Scrisoare de intentie – 7 sfaturi – cum sa-ti cauti un loc de munca?

Cum să-ţi cauţi un loc de muncă? Cum sa faci o scrisoare de intentie?

7 sfaturi care te transformă în candidatul ideal!
 

Am primit foarte multe solicitări de genul: Aplic in fiecare zi la 50 de posturi si totuşi nimeni nu mă suna pentru interviu. De foarte multe ori problema este la cel care aplică, la CV sau scrisoare de intentie. Posibilitatea de a aplica online este un avantaj pentru cel care caută de munca cat si pentru cel care caută să angajeze.Însă puneţi-vă în pielea celui care recrutează. Acesta primeşte câteva sute de CV-uri şi trebuie să găsească angajatul perfect. Întrebarea este ce faci tu pentru a fi selectat? De ce te-ar alege pe tine? În cele mai multe cazuri aplicanţii  urmează doi paşi simpli: 1. selectează Cv-ul şi (2) aleg una din scrisorile de intenţie care s-ar potrivi şi apasă send. Nu este tocmai strategia potrivită, fiind una care nu prea îţi asigură şanse pentru a ajunge în faţa angajatorului. Îţi propun în acest articol câteva sfaturi, pe care dacă le vei folosi probabilitatea să-ţi găseşti jobul dorit va creşte considerabil.

Sfatul 1 – Aplică numai la joburile pentru care te consideri potrivit/ă

Renunţă la a mai trimite zeci sau sute  de CV-uri pe zi. Este posibil ca într-o zi să te cheme cineva. Însă acesta este un demers cantitativ care la capitolul calitate nu-ţi oferă şanse foarte mari. Aplică numai la câteva joburi pe zi (3-4) şi urmează sfaturile de mai jos.

Sfatul 2 – Citeşte cu atenţie cerinţele şi atribuţiile postului

Cei mai mulţi dintre candidaţi omit această etapă sau trec superficial peste ea. Acesta este momentul în care afli dacă jobul respectiv ţi se potriveşte. Citeşte cerinţele cu atenţie  şi analizează dacă îndeplineşti condiţiile minime. Puneţi câteva întrebări: Vreau acest job? Sunt potrivit/ă pentru el? Sunt calificat/ă pentru el? Dă-ţi aceste răspunsuri. Dacă răspunsul este negativ mai bine ai căuta alt job. Dacă răspunsul este afirmativ poţi trece la pasul următor. [sharrre]Cum sa faci o scrisoare de intentie pentru angajare[/sharrre]

Sfatul 3 – Caută informaţii despre companie

Acest caz este valabil în situaţia în care este publicat şi numele angajatorului. Companiile serioase de obicei publică numele lor. Astfe,l fă un scurt research şi află mai multe despre companie: domeniu de activitate, puncte de lucru, cifră de afaceri, valori ale companiei, etc. Află cât de multe lucruri posibil. Asupra acestei etape trebuie să zăboveşti măcar câteva minute.  Aceste informaţii sunt esenţiale şi îţi vor servi în paşi următori.Sfatul 4 – Cum scrii o scrisoare de intentie?Scrisoarea de intenţie trebuie să o scrii tu, aceasta este ideea. Renunţă la a mai folosi o scrisoare tip. Aceste scrisori se văd imediat. De Exemplu: Animată de dorinţa de a reuşi , am aplicat la acest job…... Mda, este un început bun, dar nu unul convingător. Probabil încă 50 de aplicanţi folosesc această expresie. Evită pe cât de mult folosirea acestor şabloane. Ca angajator nu-ţi comunică nimic o scrisoare de intenţie care nu spune nimic. Dar ai putea spune: Da, dar spune multe, este o scrisoare pozitivă. Nu-i de ajuns, acest lucru nu te ajuta, ba uneori chiar te încurcă de cele mai multe ori.Ştiu, probabil găseşti un model de scrisoare de intentie pe internet şi este posibil chiar să ţi se potrivească. Vrei acel job pentru care aplici? Îl vrei cu adevărat? Trebuie să faci mai mult. Întrebarea este: atunci ce scriu in ea daca nu expresii si fraze care sună frumos? Scrisoarea de intenţie trebuie să vorbească despre tine şi despre jobul la care aplici într-un mod personal. Altă expresie standard care nu prea te ajută: Mă consider candidatul ideal pentru postul oferit de compania dumneavoastră. Şi această expresie sună frumos, însă tot nu este una personalizată. Ce însemnă de fapt personalizat? Însemnă mult mai multe lucruri printre care enumăr:-          în scrisoarea de intenţie trebuie să menţionezi numele companiei de câteva ori;-          în scrisoare de intenţie trebuie să se înţeleagă că ai înţeles cerinţele postului (cu exemplificări);-          din scrisoarea de intenţie trebuie să reiasă că ştii câteva lucruri despre companie (nu doar să spui că ştii, ci spune CE ANUME ŞTII)

–          în scrisoarea de intenţie trebuie să faci conexiunea clară între pregătirea ta şi cerinţele postului (nu la modul general ci explicit, cu enumerări eventual)

–          in scrisoarea de intenţie trebuie să enumeri abilităţile tale cheie şi să spui că pot fi folosite pentru îndeplinirea atribuţiilor X şi Y enumerate in anunţ.

–          Din scrisoarea de intenţie trebuie să reiasă că ştii să faci lucrurile enumerate în anunţ. Este bună şi „dorinţa de a învăţa”, insă angajatorul este interesat în primul rând de ce ştii să faci nu de ceea ce ai putea învăţa în viitor.

–          In cazul in care eşti student sau proaspăt absolvent, evită să începi scrisoare de intenţie cu proaspăt absolvent al Facultăţii X şi încercă înlocuire cu „sunt calificat în …”

–          Iar in final, trage o concluzie privind programarea la un interviu. Spune-i de ce te-ar putea chema, de ce meriţi tu o programare la un interviu. Aici foloseşti punctele tale forte conectate la nevoia angajatorului. Găseşte acel motiv cheie care l-ar determina să te cheme. Dacă nu-l găseşti ai o mare problemă, care nu mai ţine de scrisoarea de intenţie ci de abilităţile şi calificările tale, iar aici numai tu te poţi ajuta sau un coach.

Poţi acum să te plângi, că este prea greu, că este prea mult efort la mijloc. Poţi însă să te mobilizezi. Ai dreptate, este un efort, însă întrebarea este următoarea: vrei acel job sau nu? Dacă nu eşti dispus/ă să acorzi o atenţie specială aplicării eu personal nu văd de ce angajatorul ar acorda atenţie citirii unui şablon. Până la urmă este alegerea fiecăruia.

Sfatul 5 – Trimiterea CV-ului

La fel ca şi în cazul scrisorii de intenţie şi aici poţi face câteva lucruri în plus. Caută realizările şi responsabilităţile pe care le-ai avut in trecut şi trece-le in CV. Este ideal când aceste responsabilităţi coincid cât mai mult cu cerinţele postului. Strategia este aceiaşi ca şi in cazul scrisorii de intenţie, anume personalizarea.

Sfatul 6 – Completarea mini interviului

După cum ştiţi multe anunţuri sunt însoţite de întrebări la care trebuie să răspundeţi. Acelaşi sfat vi-l dau şi aici anume să personalizaţi. Încă un aspect asupra căruia vreau să atrag atenţia: păstraţi o doză de modestie în completarea lui. De exemplu daca sunteţi puşi să enumeraţi puncte slabe, evitaţi expresiile tipizate transformate în pozitiv cum ar fi: „prea perseverent” Lipsa prea mare de modestie poate deranja fiind catalogată drept îngâmfare nemăsurată, lucru care nu te va avantaja.

Sfatul 7 – Send şi PostSend

După cei dai send aplicaţiei încearcă să afli când se face recrutarea. Cine se ocupă? Când sunt programările? Caută şi emailul de pe site, preferabil de la resurse umane. Poţi trimite un email în care să te prezinţi să spui că ai aplicat şi vrei să afli când vor fi programările, în speranţa că vei fi chemat/ă. Poţi să alegi la un moment dat şi să suni. Aceasta va fi o dovadă pentru angajator că tu chiar îţi doreşti acel job. Insistă puţin, nu te costă mare lucru.

Sper că vei fi chemat/ă la un interviu. Aplicând sfaturile de mai sus vei avea şanse considerabil mai mari. Nici o strategie de cătare nu este garantată, mai ales că se poate întâmpla la capătul celălalt să nu ai de-a face cu un profesionist. Gândeşte-te însă că alţi candidaţi aplică deja strategiile enumerate mai sus. Ce şanse ai în faţa unui asemenea candidat. Tu să fi angajatorul pe cine ai programa la un interviu? Ai şanse foarte mici. Chiar şi dacă primeşti un refuz, manifestă-ţi sincera dorinţă de lucra cu acea companie şi întreabă când se estimează că o să mai apară un post similar.

Angajarea a devenit în această perioadă un demers mult mai complicat. O să scriu un viitor articol şi despre cum trebuie să te prezinţi la un interviu pentru că acesta este de asemenea un pas foarte important. Este importantă calificarea pregătirea şi competenţa. Trebuie însă să ambalezi frumos şi să personalizezi aceste lucruri. Sunt sigur că ia ceva timp personalizarea, poţi încerca însă personalizarea drept alternativă şi şansele îţi vor creşte.

[sharrre]Cum sa faci o scrisoare de intentie[/sharrre]Reţine: nu câştigă cel mai puternic, ci acela care se adaptează mai bine! Nu trimite o scrisoare de intentie copiata de pe internet. Creeaza o scrisoare de intentie potrivita si iti vor creste sansele cu minim 50%.

Mult succes în găsirea jobului dorit! Ofera un like sau share daca-ti foloseste.
Marian Rujoiu

www.marian-rujoiu.ro (blogul personal)
www.traininguri.ro (siteul Extreme Training)
Extreme Training iţi oferă Excelenta in  Vânzări, Negociere, Comunicare in Afaceri, Motivare Non-Financiara, Dezvoltare Manageriala, Comunicare Organizatională, Dezvoltare Personala, Leadership, Management de Proiect, Time Management, Coaching si Teambuilding.

Rate this post

10 thoughts on “Scrisoare de intentie – 7 sfaturi – cum sa-ti cauti un loc de munca?”

  1. Este cu adevarat important sa stii cum sa-ti cauti de munca, altfel vei avea parte de dezamagiri si frustrari daca ai ajuns la o varsta la care nu ai reusit inca sa-ti gasesti domeniul de munca.

    1. asa este 🙂 Legat de strictul necesar pentru tine sau pentru angajator. Nu ai de unde sa stii ce vrea angajatorul (Adica un CV scurt sau lung). Poate e o varianta sa ai la inceput un rezumat pe prima pagina, iar apoi pe paginile urmatoare desfasurat.

  2. Eu am alta problema: sunt chemata la interviu cam in fiecare saptamana. De cateva luni, asist la atatea interviuri si primesc acelasi raspuns de fiecare data: ,,Veti fi telefonata sa va comunicam daca veti fi angajata sau nu.” Dar nu ma mai suna apoi (bineinteles, pentru ca nu sunt acceptata). Nici nu stiu ce sa mai fac, stau prost cu banii (pe care ii cheltuiesc sa merg deseori la interviuri, tot schimband mijloace de transport). Nu stiu care e motivul pentru care nu ma accepta. O singura data mi s-a zis in fata ca nu sunt acceptata pentru ca sunt emotiva. Experienta si studii am. Ma poate ajuta cineva cu un raspuns ajutator?

  3. Am 49 de ani.Nu lucrez de 20ani(am stat acasa cu copiii). Nu am experienta pe calculator.Am terminat Facultatea de tehnologie chimica anorganica. Am facut niste cursuri de
    operare calculator,inspector resurse umane,perfectionare in contabilitate,antreprenoriat si accesare fonduri europene. Nimic nu m-a ajutat sa-mi gasesc o munca de birou.

  4. Pingback: Cum sa imi caut de munca ? Care sunt cele mai tari siteuri cu joburi din Romania | Vreau sa stiu !

  5. Pingback: LISTA SITE-uri de JOB-uri din ROMANIA « PE SCURT

  6. Pingback: Tweets that mention Rujoiu Marian » Blog Archive » 7 sfaturi – cum sa-ti cauti eficient un loc de munca? -- Topsy.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top

Pe ce adresă de email vrei să primești ebook-urile gratuite?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Life University I Marian Rujoiu prin click aici!

Te poți dezabona oricând

Privacy Policy: Promitem că adresa ta de email este în siguranță!