Facultatea Americană – singura facultate 100% Americană!

Poate te întrebi ce caută pe blogul meu un articol despre Facultatea Americană. Ei bine prima întrebare este: despre ce Facultate Americană este vorba?

facultatea americana

Tiffin University – singura Facultate Americană din România

Dacă ai copii sau poate chiar tu te gândești să urmezi o facultate 100% americană, ar fi bine să parcurgi acest articol. La ce întrebări voi răspunde:

 1. Există o Facultate Americană 100% în România?  
 2. Cine emite Diploma de Licență și unde este recunoscută?
 3. Cât costă o asemenea oportunitate?
 4. Ce facultate este disponibilă acum?
 5. De ce recomand această opțiune?
 6. Cum se face admiterea la Facultatea Americană?

1.Există o Facultate Americană 100% în România? 

Răspunsul pe scurt este da, există o Facultate Americană în România. În acest moment multe universități se folosesc de brandul ”America” pentru a vinde programe în România. În realitate, abia în 2019, prima Universitate Americană desfășoară un program de facultate în România 100% American, acesta fiind organizat de Tiffin University din SUA.

Din păcate, majoritatea universităților, respectiv facultățile din România sunt total depășite. Sunt și câteva excepții, însă nesemnificative raportate la numărul de absolvenți din România. Fără a fi un fan America, uitându-mă la realitate îmi dau seamă că din punct de vedere al afacerilor suntem în urmă cu mult: tematică învechită, profesori nepregătiți, întreaga programă fiind total deconectată de la realitatea afacerilor, de la realitatea din piața forței de muncă.

Astfel, orice copil român, urmând o facultate în România pleacă cu un dezavantaj în raport cu orice student din SUA. Nemaivorbind de faptul că brandul de țară nu ne avantajează, cei care au reușit să performeze la nivel internațional , au reușit în ciuda sistemului educațional românesc și nu datorită sistemului educațional românesc.

De ce spun că acum este disponibilă prima Facultate Americană în România?

Spre deosebire de diferite parteneriate și de strategii de marketing, Tiffin University desfășoară în România primul program de administrarea a afacerilor, însă nu oricum:

 1. Profesorii americani vin în România. Adică, universitatea nu vine doar cu numele în România sau ocazional este invitat un profesor. Ci, pe bune, profesorii din Statele Unite vin în România și predau cursurile pe care le predau și în Statele Unite.
 2. Programa școlară este 100% americană. Acesta este unul dintre punctele care m-a atras cel mai mult. Degeaba am fi adus profesori americani dacă ei erau nevoiți să urmeze programa școlară românească. Adică, numele cursurilor, tematica, forma de desfășurare, studiile de caz, absolut totul este identic cu ceea ce se predă în Statele Unite.
 3. Diploma este emisă în Statele Unite. Da, ai înțeles bine, absolvenții primesc diplomă de licență direct din Statele Unite. Adică nu primești o diplomă din România care apoi ți-o echivalezi, ci primești direct diploma recunoscută și acreditată în Statele Unite și ca să stai fără nicio grijă această diplomă o poți echivala în România dacă-ți dorești. Absolvenții primesc o diplomă de licență emisă de  Universitatea Tiffin din SUA, recunoscută peste tot în lume, inclusiv de Ministerul Educației din România.

Acesta este motivul pentru care spun că abia acum avem de fapt prima Universitate Americană în România. Până acum doar ni s-a vândut ideea că am absolvit o Universitate Americană. Abia acum România are oportunitatea să urmeze un program 100% American (diplomă americană, programă americană, profesori americani).

2. Cine emite diploma de licență și unde este recunoscută facultatea Americană?

La această întrebare deja am răspuns mai sus. Diploma este emisă direct din SUA, de Tiffin University, Universitate de prestigiu recunoscută și acreditată de statul american. Diploma este recunoscută peste tot în lume, inclusiv în România.

Tiffin University promovează tradiția calității și are la bază un istoric de peste 125 de ani, timp în care a dezvoltat un portofoliu variat de domenii academice, studii universitare, postuniversitare și activități extracurriculare.

3. Cât costă Facultatea Americană?

Toate bune și frumoase până vine vorba de costuri. Este de așteptat să te coste destul de mult așa ceva. Însă nu atât de mult cât ar merita sau dacă ai lua în calcul să-ți trimiți copilul sau să mergi tu direct în SUA. O taxă de școlarizare în Statele Unite costă undeva la 15 000 $/an, probabil ar trebui să mai adaugi încă cel puțin 1000$ lună, cheltuieli lunare, deci ajungi undeva la vreo 30 000 $ pe an. În funcție de universitate și de condiții poate varia acest buget. Nu este la îndemâna oricui acest buget. Cum se spune, trebuie să-ți vinzi casa să faci o facultate în Statele Unite. Sau bine, există și situația în care ai puși deoparte vreo 100000$ sau ești foarte bogat. Însă am vești ceva mai bune decât atât.

Universitatea Tiffin, cel puțin în acest moment oferă burse de școlarizare, acest lucru înseamnă un fel de subvenție sau în limba română să-i spunem o reducere foarte mare. Dacă vrei să afli taxa oficială trebuie să te adresezi universității, însă din ce am înțeles eu este în jur de vreo 6000 pe an. Un calcul simplu ne arată că poți beneficia de toate avantajele (diplomă, programă și profesori) plătind numai 1/5 din cât te-ar costa să mergi în Statele Unite. Poate pentru unii oamenii și 5-6000$/an este o sumă mare, însă părinții fac și sacrificii pentru copii lor.

Pe scurt este simplu, comparativ cu a plătii zecii de mii de euro pentru a merge în Statele Unite și comparativ cu a irosii (în cele mai multe cazuri) timpul copiilor trimițându-i la o facultate clasică din România, câteva mii de euro pe an devin o soluție cel puțin rezonabilă.

4.Ce facultate este disponibilă acum?

În acest moment este disponibilă Facultatea de Administrarea Afacerilor a Tiffin University (BBA – Bachelor of Business Administration). Este o veste bună, pentru că acum Administrarea Afacerilor este domeniul cel mai slab acoperit în România. Dacă pe zone precum Dreptul sau Medicina, România nu se poate plânge, pe zona administrării afacerilor, nu vreau să spun că suntem un dezastru, însă nici departe nu suntem.

Chiar și programele organizate de Extrem Training, gen curs Management, organizate pe parcursul unei săptămâni, oferă informații, strategii și tehnici de administrare a afacerilor mult mai actuale și mai potrivite decât Universitățile din România. Poate cu asemenea programe, încet, încet și România va avea o șansă în domeniul antreprenorial și managerial.

Ce-i drept istoricul nostru ca țară este doar de vreo 30 de ani în domeniul antreprenorial, însă ne mișcăm cu viteza melcului. Eu am convingerea că numai printr-un acces la o educație corectă încă din facultăți și chiar din licee avem o șansă să facem un progres real în această direcție.

5.De ce recomand Facultatea Americană?

De-a lungul a vreo 15 ani, pe blogul meu nu cred că am avut mai mult de 5-6 recomandări punctuale. Ca să recomand ceva, trebuie să îndeplinească mai multe condiții: să cred eu în idee, să fie ceva sustenabil, să fie ceva măreț, să fie ceva util și să fie ceva care într-adevăr merită.

De-a lungul timpului mi s-au oferit sume de bani frumoase pentru a scrie recomandări pe blog și din păcate pentru ei răspunsul meu este același: dacă nu pot face o recomandare în mod gratuit, din convingere, atunci nu o fac deloc. Așadar, rezumând de ce recomand facultatea Americană, BBA, by Tiffin University, ar fi așa:

 • Este genul de program la care o să-mi trimit și eu băiatul. Trebuie să mai aștept puțin să crească.
 • Privind mai atent este cea mai eficientă formulă de costuri, numai câteva mii de euro pe an comparativ cu orice altă alternativă.
 • Profesorii americani vin în România. În ceea ce privește administrarea afacerilor sunt opțiunea numărul 1 (nu mai vreau să compar cu ce se întâmplă în România).
 • Diploma este emisă direct în SUA. Va conta mai mult în viitor acest lucru, fie că ne place fie că nu.
 • Tiffin University este prezentă deja în România de peste 20 de ani, prin programele de MBA si EMBA, deci știm despre ce vorbim.

Dacă ești părinte și ai citit articolul înțelegi că acesta este genul de program în care îți trimiți copilul la studii în străinătate, însă acum străinătatea, mai exact SUA este lângă tine, vine ea la tine.

Universitatea din Ohio, SUA, s-a extins și a lansat acum Facultatea de Administrarea Afacerilor, fiind astfel prima și singura universitate din America care oferă programe de licență în România. Cursurile se desfășoară în București, în campusul găzduit de o clădire din zona centrală. Sunt predate exclusiv de profesori veniți din Statele Unite ale Americii, direct de la Tiffin University, Ohio.

6. Cum se face admiterea la Facultatea Americana BBA?

Admiterea se face pe baza de dosar, ce trebuie sa conțină și dovada cunoașterii limbii engleze, prin depunerea unui certificat recunoscut la nivel național și internațional, și susținerea unui interviu.  Sunt perioade de preînscrieri și de înscrieri. Numărul de locuri este limitat și vor avea prioritatea cei care se preînscriu. Preînscrierea este gratuită și mai primești și o serie de facilități. Preînscrierea nu te obligă la nimic, sfatul meu este să-ți faci rezervarea repede dacă-ți dorești să profiți.

Este bine să știi că dintre absolvenții romani ai MBA-ul organizat de Tiffin University, 63% ocupă poziții de top management, 17% în zona de middle management, iar 20% dintre ei sunt antreprenori.

Preînscrie-te folosind formularul de mai jos!

Celor care se vor preînscrie folosind formularul de mai jos le ofer din partea mea ceva în plus și anume:

La aceste bonusuri vei avea acces după ce Universitatea Tiffin finalizează înscrierea ta. Deci, dacă vrei și aceste două bonusuri plus toate beneficiile oferite de Tiffin University,  folosește formularul de mai jos. Ulterior vei fi contactat de Tiffin University.

Ofer aceste bonusuri din convingere și totodată este interesant să aflu și câți dintre cei care au citit acest articol la momentul potrivit aleg facultatea americană .

Formular aici

Mai multe informații despre Facultatea de Administrarea Afacerilor Tiffin găsiți pe site-ul oficial al Universității prin click aici! 

Mult succes!

3.9/5 - (7 votes)

3 thoughts on “Facultatea Americană – singura facultate 100% Americană!”

 1. Buna, Marian! Felicitari pentru articolele tale in general si pentru recomandari in special!
  M-ar interesa daca:
  – TIFFIN UNIVERSITY are si alte cursuri de administrarea afacerilor gen module separate, master,etc. (cu diploma), pe care le poti parcurge dupa ce ai absolvit o facultate si esti deja angajat;
  – ce oportunitati de angajare ai avea dupa absolvire, daca Universitatea are contracte de colaborare cu diverse firme din tara sau din lume?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top

Pe ce adresă de email vrei să primești ebook-urile gratuite?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Life University I Marian Rujoiu prin click aici!

Te poți dezabona oricând

Privacy Policy: Promitem că adresa ta de email este în siguranță!