit permisiunea de a traduce o parte din articolele sale. Acesta de mai jos mie mi-a placut foarte mult si vi-l recomand cu placere!

Modelul inteligenței emoționale poate fi privit din perspectiva a ceea ce înseamnă să fii inteligent când vine vorba de emoții, cum ar fi identificarea sinelui, cunoașterea propriilor sentimente și originea acelor sentimente. Este vorba de modul în care administrăm aceste emoții, dar și felul în care identificăm sentimentele altor oameni, cunoașterea emoțiilor pe care le trăiesc și organizarea tuturor emoțiilor într-un mod benefic pentru toată lumea.

Ce legătură are managementul emoțiilor cu crearea de echipe cu rezultate excelente? Am purtat o discuție cu profesorul IMD, George Kohlrieser pentru DVD-ul meu „Abilitatea de lider: Cursul de vârf” (Leadership: A Master Class) , despre importanța abilităților de inteligență emoțională (IE) ale unui lider în constituirea unei legături strânse și dinamice între membrii unei echipe.

„Modul în care administrezi emoțiile este vital pentru formarea unei echipe, a unei organizații. Este acea abilitate ce poate inspira echipa. Are de-a face cu abordarea emoțiilor, crearea lor și motivarea echipei. Dacă ai făcut vreodată parte dintr-o echipă de top, ești un factor inspirațional, în ciuda stresului și a dificultăților. Și mereu va fi un lider, parte a acelui proces, care să dezvolte creativitatea. Este, deci, esențial pentru lideri să înțeleagă cum legăturile strânse dintre membrii unei echipe dezvoltă energie”.

1. Sentimentul de apartenență

Liderul trebuie să îi facă pe toți membrii echipei să simtă că sunt parte a echipei – chiar dacă nu îi place. Bineînțeles că, de obicei, după ce se creează o legătură ajungem să ne placă și persoana. Descoperă acea parte din ei care vă apropie. Cu acei membrii ai echipei care nu vor sa fie parte din grup trebuie să discuți problema deschis și să le spui: „Chiar vrei să faci parte din această echipă? Dacă nu ești convins, acest lucru va deveni o sursă de conflict”.

2. Dezvoltarea respectului mutual

E OK să nu îți placă toată lumea, dar trebuie să fii respectuos și astfel să creezi un nivel ridicat de energie. Folosește-ți ochiul minții ca pe o lanternă ca să găsești acele lucruri pe care le poți învăța de la alții.

3. Oferă alternative

Oamenii vor să simtă că au control asupra lor înșiși. De aceea punerea unei întrebări este atât de importantă în orice activitate care implică un lider, ca și abilitatea de a oferi, acolo unde este posibil, o alternativă și astfel să dăm oamenilor puterea de a alege ceea ce vor face. Atunci când delegi pe alții le oferi posibilitatea să se facă remarcați. Gândește-te la ei ca la copiii tăi. Vrei ca ai tăi copii să fie mai inteligenți decât tine. Vrei ca oamenii care te urmează să fie mai inteligenți ca tine și mai abili. Dacă reușești să creezi acest sentiment de susținere, această fundație atunci vei avea parte de explozii de creativitate.

4. Empatia în crearea legăturilor

Abilitatea de a înțelege durerea este foarte importantă. Când oamenii nu reușesc să treacă peste ceva, vor exista consecințe negative mai târziu. Ajută-i pe toți, inclusiv pe tine, să treacă peste ce s-a întâmplat. Viitorul este viitor, trecutul este trecut. Discută deschis conflictele și înțelege că e mai bine să fii lovit de un adevăr crud decât mângâiat de o minciună. Fii un lider sincer, dar empatic. Acei lideri duri care creează legături obțin rezultate mai bune de la echipele lor”.

Mai multe abilități de inteligență emoțională conexe unui lider găsiți și  în seria „Abilitatea de lider: Cursul de vârf” (Leadership: A Master Class), disponibil pe More Than Sound.

Autor-  Daniel Goleman

home daniel goleman8

 

Rate this post

2 thoughts on “Inteligenta emotionala in Leadership – 4 modalitati aflate la indemana liderilor!”

  1. Buna. Sunt proaspat manager al unei adunari de 12 persoane, adunare care nu este echipa, pentru ca vreo 5 din ei nu ma cunosc si nu ma vor, iar vreo alti 2 ma cunosc si nu ma vor si nu se prea iubesc nici intre ei. Imi doresc o echipa, as vrea sa fac ceva outstanding, un exercitiu de grup, care sa-i determine sa comunice, pentru ca prima piedica cred ca este lipsa comunicarii oneste si sincere intre ei. Ce-i drept provenim cu totii dintr-o cultura manageriala in care s-a propovaduit mereu hartuirea emotionala, preferatii in si ceilalti out , iar in aceste conditii e dificil sa-i pui sa se iubesca, cand pana acum s-au paruit. „Make love, not war”, ok, intrebarea mea e cum? Nu pot sa-i dau afara pe cei care ar merita-o, in consecinta ce fac rapid cu capra si ce fac cu varza, ca nu imi pun mari sperane in impacare…..

    1. Stiu ca raspunsul meu ar putea sa ti se para scurt, insa nu are sensul să cauti raspunsul in tehnici complicate, exercitii, cu atat mai putin teambuildinguri.
      Asemenea probleme sunt foarte intalnite si practica a dovedit ca au un singur răspuns fezabil: persoana ta, atitudinea ta, caracterul tau. Dacă vei fi suficient de puternică la un moment dat de vor urma si tu vei reprezenta legatura dintre ei, abia apoi va urma etapa de legaturi intre ei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top

Pe ce adresă de email vrei să primești ebook-urile gratuite?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Life University I Marian Rujoiu prin click aici!

Te poți dezabona oricând

Privacy Policy: Promitem că adresa ta de email este în siguranță!