Arta negocierii – Cum negociaza femeile?

Arta negocierii este stăpânită de doamne mai mult decât se spune. În acest articol voi aborda arta negocierii mai mult din punct de vedere al doamnelor decât al domnilor.

Dacă ești bărbat și vrei să vezi cum negociază o femeie, este bine să citești acest articol. Totodată dacă ești femeie și vrei să fi mai conștientă de punctele tale forte în arta negocierii o să vezi câte puncte forte ai.

arta negocierii in functie de gen

Se tot spune că bărbatul ar fi un mai bun negociator. Este o prejudecată, nimic mai mult, fără supărare 🙂 Nu îmi propun aici să fac niciun fel de comparație între bărbați și femei, voi spune numai că ei sunt diferiți.

Și, cum sunt un număr infinit de articole care abordează negocierea ca pe o acțiune masculină, mi-am propus să subliniez acele lucruri care fac dintr-o femeie un negociator strălucit. Atât în cursurile de negociere pe care le susțin, cât și în afaceri am observat tendința femeilor de a se subestima, dar mai ales tendința bărbaților de a considera că rolul de negociator este masculin.

Dar femeile știu să negocieze, chiar foarte bine, și sper ca acest articol să vă convingă și să vă ajute în viitoarele negocieri!

Femeile care citesc aceste rânduri vor conștientiza care sunt acele atuuri de care dispun într-o negociere, iar bărbații cel mai probabil nu vor mai subestima puterea de negociere a unei femei și vor înțelege mai bine arta negocierii feminine.

 1. Arta de  construi relații – stăpânită mai bine de femei

Femeile se pricep mult mai bine să construiască relații, spre deosebire de bărbați, care nu au această abilitate. Pentru că femeile pun mai mult preț pe oameni, în timp ce bărbații pun mai mult preț pe obiective sau procese. O femeie știe să lege relații așa cum un  bărbat mai  rar reuși. Poate ajunge la lucruri personale extrem de rapid, spre deosebire de bărbați care se concentrează direct pe a obține un preț mai bun, de exemplu.

Lucrul cel mai căutat în mediul negocierilor sau al vânzărilor este construirea de relații. Relațiile sunt cele care fac diferența între companii. Modul cum construiești relații și cum le întreții îți poate asigura succes în viața personală și profesională. Femeia se pricepe mai bine la relații întrucât pune un preț mai mare pe oameni. O femeie vrea să cunoască amănunte despre persoana pe care o are în față, ascultă activ și se implică, spre deosebire de bărbat, pentru care ascultarea face parte dintr-un proces și de cele mai multe ori este simulată. Așadar, construiți relații, veți avea de câștigat mai mult decât vă imaginați. Iar pentru bărbați, înțelegeți că atunci când o femeie vă pune o întrebare mai personală este în regulă. Dacă-i vei răspunde va avea mai multă încredere în tine și va continua negocierea.

2. Arta negocierii și dezvoltarea de alternative.

O negociere este diferită de o vânzare prin aceea că în negociere sunt abordate mult mai multe alte aspecte în afară de preț. Se aduc în discuție credibilitatea partenerilor, acorduri posibile, livrare, termen de plată, discounturi, accesorii și noi oportunități. Bărbații au o capacitate extraordinară de a se focusa, spre deosebire de femei, care au o capacitate extraordinară de a dezvolta.

Când o femeie merge la negociere cu scopul de a obține un anumit acord, este posibil chiar să nu vină cu acordul pentru că în cadrul discuției au fost identificate trei oportunități prețioase, pe care un bărbat nu le-ar fi descoperit niciodată. Sfatul meu pentru doamne este să continue să dezvolte alternative, pentru că acest lucru înseamnă arta negocierii cu adevărat. Iar bărbații ar trebui să rețină ca atunci când negociază cu o femeie, nu trebuie să se piardă cu firea că doamnele ”nu rămân la subiect”. Doamnele doar explorează alternative.

3. Integrare și confort în negociere.

Încă din cele mai vechi timpuri, bărbatul era preocupat de victorie și cucerire. Femeia în schimb are altă abilitate, și anume aceea de a integra. Într-o negociere femeia va fi orientată mult mai mult către abordări de tipul câștig – câștig, spre deosebire de bărbați, care sunt înclinați de mai multe să iasă ei în câștig și partenerul lor în pierdere.

Valoarea pe termen lung a fiecărei strategii poate fi intuită foarte ușor. Atât în lumea afacerilor, cât și în viața personală strategiile câștig – câștig aduc mai multe beneficii decât v-ați putea imagina. Așadar femeile sunt pe calea cea bună și fac exact ceea ce trebuie. Bărbații în general vor să-și lase amprenta asupra mediului, să lase o moștenire, să facă lucruri mărețe cu care să se mândrească. Nu-i nimic rău în asta, sunt și avantaje ale acestei abordări,  uitându-ne însă la femei, acestea au în general scopul de a face o lume mai bună, o lume în care este loc pentru fiecare individ, bărbat sau femeie.

Femeile au puterea extraordinară de a vedea dincolo de interese: ele văd mai degrabă oamenii. O femeie va umaniza o situație aducând în discuție oamenii și problemele acestora, spre deosebire de bărbați, care văd mai ușor rapoarte și statistici. Lumea poate fi un loc mai bun și femeile se pricep să pună în practică această cauză.

4. Detaliile cheie sunt mai ușor văzute de femei.

Bărbații se mândresc că au o vedere de ansamblu net superioară femeilor. Până la un anumit punct așa este, însă pe măsură ce o negociere avansează, fiecare detaliu e important. Femeile au abilitatea extraordinară de a vedea detalii care scapă celor mai mulți bărbați. Bărbații vor spune că aceste detalii sunt irelevante, dar numai pentru că de fapt nu le văd.

Abilitatea femeilor nu se oprește la detalii, ci merge mai departe, la contextul precis în care se discută. Femeile vor face conexiuni deosebite legate de context, spre deosebire de bărbați, care vor prefera să generalizeze și să aibă o viziune de ansamblu. În arta negocierii, contextul joacă un rol-cheie, nicio situație nu este identică cu alta, la fel cum niciun om nu este identic cu altul. Doamnele vor avea abilitatea de a personaliza negocierea, de a vedea detalii și de a obține cele mai bune rezultate.

5. Rezonanța maximă.

Acesta este un aspect mai delicat și mi-e greu să o spun fără să-i supăr pe bărbați, care ar putea vedea mai degrabă un semnal de alarmă. Bărbații cad în capcane mai ușor decât femeile. Dacă ei vin cu un scop precis, partenerul de negociere le va servi cu o mână exact ce-și doresc, însă cu mâna cealaltă le va lua mai mult decât și-ar putea imagina. (nu întotdeauna, dar se întâmplă).

Doamnele sunt mult mai sceptice, ele așteaptă acel semnal numit rezonanță maximă. Nu vor pune mare preț pe multe dintre lucrurile considerate importante de bărbați în negociere. Ele vor pune accent pe toate detaliile și vor încheia tranzacția numai când toate detaliile, puse cap la cap, sunt într-un echilibru și se ajunge la rezonanță maximă. Femeile vor fi în căutarea acestei rezonanțe și mulți bărbați nu vor înțelege de ce par să se blocheze la detalii minore. Atât doar că ele nu se blochează, ele doar sunt în căutarea unei armonii, iar fiecare lucru contează. Dacă pentru bărbați unele lucruri sunt mai importante decât altele, pentru doamne contează toate detaliile în egală măsură. Sunt femeile totuși prea emotive? Vedeți răspunsul lui John Gray mai jos.


Mi-aș dori mult ca cele 5 puncte forte să fie privite la modul general, întrucât vor exista și excepții. ce am scris, este valabil la modul general, in multe cazuri, nicidecum în toate cazurile.  În plus, este important să se înțeleagă nu că bărbații nu ar fi buni negociatori, ci că și femeile sunt, în egală măsură. Sexul partenerului de negociere contează în negociere, iar fiecare parte vine cu propriile atuuri. Personal consider că femeile merită din plin titulatura de negociator strălucit.

Cele 5 elemente ar putea fi dezvoltate mult mai mult, sunt convins însă că aceste detalii pe care le-am discutat vor oferi doamnelor puncte de sprijin maxim într-o negociere. Acum, dacă te gândești să apelezi la o doamnă pentru o negociere, te asigur că poate fi o alegere înțeleaptă.

Această abordare naște noi întrebări cum ar fi: „Dacă ești bărbat cum ar trebui să negociezi cu o femeie?”, „Dacă ești femeie cum negociezi cu o femeie sau, dacă ești femeie, cum negociezi cu un bărbat?”

Dacă mai ai întrebări despre negociere adaugă comentariul tău mai jos!

Cu prietenie,

Marian

Pentru a deveni negociatori straluciți vă recomand cu mare căldură acest curs de negociere prin click aici

Rate this post

3 thoughts on “Arta negocierii – Cum negociaza femeile?”

 1. O carte foarte interesantă în acest domeniu este Arta Negocierii, de Chris Voss.
  Chris Voss este un fost director FBI specializat pe negocierea în cadrul cazurilor de răpire.
  În această carte veți afla cât de mult contează felul în care vorbești cu persoana, cât de mult contează vocea pe care o folosești, de ce nu mereu un „nu” nu înseamnă înfrângerea și multe altele.
  Am făcut și eu o recenzie a acestei cărți pentru cine este interesat:
  https://readingmakers.com/arta-negocierii-chris-voss

 2. arta sau abilitatea de a negocia cred ca tin de calitatea negociatorului si de finetea de a sustine „pledoaria”. Diferenta o face esenta dezbaterilor sau intrarea in detalii cu nivelul emotional aferent. Sexul tare vs sexul slab poate recurge la atuurile de gen, dar judecand la rece oricare poate avea castig de cauza. Intr-adevar un plus pentru negocierea feminina o constituie capacitatea de a empatiza si a intui…

 3. Pingback: Tactici de negociere SECRETE cu sexul opus si nu numai!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top

Pe ce adresă de email vrei să primești ebook-urile gratuite?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Life University I Marian Rujoiu prin click aici!

Te poți dezabona oricând

Privacy Policy: Promitem că adresa ta de email este în siguranță!