13 obiceiuri ale persoanelor de incredere

Increderea este ca aerul – când este prezentă nimeni nu o realizează, când este absentă, o observă cu toții.
Warren Buffett

Fie că ești trainer, coach, vânzător, partener de afacere, coleg, partener de viață, angajat sau subaltern, prestator de servicii, sau orice meserie ai avea, a primi încredere are un rol esențial. Într-o lume în care oamenii devin din ce în ce mai sceptici, dacă vrei ca cineva să aibă încredere în tine, nu mai este de ajuns un mic truc, sau o frază aleasă, este nevoie ca tu să ai o bază stabilă, construită din obiceiuri care spun că ești o persoană de încredere.

Am ajuns la concluzia că mulți oameni buni nu progresează așa cum își doresc și nu au succesul meritat, nu pentru că sunt incompetenți sau nu fac ceea ce trebuie, ci mai degrabă pentru că nu primesc încredere. Probabil știți că atunci când ai încredere în cineva faci multe pentru acea persoană sau împreună cu acea persoană, însă când nu ai încredere, acționezi rezervat și bați în retragere.

Autorul care mi-a clarificat acest concept teoretic destul de general este Stephen M.R. Covey. Covey continuă munca tatălui său într-un mod frumos aducând în atenție acest concept numit încredere.

Cele 13 obiceiuri  pe care le găsești mai jos sunt prezentate în cartea Speed of trust.  Sunt convins că niciunul dintre aceste obiceiuri nu reprezintă o noutate absolută pentru tine. Totuși, prin maniera în care sunt sintetizate și clarificate, pot fi cel mai bun fundament pentru ca tu să primești încrederea meritată.

Obiceiurile contează, contează ce facem în fiecare zi. Crearea încrederii nu este o acțiune singulară. Sunt obiceiuri simple pe care le poți integra în viața ta foarte ușor. Vestea bună este că oamenii îți pot schimba obiceiurile dacă vor. Covey avertizează, iar eu sunt pe deplin de acord, că orice obicei dus la extrem debalansează și nu mai obținem efectul dorit. Așadar, ele trebuie practicate cu eleganță și fără exagerări.

13 obiceiuri ale persoanelor de incredere

 1. Fii precis în vorbire și în folosirea cuvintelor

Acest obicei se referă la claritate, precizie și evitarea ambiguităților. Nu înseamnă lipsă de eleganță. Fii onest! Nu distorsiona faptele. Utilizează un limbaj simplu. Nu încerca să creezi false impresii.

 1. Demonstrează respect

Arată că-ți pasă. Nu simula. Respectă valorile, rolul și părerile oamenilor. Nu-i judeca. Tratează-i cu respect mai ales pe cei care nu pot face nimic pentru tine. Fă lucruri mici și drăguțe pentru oameni.

 1. Creează transparență

Spune adevărul într-un fel în care poate fi verificat. Fii autentic. Nu ascunde informații, nu lucra cu agenda ascunsă.

 1. Recunoaște când greșești

Recunoaște când greșești și încearcă să repari lucrurile. Cere-ți scuze când este posibil. Recunoaște când ai greșit – nu lăsa mândria să te conducă. Fii corect și atunci când greșești.

 1. Arată loialitate

Acordă credit oamenilor și recunoaște contribuția acestora. Vorbește despre oamenii care nu sunt de față ca și cum ar fi. Nu vorbi familiile de rău și nici nu te implica într-un mod negativ în discuții față de oamenii care nu sunt de față. Oferă-le ajutor atunci când poți.

 1. Oferă rezultate

Fă ca lucrurile să se întâmple și du-le la bun sfârșit. Încadrează-te în timp și în buget. Ai scuze sau soluții. Nu-ți căuta scuze pentru că nu ai reușit să oferi rezultatele promise/așteptate.

 1. Devino mai bun

Nu înceta să înveți și să te dezvolți. Ține cont și de feedbackul pe care-l primești și mulțumește. Nu-ți imagina că ce te-a adus aici te va duce mai departe.

 1. Confruntă-te cu realitatea

Realitatea nu este întotdeauna confortabilă. Privește rezultatele tale, viața ta, calificările tale, pregătirea ta, relațiile personale. Observă punctele slabe, îmbunătățește-le și întărește-le pe cele tari. Nu proceda precum struțul.

 1. Clarifică așteptările

Crezi că toate lucrurile se subînțeleg? Mai rar! Clarifică așteptările acasă, în business, în cursuri, în relații. Spune ce vrei! Clarifică ce aștepți tu și clarifică ce pot aștepta ceilalți de la tine.

 1. Practică responsabilitatea

Nu acuza pe alții pentru ceea ce nu ai reușit tu. Asumă-ți rezultatele, asumă-ți și eșecurile. Nu te eschiva.

 1. Mai întâi ascultă

Lucrează cu mai puține presupuneri și ascultă, chiar dacă intuiești ce vrea să ți se spună. Mai întâi trebuie să înțelegi, apoi pune un diagnostic dacă este necesar. Ascultă ce este important pentru ceilalți. Ascultă folosindu-ți urechile, ochii și inima. În nici un caz nu cunoști toate răspunsurile.

 1. Respectă-ți angajamentele

Atunci când promiți ceva, ține-te de cuvânt. A îți respecta angajamentele este o chestiune de onoare. Când intuiești că ești pe cale de a nu le respecta, renegociează rapid așteptările până nu este prea târziu.

 1. Extinde increderea (oferă încredere)

Demonstrează deschidere pentru oferirea încrederii. Implică costuri mai mari să nu oferi încredere decât să o oferi. Nu poți cere cuiva să-ți ofere ce tu nu-i oferi.

Mai multe despre încredere și cum o putem declanșa, despre ce acțiuni putem întreprinde în situații  urgente, pe termen scurt, mediu și lung, aprofundez în training Mastery (cursul de formator pentru avansați).

Ce poți face acum?

După ce termini de citit acest articol și ai văzut și videourile pentru clarificare, cel mai nimerit lucru pe care poți să-l faci este să acorzi atenție mărită acestor obiceiuri. De exemplu, sortează aceste obiceiuri, în ordinea intensității cu care le practici. Eu, de exemplu, am fost surprins să constat ca obiceiul 9 era pe ultimul loc. Atât de multe lucruri s-au schimbat de când am integrat acest obicei în viața mea cu intensitate crescută, nici nu va imaginați. La finalul articolului veți găsi și câteva Wallpaper-uri pentru cele 13 obiceiuri. Cine știe, poate dacă le veți seta pe desktop ca background vor fi mai vizibile și vă veți reaminti să le aplicați mai des. Alege-l pe cel pe care ai vrea sa îl exersezi mai des.

Încă ceva, când faci sortarea, nu lua ca factor principal cât de important este acel obicei pentru tine, ci gândește-te în primul rând, cât este de vizibil fiecare obicei în raport cu ceilalți.

Vezi ce obiceiuri sunt pe ultimele trei locuri, iar apoi gândește-te cum le-ai putea integra în viața ta. Fiind obiceiuri, trebuie doar să le repeți mai mult până devin parte a firii tale.

Vă recomand cu căldură două cărți scrise de Covey:

 • SMART TRUST, the defining skill that transforms managers into leaders, ed Free Pres 2012
 • The speed of Trust. The one thing, that changes everything, ed. Simon & Schuster, 2006

Mai jos, îți propun să intrăm puțin în profunzimea încrederii. Întrucât acum organizez un eveniment pe tema relațiilor de gen în business și nu numai, sunt ca un burete, absorb totul, mă minunez, simt că progresez și văd și rezultate. În această a doua parte a articolului,  vă ofer instrumente practice pentru implementarea celor 13 obiceiuri, instrumente aplicabile și punctuale în funcție de gen.

Increderea - descoperă diferențe în funcție de gen

Răspunsul pe scurt este da, sunt diferențe mari, iar dacă vrei să vezi exact care sunt aceste diferențe parcurge articolul în continuare.

Am pregătit mai jos trei videouri din care vei înțelege concret că femeile dobândesc încredere într-un mod diferit față de bărbați. Din video veți afla și sugestiile lui John Gray pentru a motiva un bărbat sau o femeie și cum poți declanșa încredere in funcție de gen.

Evident, în măsura în care citiți acest post în timp util, vă recomand conferința cu John Gray care va avea loc în România, în data de 17 noiembrie 2015, cu tema: Descoperă secretele negocierii, comunicării și motivării în funcție de gen. Rezervări de locuri la preț redus prin click aici.

Eu personal, îl admir mult pe Gray pentru că are modul lui practic de a explica lucrurile. Vă las să vizionați cele trei videouri cu el.

Diferențele dintre creierul unui bărbat și creierul unei femei și ce legătură au aceste lucruri cu motivația și încrederea

Din acest prim video aflați despre diferențele dintre creierul unui bărbat și creierul unei femei și ce legătură au aceste lucruri cu motivația și încrederea. Conform DEX încredere este sentimentul de siguranță față de cinstea, buna-credință sau sinceritatea cuiva; credință.  Expr. Om (sau persoană) de (mare) încredere = persoană căreia i se poate încredința orice secret, orice misiune. Din acest video afli cum primești diferențiat increderea din partea unei femei sau a unui barbat.

Ce contează cu adevărat pentru o femeie pentru a putea oferi incredere?


Din acest al doilea video aflați ce contează cu adevărat pentru o femeie și ceea ce bărbații înțeleg mai puțin. Tendința bărbaților este de a judeca și cataloga nevoile doamnelor, în loc de a le înțelege, a le accepta și de a le transforma într-un avantaj competitiv. Este un video destinat în primul rând bărbaților, însă este bine să fie urmărit și de doamne 🙂

Ce fraze cheie le puteți adresa bărbaților pentru a declanșa increderea?

Din acest al treilea video veți afla care sunt acele fraze pe care le puteți adresa bărbaților pentru a-i motiva. Fiind motivați vă pot oferi încredere. Un bărbat demotivat nu poate oferi încredere, devine bosumflat și apatic. Sunt fraze simple, pe care doamnele ar putea să le adreseze bărbaților cât mai des. Nu ar avea decât de câștigat! Chiar dacă este un video destinat femeilor, este indicat să fie urmărit și de bărbați pentru clarificare 🙂

Câteva citate despre incredere

La final vă ofer și o listă cu citatele mele preferate despre încredere.

 1. Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume! – Mahatma Gandhi
 2. Trebuie să ai încredere și să crezi în oameni, altfel viața devine imposibilă. - Anton Chekhov
 3. Aceluia care nu are destulă încredere nu i se va acorda încredere. - Lao Tzu
 4. Încrederea este lubrifiantul care face organizațiile să funcționeze. - Warren G. Bennis
 5. Încrederea nu poate fi ordonată. Totuși este adevărat că singurul care câștigă încredere este cel care e dispus să acorde încredere. - Gustav Heinemann
 6. Cei care au încredere în noi, ne educă. - George Eliot
 7. Încrederea oamenilor în lideri reflectă încrederea liderilor în oameni - Paulo Freire
 8. Să nu ai niciodată încredere în acela care şi-a încălcat o dată cuvântul - William Shakespeare

Știu, de asemenea, că pentru a primi încredere este nevoie să ai și tu încredere în tine, însă acesta este alt subiect 🙂 Fără a avea pretenția că am surprins toate aspectele care țin de încredere o să mai revin cu acest subiect, abordând alte perspective și voi oferi și alte instrumente.

Recapitulând, pentru ca a fost un articol lung 🙂

 1. sortează obiceiurile
 2. decide să te focusezi pe cele din coada listei
 3. aplica sfaturile lui John Gray (si detalii despre conferință prin click aici)
 4. mai jos sunt listate cele 13 obiceiuri care le poți seta ca background pentru calculatorul tau.

Lasă-mi un comentariu cu părerea ta și împărtășește mai departe pe rețelele sociale. Ma ajuți să-mi duc misiunea mai departe și faci un gest frumos și pentru prietenii tăi 🙂

Cu prietenie și încredere,

Marian

P.S. Alege-o pe cea preferată, și apoi apasă view image, save image as sau set as desktop background (în funcție de opțiunile browserului folosit)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

cultivarea optimismului

Cultivarea optimismului

Atunci când dai o dată cu un zar probabilitatea de a da 6 este de 16.66%, iar dacă dai de trei ori probabilitatea de a da o dată 6 este de 50%. Prin urmare, optimistul este orientat spre a arunca de trei ori cu zarul.

Read More »
Share172
Tweet
Share