Cum poti folosi la maxim un mentor sau un guru?

Ai la dispoziție 30 de secunde și întâlnești mentorul tău pe stradă sau într-un lift! Ce-i spui? Ce-l întrebi?

Există varianta în care te prezinți și îl întrebi ce face. Majoritatea întâlnirilor fulger așa au loc, din nefericire acest lucru este egal cu zero. Peste 5 minute îți va uita numele și nu-și va aminti vreodată că te-a întâlnit.

La nivelul următor ca eficiență îi pui o întrebare generală! De regulă se face greșeala să fie întrebați acele lucruri la care ei au răspuns de 1000 de ori sau au scris 5 cărți pe tema respectivă. Să dau un exemplu. Probabil știți că în data de 25 septembrie 2013 Daniel Goleman, părintele inteligenței emoționale vine în România. Dacă ai ocazia să-i pui o întrebare aceasta nu trebuie să fie:

  • Ce părere aveți despre inteligența emoțională? sau
  • Considerați că este importantă inteligența emoțională în leadership, sau
  • succesul în carieră și în viața personală este corelat cu un înalt nivel al Inteligenței emoționale?
  • Inteligența emoțională poate fi dezvoltată?

Acestea sunt întrebări prăfuite, la care a răspuns de sute de de ori până acum. Răspunsurile sunt evidente și găsești răspunsuri detaliate în cărțile lui, în articole sau în video-urile postate pe internet.

Ce întrebări poți pune până la urmă? O să răspund mai jos!

Când ești pățit privești lucrurile altfel, iar eu sunt pățit în ambele feluri. Adică, fără să conștientizez cele scrise de mine mai sus, am întrebat lucruri banale. Evident am primit răspunsuri generale pe care le știam deja sau mai rău am pus o întrebare care mi-a trecut în acea secundă prin minte, fără ca răspunsul să mă intereseze, am pus o întrebare de dragul întrebării doar ca să zic și eu ceva!

Al doilea fel în care sunt pățit este că întâmplarea face să fi oferit sesiuni de coaching și să fiu mentor pentru anumiți oameni. Bucuroși, unii oameni că mă întâlnesc îmi pun doar întrebări generale, lucruri nespecifice. Un mentor te poate ajuta, doar în măsura în care-i permiți specific să te ajute.

[box type=”bio”]Cred că cu toții avem nevoie de modele, de mentori care să ne inspire. Putem avea mentori pe care să-i întâlnim zilnic sau mentori pe care să-i urmărim de la distanță. Vei vedea că mentorii tăi împărtășesc anumite valori (pun preț mare pe anumite lucruri) au anumite principii după care se ghidează și au modele de acțiune. Asemenea unui căutător de comori poți descifra aceste modele, poți identifica principiile pe care le folosește și le poți integra în viața ta. Nu te gândi la formule complicate de integrare, doar scrie-le pe hârtie și dacă-ți sunt confortabile repetă-le până devin un obicei în viața ta. Dacă simți că nu ți se potrivesc, însemnă că nu ți-ai ales mentorul bine 🙂 [/box]

Ce-ți spun aici nu este un demers logic, este un demers de precizie și un instrument practic totodată. Mentorii te inspiră și poți învăța de la ei. O precizare, acest articol este destinat numai acelor oameni care cred că se pot lăsa inspirați și pot învăța de la alți oameni. Dacă nu ești de acord cu acest lucru, este în regulă, poți să nu ai mentori, este alegerea ta, nu este o obligativitate!

[box]Legat de întrebările pe care le poți pune, răspunsul este simplu: Fii specific! Întreabă ceva care te doare, care te macină! Prezint contextul în câteva secunde și întreabă specific. Prezintă variante dacă le ai în minte și roagă-l să-ți spună care i se pare mai potrivită și de ce. Nu le irosi timpul, dar mai ales nu-ți irosi ocazia! [/box]

Pun un preț foarte mare pe ce am scris, acesta este și motivul pentru care atunci când am fixat împreună cu Daniel Goleman programul conferinței dincolo de Q&A am ținut introducerea unei sesiuni distincte în care Daniel Goleman să răspundă unor întrebări.

[box type=”info”]

Care vor fi aceste întrebări  voi hotărâți. Am convenit cu Daniel Goleman ca aceste întrebări să nu le construiesc eu sau dânsul, ci să lansez invitația publică atât participanților la eveniment dar și românilor în general să propună aceste întrebări. Vreau să fructificăm la maxim venirea lui Daniel Goleman în România. Există un proverb care spune că-ți poți da seama cât de inteligent este un om după întrebările care le pune! 🙂

Nu știu dacă vom avea întrebări bune sau nu. Personal eu am o întrebare pentru Goleman, însă doar una, restul întrebărilor le voi construi din ce propuneți, fie că participați la conferință  fie că nu! Având în vedere că Daniel Goleman este dispus să răspundă acestor întrebări, lasă mai jos întrebarea ta printr-un comentariu. Știu că este o provocare, mai ales după cele scrise mai sus, însă cautați în interiorul vostru acele întrebări la care ați vrea să aflați opinia lui Daniel Goleman.

Deci ce l-ați întreba pe Goleman?

[/box]

Rate this post

2 thoughts on “Cum poti folosi la maxim un mentor sau un guru?”

  1. Pentru ca am citit „Inteligenta emotionala” (si „Inteligenta sociala”, de acelasi autor), eu i-as spune ca, desi teoretic sunt 100% in acord cu ceea ce am citit, totusi, la nivel practic, s-a dovedit mai dificil sa-mi cuantific prin teste inteligenta emotionala (EQ) si sociala (SQ), comparativ cu inteligenta analitica (IQ). Poate pentru ca testele de IQ au mai multa „vechime”, cele de EQ sau SQ nu prea exista sau rezultatele sunt vagi (cuantifica mai mult aproximativ si calitativ decat cantitativ). Intrebarea este:
    1. Unde pot gasi teste EQ si SQ „oficiale” si universal valabile ?
    2. Mai mult, avand in vedere ca, spre deosebire de IQ, EQ se poate dezvolta de-a lungul vietii, exista teste/metode/manuale care sa ma ajute sa-mi ameliorez rezultatele EQ si SQ in viitor?

    Pot primi si un raspuns la intrebari, aici? 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top

Pe ce adresă de email vrei să primești ebook-urile gratuite?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Life University I Marian Rujoiu prin click aici!

Te poți dezabona oricând

Privacy Policy: Promitem că adresa ta de email este în siguranță!