Masterclass Maia Morgenstern: 10 lecții învățate din culise și nu numai

masterclass maia morgenstern

Poate că știi, poate că nu, dacă nu, afli acum.

Am fost producătorul Masterclass-ului cu Maia Morgenstern. Tu, evident, poți avea acces direct la rezultatul final, pe websiteul Life University.

Dincolo de toate lucrurile frumoase care sunt prezentate în Masterclass, acum doresc să las perspectiva mea asupra acestui proiect, despre ce se vede, dar mai ales despre ce nu se vede, ce lecții mi-am luat eu din acest proiect.

Pentru mine, întâlnirea și lucrul pe un proiect cu un uriaș într-un domeniu, cu un performer într-un domeniu este o ocazie de a învăța, de a mă dezvolta. În același timp printre rânduri, încerc să decodific esența succesului lor. Oare de ce unii reușesc, iar alții nu? Ce fac cei care au reușit să obțină rezultate spectaculoase, într-un domeniu sau altul?

Mai jos găsești 10 lecții pe care eu mi le-am sintetizat pe perioada producției Masterclassului cu Maia Morgenstern.

1. Deschiderea către nou

Ei bine, probabil Maia Morgenstern, face parte dintre acești oameni care mi-au spus Da ideii de proiect, mult mai repede și mai hotărât decât alții.

Chiar dacă ce-i propusesem, nu mai făcuse niciodată, chiar dacă temele propuse au fost ușor indiscrete sau intime, chiar dacă setup-ul propus nu era nici film, nici teatru, însă nici un curs oarecare, Doamna Maia Morgenstern după primele două minute de discuție a spus DA. Iar această deschidere către nou, către a experimenta o vei găsi pe tot parcursul Masterclassului.

2. Respectul față de tineri

Pentru mine a fost ușor bulversant când am auzit că alături de mari regizori ai lumii sau actori desăvârșiți, mentorii Maiei Morgenstern, în primul rând, sunt tinerii. Trăind într-o societate, unde există o scindare între generații, am fost uimit să văd, atât în Masterclass , în timpul filmărilor, cât și în afara filmărilor respectul pe care Maia Morgenstern îl are față de tineri.

Și nu doar că îi respectă, îi ascultă, învață de la ei, este deschisă să lucreze cu ei. Te-ai aștepta cumva ca un mare performer să se raporteze la tineri ca la o categorie de neexperimentați. Ei bine, lucrurile au stat pe dos.

3. Pregătirea dedicată

În fața ideii de Masterclass, Maia Morgenstern a avut o atitudine extrem de serioasă. Ai crede cumva că la nivelul ei, nu este nevoie să te pregătești să oferi ceva din ce ai făcut toată viață. Cred că aici e o diferență care face diferența. Cei buni, indiferent cât ar fi de buni, nu sar peste etape, nu se culcă pe urechea că merge și așa, că lasă că văd eu.

Maia Morgenstern a pregătit cu mare atenție fiecare moment din Masterclass, mai avea puțin și-l transforma într-un film. Peste așteptări!

4. Plonjarea în proiect 110%

Să fim onești, un Masterclass nu presupune, să zicem atenția și efortul unui spectacol de teatru care necesită un an de pregătire sau învățarea unei limbi necunoscute (Aramaica cum a fost cazul în Filmul Patimile lui Hristos). Un Masterclass este mult mai simplu.

Dar….. și există un Dar. Din momentul în care Maia Morgenstern a spus DA proiectului, a fost de un focus total, de o implicare 110 %. O atenție pe detaliu și pe subiect desăvârșită. De-a dreptul șocant, ai fi zis că se pregătește pentru un film de Oscar. Ei bine, aceasta a fost lecția învățată de mine. Nu contează cât de mare sau de mic ești, nu contează cât de mare sau de mic este proiectul, odată ce ai spus DA te-ai implicat ești 110% acolo. Ești acolo, ca stare, ca spirit, ca focus, ca atenție, ca timp, ca abordare. Intuiesc eu pe undeva că acesta este unul din marile ei secrete, faptul că ori de câte ori a făcut ceva, a făcut bine și cu o implicare totală. Pare simplu, însă mai rar regăsești acest lucru în practică.

5. Trecerea peste limitele personale și dorința de a îmbunătăți

Masterclassul ar fi trebuit să fie ceva gen curs, mai mult ca un interviu în care să ne spună secretele ei, sfaturile ei. Să-l cunoaștem pe omul și profesionistul Maia Morgenstern. Spre fericirea mea, planul meu nu prea s-a potrivit, pentru că Maia Morgenstern a transformat anumite subiecte în adevărate scenete. Adică, în loc de a livra un mesaj, care ar putea fi considerat sec sau prea banal, a ales să creeze momente unice, originale, dedicate acestui Masterclass și subiectelor propuse. Modulul meu preferat este : Când Viața te ia pe nepregătite. Este fabulos. Sunt acolo pe puțin 100 de lecții de luat pentru acasă.

Mai jos, în acest video ai cateva decvențe desprinse din Masterclass să-ți faci o idee.

 

6. Părerile Asumate, dar nu dogmatice

O parte dintre subiecte a ales să le ofere sub forma unor povești sau uneori a ales să spună: asta gândesc astăzi, mâine nu știu, poate o să am altă părere. Tendința mea și probabil a multor oameni pe care i-am întâlnit este să-și prezinte opiniile ca pe niște adevăruri universale. Avem tendința aceasta mulți dintre noi.

Ei bine, ea m-a surprins cum și-a asumat părerile și faptul că acestea sunt în continuă schimbare, pentru că viața îi oferă noi experiențe iar părerile ți se pot schimba. Personal, nu am mai întâlnit pe nimeni, până acum, atât de asumat cu părerile sale, fără să aibă pretenția că sunt valabile în cazul altora, ba mai mult, că acestea se pot schimba de la o zi la alta. E de gândit aici, cel puțin pe mine m-a pus pe gânduri. Am observat acest lucru, atât în modulele din Masterclass cât și în afară pe platoul de filmare.

7. Reținerea de a da sfaturi

Acest punct m-a dat cu totul peste cap. Pentru asta gândisem Masterclass-ul, să ne ofere sfaturile dânsei. Maia, însă a folosit un tip de decență, de omenie, de bunătate, de asertivitate pe care nu am înțeles-o, cel puțin inițial. Nu ne-a oferit doar sfaturi, mai degrabă ne-a împărtășit perspectiva sa, ceea ce este mai mult și mai util decât un sfat, astfel încât fiecare să-și ia ce consideră și ce are nevoie.

Fie a pus în povești mesajele sale, fie în momente artistice, fie ne-a arătat efectiv parte din munca sa lăsând pe fiecare să-și ia ce consideră. Când am primit primul montaj, eram acasă. M-am uitat împreună cu soția și cu… soacra mea. Am întrebat soacra ce părere are, eram curios pur și simplu. Exclamația ei, fiind o femeie cultă și educată, a fost: Masterclassul acesta nu este pentru oricine, trebuie să te ducă capul să asimilezi aceste mesaje. Cumva așa este, însă fiecare își poate lua oricât dorește în funcție de momentul lui. Pe de-o parte este un Masterclass greu pentru că nu dă rețete universale, ne povestește cum este in cazul ei, devenind astfel profund autentic pentru că este desprins din viața sa.

8. Deschiderea către domenii conexe

Acest lucru l-am observat și la Maia Morgenstern și la alți performeri de top. Chiar dacă ei pare că sunt preocupați de pătrățica lor, teatru sau film în cazul de față, în realitate ei depășesc granițele domeniului lor. De exemplu, Maia Morgenstern, este super focusată pe pregătirea fizică. Am asistat la un antrenament de 45 de minute (găsești și în Masterclass vreo 15), în care a lucrat fizic și a și vorbit în același tip. Încercă să faci acest lucru pentru 10 minute, să lucrezi și să vorbești pentru 10 minute, iar dacă ai făcut 10 minute, încearcă apoi 45. Și mai incercă să ții cont și de vârsat ta comparativ cu a Maiei.

Apoi, după sport vine muzica. Maia are profesor de pian și profesoară de muzică și ca să fie treaba treabă, aceștia sunt tineri, apropo de unul din punctele de mai sus. Ne-a permis să filmăm antrenamentele sale muzicale, cu bune și cu rele, cu note reușite sau nereușite. Așa își antrenează Maia Morgenstern vocea, prin muzică. Apoi limbile străine. Nu aș putea să vă spune câte limbi străine cunoaște, chiar dacă probabil nu la nivel de perfecție, le explorează însă permanență (idiș, aramaică, italiană, germană, franceză… etc) O flexibilitate mentală și emoțională desăvârșită.

9. Deschisă la Feedback… pe bune

După fiecare Moment, era foarte atentă la feedback, mai ales la feedbackul meu ca producător al acestui proiect. Sincer, mă simțeam și aiurea să vin cu sugestii către un om la un asemenea nivel. Totuși a dorit să-mi afle părerea de fiecare dată. Acest punct se leagă cumva și de punctele anterioare, pentru că este foarte deschisă să îmbunătățească indiferent de nivelul la care se află, fie că vorbim de sugestiile mele, ale unor regizori mai tineri sau ale unor oameni din jurul său.

10. Este OM

Poate cu acest punct ar fi trebuit să încep. Fel și fel de oameni m-au ”pregătit” pentru lucrul la un proiect cu Maia Morgenstern. Pentru unii oameni, pare așa de neatins. Ei bine, realitatea a stat pe dos. Om mai politicos decât Maia Morgenstern, rar mi-a fost dat să văd. Respectul față de mine, față de oamenii din jurul ei, față de echipa de filmare a fost unul șocant de autentic și de natural. Să reușești să rămâi om din toate punctele de vedere, după ce succesul tău este unul de talie mondială, este uimitor. Am încerc să aflu cum a reușit să rămână om și într-unul dintre module chiar împărtășește de unde crede că vine ”schimbarea” în rău sau nu a oamenilor care ating succesul. Te las pe tine să descoperi în ce modul.

Acestea sunt lucrurile pe care eu le-am asimilat, le-am conștientizat și am considerat că merită să le împărtășesc mai departe. Dincolo de Masterclass-ul Maia Morgenstern (vezi detalii aici) acestea sunt lecțiile mele, gândurile mele, emoțiile mele, uimirile mele.

Pentru mine a fost o onoare, un moment de dezvoltare, un moment de introspecție, un moment de emoție, un moment de vibrație pozitivă, un moment de admirație. Aceste momente s-au transformat în eternitate, iar acum când scriu au trecut aproape două luni de la momentul filmării, iar emoția mea este acolo, iar Maia Morgenstern este pentru mine un om pentru care am o admirație dincolo de cuvinte.

Uitându-mă pe cele 10 lecții de mai sus, comparativ cu ce simt, acestea reprezintă puțin, însă este greu de prins în cuvinte o admirație de o asemenea anvergură.

Sunt fericit pentru că am avut această experiență și sunt recunoscător Maiei Morgenstern pentru că mi-a oferit șansa de a lucra împreună.

Mai departe, las Masterclassul să vorbească de la sine. Vezi detalii prin click aici!

O zi plină de inspirație tuturor!

Cu Drag,

Marian Rujoiu
Fondator Life University

5/5 - (1 vote)

2 thoughts on “Masterclass Maia Morgenstern: 10 lecții învățate din culise și nu numai”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top

Pe ce adresă de email vrei să primești ebook-urile gratuite?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Life University I Marian Rujoiu prin click aici!

Te poți dezabona oricând

Privacy Policy: Promitem că adresa ta de email este în siguranță!