Blocaje in drumul catre excelenta

Excelenţa este un cuvânt mare. Păcat că majoritatea oamenilor se închid în carapacecând excelenţa apare la orizont! Şi nu-i vina lor, este vina „experţilor în non excelenţă” care lucrează permanent la demotivarea tuturor celor din jur. Poate nu eşti neapărat un om de succes, însă poţi să fii. Primul obstacol pe care trebuie să-l înlături sunt multe dintre persoanele din jurul tău care îţi pun piedici mentale permanent, fără să mai vorbesc de piedicile propriu zise.

Din experienţa de training, din experienţa managerială în public şi în privat deopotrivă, am constatat la tot pasul cum unii oameni au devenit nişte experţi în a se automanipula şi în a-i manipula pe ceilalţi. Se manipulează singuri şi refuză excelenţa. Aceşti experţi ai non excelenţei câştigă adepţi la tot pasul. Trebuie să te fereşti de aceştia pe cât poţi de mult.

Cele mai întâlnite forme pe care le îmbracă lupta împotriva excelenţei sunt prinse în replici şi fraze frumoase. De cele mai multe ori aceste forme sunt lustruite atât de mult de către experţii non excelenţei încât ajung să te corupă şi pe tine. Atenţie mărită la aceştia! De obicei ei se manifestă cu eleganţă desăvârşită.

Enumerând formele sub care unii oameni din jurul tău te sabotează obţinem lista de cuvinte de mai jos:

Ignoranţa:Nu mă interesează acest aspect”

Pesimismul: „Asta nu se poate niciodată”

Frică: „Avem alte priorităţi”

Perfecţionistul: „Eu sunt ok , ceilalţi nu sunt ok, tu nu eşti ok”

Neîncrederea: „Am putea face acest lucru, dar nu este momentul acum”

Neştiinţa: „Nu sunt de acord”

Agresivitatea: „Habar nu ai despre ce vorbeşti”

Incoerenţa: „Ai dreptate….dar…….”

Minciuna: „Nu-mi amintesc exact”

Neputinţa: „Am avut alte lucruri de făcut”

Conformismul: „Nu se face aşa”

Invidia: „hm……”

Aceşti experţi în non excelenţă, de regulă infectează orice ating. Ai mare grijă la ei. Vor încerca întotdeauna să te convingă că ai făcut o afacere proastă, că nu merită, că nu poţi, că nu eşti capabil, că nu are rost,că eşti cu capul în nori, că e greu, că este imposibil, etc.

Este drept că uneori replicile de mai sus pot fi şi de bună credinţă, dar de cele mai multe ori sunt de rea credinţă.

Aceşti oameni, experţii anti-excelenţei, nu sunt altceva decât gunoieri, care îşi aruncă ideile în mintea altora şi în mintea ta.Parcă ar fi plătiţi pentru treaba asta!

Sfatul meu este să ai încredere în potenţialul tău şi să-l duci către excelenţă. Invită-i pe aceşti oameni să-şi ia gunoiul acasă!

În fiecare dintre noi există un potenţial pe care trebuie să-l eliberăm. Aceşti oameni despre care discut în acest articol nu te ajută deloc. Aceşti sabotori externi îţi taie aripile ori de câte ori vrei să faci ceva, astfel încât la un moment dat începi să-i crezi şi să te conformezi normelor. Îi admir pe oamenii care vor mai mult de la ei, care au încredere în potenţialul lor, care încearcă să-şi găsească talentul şi excelenţa. Excelenţa există în fiecare dintre noi, ea nu trebuie decât scoasă la lumină şi şlefuită.

Cu certitudine, după cum observi sunt total împotriva acestei categorii de oamenii. Ştiu că nu sună tocmai umanist această atitudine în care te sfătuiesc să îndepărtezi anumiţi oameni de lângă tine, dar îmi asum această atitudine, fiind convins însă că alegerea îţi aparţine.

Cred că meriţi mai mult decât aceste idei sabotoare ale altora, meriţi ideile tale, meriţi excelenţa din tine.

Sunt convins că nu vom fi cu toţii de acord cu ce am scris mai sus. Cred însă că vom fi de acord că nu suntem cu toţii de acord J

Meriţi mai mult, meriţi să mergi pe drumul excelenţei!

Scris de Marian Rujoiu
www.marian-rujoiu.ro

Like…Share, google + , comment …. rasplateste acest articol cum cum iti este mai usor daca ti-a placut!

🙂

5/5 - (1 vote)

16 thoughts on “Blocaje in drumul catre excelenta”

 1. si eu care m-am indoit de mine cam toata viata? pentru ca am ascultat astfel de idiotenii si pentru ca n-am avut un dram de incredere in mine!!!

 2. Marian, am recitit articolul si vreau sa te intreb daca te-ai gandit vreodata sa faci un film, din moment ce iubesti oamenii atat de mult. Dar nu un film care sa prezinte excelenta (The Secret – frumos, dar prea spre educativ), ci unul care sa o faca inteligibila atat rational cat si spiritual.

 3. Buna Marian, multumesc de raspuns……………si cand sotul e persoana care-ti spune asta ce ma fac?
  Am incercat apropae tot
  Multumesc , astept sa-mi scrii…….un coach bun, cine-ar fi?

 4. @andrei
  foarte frumos

  @ elvira
  multumesc Ș) ma bucur ca te regasesti in articole

  @ kristin
  acel ceva trebuie simtit nu exista o reteta universala pentru a-l gasi. Pentru a atinge excelenta ceva din tine trebuie sa te poarte spre excelenta. Poti sa te gandesti la ceva si anume cum te jucai cad erai copil, ce-ti placea mai mult. E posibil sa gasesti un raspuns daca-ti aduci aminte. Te mai poate ajuta si coach foarte bun in aceasta situatie . Mult succes 🙂

 5. SANT FOARTE CONSTRUCTIVE ARTICOLELE TALE, IN unele din ele ma regasesc……..succes sa mai scrii articole la fel de frumoase……….cum ar fi daca se poate Metoda Kaizen
  Cu stima Elvira

 6. @ cristian
  oarecum ai dreptate, ceilalti nu sunt de vina ci noi care acceptam

  @kristin

  Dintre acele lucruri, alege-le pe acelea care iti provoaca sentimentul placut. Alege-le pe acelea pe care le faci cu placere.

  Gandeste-te cand erai mic cum te jucai? Ce joc preferai? O sa ai un indiciu daca reusesti sa iti amintesti. Oricum acel ceva il poti gasi masurand intensitatea placerii si entuziasmului cu care faci un lucru.

 7. mi-ar putea fi de folos pararea dvs vizavi de urmatoare situatie:
  Simt ca am un mare potential si am foarte multa energie. Sunt implicata in diverse activitati si fiecare dintre ele releva o parte a mea. Totusi, tind sa cred ca pentru a atinge excelenta este necesar sa faci un singur lucru, pana cand il aduci la stadiul de excelenta. Imi este dificil sa aleg acel The Thing. Nu stiu care este acel ceva. ati trait vreodata acest sentiment? Ati gasit acel lucru? Cum anume?
  Va multumesc. BBK

 8. Excelent articol !!!! fantastic …cat adevar cuprinde…..si cat de tare ne incurca in viata de zi cu zi , cei care vor sa ne taie aripile…..
  un Sfat : identificati-i cat mai repede cu putinta in cercul vostru de prieteni , cunoscuti pe cei care vor sa va taie aripile si evitati-i , luati distanta …..cat mai repede , daca nu in f scurt timp veti gandi ca ei si in final…..veti face parte din aceeasi categorie …

 9. @Marian,
  frumos articol! Si adevarat. In trecut ma grabeam sa cer opinia oamenilor de langa mine inainte de a avea cristalizata in minte forma finala a ideii si, de cele mai multe ori, sfarseam in renuntare.

  De ceva timp, cand imi intra in cap o idee tin cont doar de ce simt si de ce-mi spune intuitia… de regula o rotesc in minte, ma joc cu ea, si cand ajung sa o cunosc destul de bine, o astern pe hartie sa o privesc in voie si sa o ating. Asta este momentul in care cer parerea familiei si unor prieteni foarte apropiati. Asa scap de blestemul expertilor in nonexcelenta si-mi pun in aplicare ideile, cunoscand Satisfactia.

 10. Foarte de acord cu tine, Marian ca toata lumea merita mai mult decat idei sabotoare insa ei nu sunt acolo ca sa omagieze meritele ci doar sa iti desfiinteze personalitatea.
  Se poate lupta cu ei dar in conditiile in care mai au o urma de respect si de mandrie si acestia sunt foarte putini. Cei mai multi dintre ei nici nu folosesc replici cosmetizate ca cele din articol ci un simplu: „Pentru ca asa am spus eu”.
  Pacat ca noi care avem idealuri ca Marianna nu reprezentam majoritatea.
  Ma gandeam la un momendat la infiintarea unui Sindicat in firma la care lucrez insa sunt atat de multi speriati de repercursiuni incat totul a cazut….cel putin pentru moment.

  1. @ claudia
   fiecare om este ceea ce este datorita alegerilor pe care le face. Acesta este motoul blogului meu. Exista un pret platit pentru anumite lucruri. DAca esti de acord il platesti , daca nu……. asumati si cauta altceva. Am si scris un articol pe tema asta: http://www.marian-rujoiu.ro/2009/08/01/http://www.marian-rujoiu.ro/?s=Coaching. In plus iti mai recomand un articol. Este chiar un audio pe care il poti asculta cu placere: http://www.marian-rujoiu.ro/2009/06/01/exercitiu-de-responsabilitate/

   iti doresc zile pline de zambate

 11. Ai perfecta dreptate!Uneori invidia pe succesul altora este atat de mare incat unii fac un ,,scop in viata”in a demonstra ca nu e posibil.

  Eu una nu inteleg de ce sa-mi consum energia spunand ca ,,nu se poate” daca pot f bine sa spun,,se poate”

  Motto-ul meu este:

  Nimic nu este imposibil!Exista ,,nu vreau”,nu exista ,,nu pot”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top

Pe ce adresă de email vrei să primești ebook-urile gratuite?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Life University I Marian Rujoiu prin click aici!

Te poți dezabona oricând

Privacy Policy: Promitem că adresa ta de email este în siguranță!