6 sfaturi> Cum sa devii mai destept?

Unii oameni vor sa para mai deștepti, alții să devină mai deștepți. Acest articol este destinat acelor oameni care vor să devină mai destepti. Și totuși, dacă doar vrei să pari, șă știi că se poate simplu devenind mai deștept. Poți încerca să pari, idee este că este doar o chestiune de timp până vei plăti prea mult pentru o interfață care nu are legătură cu tine.

In rândurile următoare o să-ți ofer 6 sfaturi care să te ajute să ”devii mai deștept”…. nu doar să pari. Dacă vrei doar să pari, verifică alte surse, pentru că acest articol nu te va ajuta. Vrei să devii? Ai nimerit unde trebuie!

1. Nu mai inventa apa caldă!

Fii foarte exigent cu timpul tău. Nu te mai gândi că inventezi apa caldă sau roata, ori de câte ori ai o idee năstrușnică. Dă o simplă căutare pe net și află mai multe. Probabil în 99,9% din cazuri vei vedea că cineva deja este expert în ”ideea ta genială”. După ce vezi că este expert, vezi ce spune, ce face, studiază și încearcă să duci mai departe ideea lui (sau a ei), de la nivelul la care deja a ajuns.

Dacă ești angajat și ai o idee, dă un search pe net și vezi ce găsești legat de ideea respectivă. Vei afla repede, dacă este o idee bună sau nu, vei afla repede cum poate fi pusă în practică și vei găsi și o serie de resurse care să te ajute. Nu fii berbec, să treci de la idee la faptă, ia-ți două minute de research. Diferențele pot fi uriașe.

Timpul nostru pe pământ este limitat, nu ai timp să faci toate greșelile din lume și nici să reinventezi totul. Folosește eficient resursele de care dispui. Este posibil ca unele resurse să te coste, însă dacă nu le vei folosi costul poate fi mai mare.

2. Be coachable (fii coach-uibil)

Când am auzit prima dată această idee mi s-a părut ciudată. Eram la un training cu Lauren (unul din trainerii de top din echipa lui Tony Robbins). Ce înseamnă acest lucru: Să fii deschis, să înveți! Atenție, nu este totuna cu a fii deschis să înveți, pentru că poți să fii deschis să înveți din cărți, din greșelile tale, etc, însă a fi deschis să fii învățat este să accepți să fii învățat de oameni prin interacțiune directă. Să fii total deschis, să fii un aspirator de How to.

Învață de la oamenii din jurul tău, de la mentori, de la speakeri, de la bunici, de la părinți, de la copii. Fii curios, iar dacă ești sceptic, fii sceptic și cu ce crezi tu. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să lași nepricepuții să te învețe, fii selectiv, însă fii deschis întru totul, cu toată ființa ta. Dacă vei fi preocupat să demonstrezi că știi deja, sau că nu este nimic nou, sau pur și simplu ai o atitudine rezervată, nu este folositor. Doar pierzi timpul. Am o veste pentru tine, pierzi timpul tău, viața ta.

Când întâlnești un om de valoare, lasă puțin egoul la o parte și profită, pune întrebări, află secrete, află tipare care funcționează sau care nu funcționează. Mi-amintesc de mine când aveam o grămadă de nedumeriri si probleme cu blogul meu personal www.marian-rujoiu.ro (chestiuni de SEO, etc), ce-am făcut? L-am sunat pe Florin Roșoga, care se pricepe și i-am cerut deschis o serie de sfaturi. Întradevăr nu l-am convins să le implementeze în locul meu, nici măcar contra cost, însă am economisit câteva luni de muncă. La fel, preocupat de dezvoltarea personală, m-am dus către personajul care este cel mai bine poziționat în lume și anume Anthony Robbins. N-a fost ieftin deloc, însă, nici nu am mai inventat apa caldă și am putut vedea progresul imediat, urmare a multiplelor interacțiuni. Chiar poți să devii și mai deștept dacă ești dispus cu adevărat să te lași să fii învățat de oameni mai deștepți!

3. Lasă-te învins de Google

Și acesta este un sfat bun, pentru că în urmă cu 20 de ani cu cât știai mai multe cu atât erai mai deștept. Acum nu mai contează atât de mult câte știi. Cam orice informație este la un click distanță pe Google și lasă-l pe el să se ocupe cu adunatul tuturor informațiilor din lume. Tu ocupă-te de tine! Ce însemnă să te ocupi de tine? Îmi pace mult un citat al lui Winstom Churchill „Ori cât de frumoasă ar fi strategia, ar trebui din când în când să te mai uiți și la rezultatele ei.” Ce înseamnă să te uiți și la rezultat? Înseamnă să te uiți la tine și să vezi ce rezultate profesionale și personale ai.

Apoi, întreabă-te ce rezultate vrei să generezi, întreabă-te cum anume le poți obține și treci la acțiune!

Sunt acum și aplicații care-ți oferă rezumate de cărți, să poți spune că ai citit 5000 de cărți. Pierdere de timp, în viziunea mea. Atenție, este bine să citești, poate și un rezumat, însă doar dacă are legătură concretă cu ce rezultate vrei să generezi tu. Altfel, doar pierzi timpul! Te poți însă umfla în pene în fața blocului și vei impresiona vecinii. Este și asta o strategie, eu însă nu o recomand, decât dacă are legătură cu ce rezultate vrei să generezi.

Circulă o poveste precum că  Einstein le-a dat un test foarte dificil la fizică unor studenţi de la universitatea Princeton. Unul din asistenţii săi l-a întrebat cu uimire:

 • Doctore Einstein, nu aţi dat aceleaşi subiecte şi anul trecut acestor studenţi?”
 • Einstein a aprobat: „E adevărat, am dat exact acelaşi test anul trecut.
 • Asistentul atunci  a continuat: „De ce aţi dat aceleaşi subiecte 2 ani la rând?”
 • La care Einstein a răspuns: „Deoarece, în ultimul an, răspunsurile s-au schimbat.”

Observi că și Einstein era conștient de viteza cu care se schimbă lucrurile și de ”relativitatea informațiilor corecte”. În zilele noastre, este și mai adevărat. Să acumulezi informații peste informații, nu mai este o miză, acum miza este să faci sinteze magnifice, să faci acea muncă ce nu poate fi preluată de o mașină și să înregistrezi un rezultat.

Poți fi perceput ca deștept și poți întradevăr deveni mai deștept atunci când realizezi ceva, adică când ai un rezultat. Focusează-te pe relevantul care să-ți genereze rezultatele pe care ți le dorești.

4. Nu te mai risipi fără rost!

Acest sfat are legătură și cu sfatul anterior, însă mai este o nuanță în plus și anume multitaskingul sau expertul în toate. Este o iluzie să crezi că poți deveni mai deștept știind cât mai multe sau făcând cât mai multe de odată. Oprește-te din când în când și focusează-te pe un domeniu, pe ceva specific care să-l duci la nivel de excelență.

Dacă vei trage în același timp din multe direcții, la final nu vei marca, vei fi doar un om care înțelege multe domenii, dar nu are rezultate, vei fi un om care joacă bine, dar nu dă gol!

Ca să faci o diferență (dacă-ți dorești acest lucru) trebuie să poposești mai mult asupra a ceva. Iar când spun să poposești înseamnă să acționezi masiv în acea direcție.

De exemplu:

Vrei să devii trainer strălucit?

Accesează un curs de formator de la noi (Extreme Training), continuă-l cu Training Mastery (scuze pentru promo) 🙂  ..însă mai du-te și la un alt curs, la o altă companie alege-o tu, petrece cel puțin o oră pe zi studiind speakerii care au rezultate și în fiecare săptămână ține măcar o prezentare. Nu ai public? Exersează cu camera video! Cumpără-ți cele mai bune cărți, mergi puțin și în laterală, observă ce abilități trebuie să-ți dezvolți , identifică cele mai eficiente căi de a ți le dezvolta și acționează la scară mare!

La fel, să zicem că ai un job de agent de vânzări. Vrei să devii cu adevărat bun? Setează-ți targhete cu adevărat imposibile care să te provoace (nu să te demotiveze), învață o tehnică nouă în fiecare zi, aplică o nouă tehnică în fiecare zi, citește biografiile marilor vânzători, șlefuiește-ți abilitățile prin antrenament, cursuri, studiază colegii care vând mult, identifică tipare funcționale, testează-le,  acționează la scară mare și vei atinge nivelul de excelență destul de repede. Muncește în primul rând deștept și abia apoi mult!

Cercetări pretențioase spun că este nevoie de 10 000 de ore de exercițiu practic pentru a deveni expert într-un domeniu. Presupunând că poți aloca cam 4 ore pe zi dezvoltării tale într-un domeniu, ai nevoie cam de 7 ani să devii expert. Acum, acest 7 ani sunt sigur că te sperie, cine s-ar apuca de ceva și să vadă un ”rezultat de expert” peste 7 ani? Eu unul, ca un act deliberat, nu cred că m-aș încumeta la 7 ani, însă mi-aș fixa în permanență obiective, m-aș focusa pe ce mă interesează și aș merge în profunzime atât cât este nevoie. Depinde exact și în ce vrei să devii expert, care este nivelul de expertiză necesar, pentru că dacă ne uităm la cifra ani, e foarte posibil ca în 7 ani să nu mai fie nevoie de expertiza ta, pentru că tocmai a fost inventat un soft care face mai bine de 10 ori decât ce faci tu. Calm, relaxare, FOCUS și mergi la punctul următor, numit timp.

5. Folosește inteligent timpul tău!

“Singura diferență dintre o persoană bogată și una săracă este modul în care își folosesc timpul.” Robert Kiyosaki

Cred că este valabil și când vrei să devii mai deștept și când vrei să ai relații personale mai bune și când vrei să fii fericit. Iți recomand 6 lucruri în relația ta cu timpul:

 • automonitorizare timp de 3 zile!
 • scoate din viața ta ce nu-ți place!
 • îngrijește-te mai întâi de energie și apoi de timp!
 • stabilește focusul zilei!
 • renunță la multitasking!
 • folosește un sistem de organizare unic!

Aici găsești aceste sfaturi explicate, însoțite de instrucțiuni. https://www.marian-rujoiu.ro/organizarea-timpului/Poți să devii mai deștept fiind mai inteligent în relația ta cu Timpul TĂU!

6. Fii onest cu tine!

Onest însemnă să spui adevărul, însă ce te faci cu rezultatele unei cercetări științifice care dovedesc științific de ce proștii se cred mai deștepți decât deștepții? Problema nu este neapărat că nu sunt, ci mai grav este că ei cred că sunt, deci cumva ei sunt onești. Pare o situație fără ieșire, de unde știu ei dacă sunt proști sau deștepti, atât timp, cât dacă sunt proști, este dovedit științific că se cred deștepți?

Pare o situație amuzantă, însă paradoxul este interesant, vedeți mai jos drăguța prezentare:

[video_player type=”youtube” width=”560″ height=”315″ align=”center” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″]aHR0cHM6Ly93d3cueW91dHViZS5jb20vd2F0Y2g/dj1wQ1JjMmRmVF9FOA==[/video_player]

Pentru a ieși din paradox îți propun să te uiți la rezultatele tale. Iar dacă în loc de rezultate poți identifica cu precizie o serie de scuze, înseamnă că ești pe scara evoluției tale, însă doar la început, motiv pentru care este timpul să pui în practică cele 5 sfaturi de mai sus. Să fii onest cu tine, nu înseamnă să nu ai încredere în tine, înseamnă să-ți conștientizezi limitele și să găsești calea cea mai ușoară și mai eficientă de a le depăși și de a crește. Acum depinde, ce răspuns ai la întrebările de mai jos:

 1. Încerci să inventezi apa caldă?
 2. Ești mai preocupat să faci greșeli decât să înveți de la alții?
 3. Vrei să câștigi în lupta cu Google?
 4. Vrei să le știi tu pe toate?
 5. Neglijezi cea mai importantă resursă, numită viața ta, timpul tău?
 6. Obișnuiești să te supraevaluezi?

Nu cred că ai citit până aici și răspunzi acum cu DA la toate cele 6 întrebări. Trebui să fii sadic să fi făcut asta. Glumesc! Contează și ce mănânci să ”te ajute” mai mult crierașul, sportul, mișcarea, antrenarea permanentă a minții, jocurile logice, cititul permanent, experiențele, călătoriile, etc. însă la nivel esențial, cu adevărat, te va ajuta doar ce faci tu zilnic, atitudinea ta de a deveni cu adevărat mai bun. Cum anume? Folosind cele 6 sfaturi la care poți adăuga tu orice consideri, nu cred că există adevăr absolut, cred că există soluții care ni se potrivesc și soluții care nu ni se potrivesc, nu te pierde în detalii, prioritizează și uită-te la rezultate!

Poate am exagerat în unele locuri, însă fiecare din noi, inclusiv eu, avem momente sau perioade când o luăm într-o direcție greșită mânați de lumescul orgoliu, de a părea mai deștepți. Este normal, cred că și natural, să vrei să lași o impresie bună.

Ce cred, însă, că nu este nici normal, nici natural să rămâi blocat în orgoliu și să nu încerci să privești cu deschidere cele 6 sfaturi de mai sus și să nu încerci cu adevărat să devii mai bun decât ai fost ieri.

Sunt de bun simț cele 6 sfaturi? Culmea, chiar te pot face cu ADEVĂRAT mai deștept.

Gândește-te acum, urmare a acestui articol, dacă ai îmbunătăți ceva la tine, ce-ar fi? Iar dacă ai un răspuns, fă o acțiune, cât de mică, acum, în această direcție. Când este cel mai bun moment? Nu oare acum?

Cu drag și intenții pozitive,

Marian!

P.S. dacă ai rezistat să citești până la final acest articol, Felicitări! Arată-le și prietenilor tăi, printr-un share, cum pot și ei să devină mai deștepți!

4.5/5 - (28 votes)

17 thoughts on “6 sfaturi> Cum sa devii mai destept?”

 1. Inteligent articolul, mie personal mi-a schimbat cateva perspective, in mare parte sunt chestii pe care le aplic si eu in viata de zi cu zi.

 2. Toate dau asa de bine in teorie, in realitate este alceva si sunt o gramada de obstacole in special lipsa timpului si oboseala acumulata. In concluzie sunt ultile cele 6 sfaturi si sper sa ma ajute cat de mult posibil.

 3. Pingback: Arta de a trai cu eleganta - Fata de tine si fata de ceilalti

 4. un ARTICOL MINUNAT.NICIODATA NU ESTE PREA TARZIU SA FI DESTEPT.MAI BINE MAI TARZIU DECAT DELOC….INCA O DATA.BRAVO CHIAR A MERITAT SA-L: CITESC SI L-AM CITIT CU INTERES.MULTUMESC MULT. CU RESPECT MARIANA

 5. Felicitari pentru articol, Marian. Sunt complet de acord cu tine si imi place ca ai adus in vorba testul pe care l-a dat Enstein studentilor. Foarte multi uitam ca trebuie sa facem un upgrade si sa ne actualizam cunostintele la ceea ce se cere acum. Raman surprinsa sa vad persoane tinere de 40-50 de ani care nu stiu sa foloseasca un calculator, nu isi gasesc de lucru si nici nu se preocupa sa invete… ca spun ei… „noi nu ne-am nascut ca voi in epoca calculatoarelor” Asa ca fiti destepti oameni buni si adaptati-va noilor cerinte ca inventatul scuzelor nu ajuta cu nimic.
  Salutari.

 6. Simplu, inteligent, accesibil si chiar amuzant deoarece … creaza un echilibru intre ceea ce deja exista in exterior cu anumite specificitati, ceea ce gandesti si te pozitionezi tu din propriile experiente de orice tip si astfel iti gasesti propriul stil in timp real eficient. Dar ….majoritatea ne-am invat sa obtinem un feed-back imediat. Realitatea este ca valoarea a ceva bine facut nu este ca o gluma la care efectul este imediat si volatil. Valoarea se cladeste in timp – dar acesta este diferit de la persoana la persoana. Una este cand mergi pe talentul nativ si alta pe ceva ce crezi ca ti se potriveste doar ca este bine platit. Orice activitate sau profesie necesita ceva sacrificii personale cat si esecuri inaintea succesului, dar nu neaparat. Un actor bun repeta si o gluma ceva timp pana cand scoate efectul maxim – dar si lui i se poate intampla sa nu fie in toti parametrii „tehnici” de functionare in momentul respectiv al spectacolului. Un rol important deloc de neglijat il au si partenerii, colaboratorii, colegii, echipa. Inteligenta si originaliatea consta in adaptarea pe moment, dar si asta vine din exercitiul de detasare fata de propriile stari si pentru a da maximul potential celorlalti. Asta inseamna dedicare si constientizarea faptului ca atunci esti pe scena pentru ceilalti – care au venit pentru tine si orice moment este responsabilitatea ta . Sunt putini cei care isi gasesc pasiunea si „arderea” ca pasarea Phoenix in manifestarea unicitatii darului lor, a calitatilor profesionale, sincere , oferindu-si siesi si celorlati bucuria si satisfactia lucrului bine facut, util, meritat. Sistemul de valori acum se pune pe bani nu pe cel mai important capital – omul si calitatile sale native si educarea in spiritul acestora. Daca fiecare dintre noi am face ceea ce ne place si scoala ar fi calibrata pe a ne invata sa ne punem in valoare si sa ne faca curiosi a invata toata viata – asta inseamna adevarata evolutie. Tinand cont ca nimic nu este stabil dar fiecare perioada a vietii are frumusetea si unicitatea ei consider ca cel mai important este sa ne adaptam la noi provocari dar in simtul unor valori structurale bazate pe respect reciproc, bun simt, colaborare, profesionalism, autenticitate, creativitate si utilitate. Un simt al masurii echilibrarii intre viata profesionala si viata personala care se potenteaza reciproc sau se saboteaza reciproc. Aici fiecare avem la varste diferite nevoia a ne calibra stima de sine mai ales in situatii neprevazute si cu consecinte majore. Un trainer este bun, foarte bun mai ales daca poate transmite cu sinceritate si empatie pe tema propusa dezbaterii, ca a trait emotia si este capabil sa o depaseasca inca o data cu toti cei ce au venit pentru el. Este in acel moment , pentru cateva ore, un Invatator – foarte responsabil pentru efectele create. Cand iti asumi responsabilitatea gandurilor si faptelor tale transmise in relatia cu ceilati – inseamna ca esti intreg, stabil, echilibrat in propria realitate si implinit ca om atat din punct de vedere profesional cat si uman. Si asta este valabil in orice domeniu de activitate. Cei ce participa isi vor lua din ce ce au simtit si experimentat propria cale. Multumesc inca o data pentru faptul ca pregatesti aceste teme care ajuta in stil practic. Sarbatori Fericite impreuna cu toti cei dragi, prieteni , colaboratori, parteneri. Cu respect.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top

Pe ce adresă de email vrei să primești ebook-urile gratuite?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Life University I Marian Rujoiu prin click aici!

Te poți dezabona oricând

Privacy Policy: Promitem că adresa ta de email este în siguranță!