Cultivarea optimismului

Când vine vorba de cultivarea optimismului putem să fim mai mult sau mai puțin optimiști.  Putem să fim mai degrabă pesimiști. Sunt mai ușor de găsit și motivele pentru a fi pesimist.

Jocul pesimistului

Fiecare dintre noi se angajează într-un joc, fie al optimismului, fie al pesimistului. Jucând rolul pesimistului este mai ușor dar, încet, încet vom vedea viața din ce în ce mai gri, la un moment dat chiar în negru. Poți să alegi să joci rolul pesimistului și vei avea câteva șanse de a-ți ruina semnificativ viitorul. Acum depinde de fiecare ce-și dorește!

Nu este obligatoriu să fim cu toții de acord. Putem, însă, toți să constatăm „dezavantajele” pe care le aduce cu sine o atitudine pesimistă.  O listă scurtă a dezavantajelor imediate este următoarea:

Ce face un pesimist?

  • renunță mai ușor
  • are energie mai puțină
  • riscă prea puțin
  • este de prea multe ori trist
  • identifică mai greu oportunitățile din jur
  • are mai puțini prieteni și este evitat adeseori
  • zâmbește mai puțin
  • nu caută talentul din fiecare om
  • nu caută nici talentul său
  • nu are încredere în forțele proprii
  • este mai „stresat”

Știu că fiecare dintre dumneavoastră, când citiți aceste rânduri găsiți și argumente pentru care merită să fii pesimist. Aveți dreptate, este mai ușor să fii pesimist. Vă puteți complace în situații aparent fără ieșire, dați vina pe situație, pe context, etc. Într-adevăr, e mai ușor să fii pesimist.

Să fii optimist nu-i tocmai ușor, pentru că aveți datoria să căutați soluții permanent, să vă păstrați umorul, să credeți în puterile dumneavoastră, să credeți și să simțiți că puteți primi și oferi mai mult. Este mai greu să fiți optimist, este însă mai plăcut. Simți că trăiești, simți că poți să zbori, ești mai fericit. Te bucuri mai mult, te bucuri de ce ți se întâmplă.

Cultivarea optimismului

Atunci când dai o dată cu un zar probabilitatea de a da 6 este de 16.66%, iar dacă dai de trei ori probabilitatea de a da o dată 6 este de 50%. Prin urmare, optimistul este orientat spre a arunca de trei ori cu zarul. Un pesimist, se gândește că probabilitatea este mică dacă aruncă o dată cu zarul, deci nu ar mai avea nici un sens să facă asta. În cel mai bun caz încearcă o dată. 

Vreau să simțiți că merită să fiți mai optimiști, pentru că este important să înțelegeți că veți câștiga foarte multe lucruri.

Evenimentele mici, negative trebuie să le priviți ca pe ușoare obstacole care pot fi depășite. Trebuie însă să vizualizați rezultatul, succesul și satisfacția ascunse la mijloc sau la final. Chiar și un eșec poate fi privit ca o experiență de învățare.  Optimismul te protejează și îți crește imunitatea, uneori chiar și cea fiziologică. Sunt studii care demonstrează acest lucru. Cu siguranță însă vă va crește imunitatea în fața evenimentelor negative.

Sunteți ceea ce gândiți! Aveți grijă ce gândiți, pentru că gândurile dumneavoastră pot deveni vorbe, iar vorbele devin fapte. S-au făcut mii de experimente care demonstrează că modul în care gândiți vă influențează viața. Optimismul este asemenea unui magnet care  atrage lucrurile bune în viața dumneavoastră. Nu de puține ori observăm că oamenii optimiști au mai mult succes. De ce oare? Știm încă puține lucruri despre cum funcționează creierul, cunoaștem însă mai mult efectele pentru că ne este mai ușor să le observăm.

Vă propun să încercați o vreme să jucați rolul optimistului. Veți vedea rapid rezultate. Viața personală și profesională vi se pot schimba radical. Pentru început, puteți face câteva lucruri simple cum ar fi:

  • ori de câte ori întâlniți un obstacol, zâmbiți și acționați
  • încercați, ori de câte ori aveți o problemă, să găsiții un lucru bun în mijlocul acelui rău
  • jucați-vă cu imaginația dumneavoastră. Imaginați-vă că sunteți o fire optimistă. Imaginați-vă pe dumneavoastră o persoană optimistă căreia i se întâmplă lucruri minunate.

Henry Ford spunea: Dacă tu crezi că nu poți, ai dreptate; dacă tu crezi că poți, din nou, ai dreptate. Puteți să aveți încredere în dumneavoastră? Puteți să credeți că vi se pot întâmpla lucruri bune? Acesta este cel mai frumos cadou pe care vi-l puteți face,  să jucați o vreme jocul optimistului. Renunțați la văicăreli și acționați! Bucurați-vă de viață și experimentați un comportament optimist! Merită din plin!

Sper că acest mic articol a reușit să vă pună puțin pe gânduri. Sper să simțiți că se poate mai mult, sper să simțiți că merită încercat. Optimismul vă va aduce în viață zâmbet, fericire și bucurii, nu vă costă nimic să încercați.

Zâmbiți, urmează o nouă zi plină de experiențe de învățare și de lucruri bune!

Scris de Marian Rujoiu

4.9/5 - (11 votes)

10 thoughts on “Cultivarea optimismului”

  1. Până să citesc acest articol mă consideram un optimist. Până la final am început să am dubii și să-mi pun semne de întrebare. Mulțumesc pentru tips-uri, foarte utile sfaturile!

  2. Salut. Marian.Cer scuze ca nu am participat la discutii am avut oarece probleme nu de sanatate nici de alta natura am avut si am probleme urgente cu un proiect .personal.Incerc sa impac si varza si capra, dar capra este flamanda si varza este stricata ca nu poate fi mancata..Urmaresc in limita timpului liber ramas cand nu ma ocup de proiect ce se intampla in lumea celor care doresc ca si altii sa progreseze. Cred ca a fi optimist sau pesimist tine de o stare interioara ,dar si de educatia primita si mediul de viata.Daca un optimist este usor influientabil va devenii imediat un pesimist. Dar este valabil si reversul.Cred ca un optimist poate si trebuie sa ramana optimist daca vrea cu adevarat,lasand la o parte criticile barfele si influientele negative a celor care nici nu fac nimic dar nici nu lasa pe altii sa faca.NU imi permit sa fac eu educatie acelora care nu vor sa iasa din zona de confort, dar CEI CE VOR SA REALIZEZE CEVA pot sa faca primii pasi si vor vedea ca nu este greu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top

Pe ce adresă de email vrei să primești ebook-urile gratuite?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Life University I Marian Rujoiu prin click aici!

Te poți dezabona oricând

Privacy Policy: Promitem că adresa ta de email este în siguranță!