LIFE COACHING: Despre pretul platit

Probabil te întrebi ce vrea să spună acest titlu Life coaching – despre pretul platit. Mulți oameni se întreabă foarte adesea ce să  facă în situații aparent fără ieșire. Fiecare din noi avem probleme de genul „nu mă înțeleg cu șeful”, „nu-mi apreciază munca”,  „am colegi nesuferiți”,  „trebuie să muncesc 12 ore pe zi”,  „nu mai am timp liber”,  „prietenul nu-mi acordă suficientă atenție”,  „nu am mai avut concediu de un an de zile” etc.

Problemele de mai sus au numai valoare de exemplu, ele pot fi într-un număr infinit. Conceptul de preț plătit este unul cunoscut de fiecare din noi. Atunci când mergem la magazin plătim un preț pentru fiecare produs. La fel și atunci când mergem în vacanță. Într-un sens sau altul aproape nimic nu este gratuit. Pentru fiecare lucru pe care îl cumpărăm plătim un preț.

Uneori nu cumpărăm ceva pentru că ni se pare prea scump, alteori nu apreciem un lucru pentru că am plătit prea puțin pentru el.

În viața de zi cu zi este aproape la fel. Există un preț plătit pentru fiecare eveniment, lucru, sentiment din viața noastră.

Atunci când avem o problemă sau ceva nu ne convine avem următoarele variante:

  1. Găsim rapid o soluție.
  2. Ne lamentăm în situația respectivă și ne plângem zile, luni sau chiar ani în șir de ceea ce ni se întâmplă
  3. Ne asumăm prețul plătit.

Cazul cel mai fericit este primul, în care noi am găsit rapid o soluție. Cazul mai puțin fericit este al doilea, în care parcă suntem actori într-o dramă. Parcă nimic nu merge bine ba din contră, merge din ce în ce mai rău. Trăim cu speranța că este ceva temporar și că poate lucrurile se vor schimba. Unele lucruri nu se schimbă niciodată. Ele doar se transformă.

A treia variantă chiar dacă nu se prezintă ca o soluție, de cele mai multe ori este cea mai viabilă alegere.

Simți uneori că nu meriți ceea ce ți se întâmplă, fie bun sau rău. Întrebarea pe care eu te sfătuiesc să ți-o pui este următoarea: merită răul plătit? Chiar și atunci cînd ți se întâmplă ceva bun te poți întreba dacă merită prețul plătit.

Life coaching – Ce este de fapt prețul plătit?

La fel ca și în cazul comerțului, este ceea ce tu dai în schimb ca să primești altceva.  Prețul plătit se poate cuantifica într-o infinitate de variante: timp, stres, acceptare, înțelegere, bunăvoință, bucurie, recunoaștere, relaxare, griji etc.

Greșeala pe care o fac mulți dintre noi este că nu-și pun această întrebare simplă, anume dacă merită prețul plătit. Dacă-ți răspunzi la această întrebare simplă și-ți asumi răspunsul pe care ți-l dai lucrurile devin extrem de simple. Atunci vei simți și vei vedea viața cu alți ochi.

De exemplu atunci când ai un șef care nu-ți recunoaște meritele și nu ai reușit să găsești o soluție care să te satisfacă, te poți întreba dacă merită prețul plătit. În acest caz prețul plătit este nerecunoașterea meritelor. Mulți oameni se opresc în acest punct fără să cântărească la modul serios ceea ce primesc în schimb. Este posibil să primești un salariu mare, să faci ceea ce-ți place sau să ai niște colegi drăguți. Practic plătești un preț pentru a primi multe alte lucruri în schimb. Absolut nimic din lume nu te obligă să accepți situația. Numai tu iți poți răspunde dacă merită sau nu prețul plătit. Este posibil să ajungi la concluzia că merită. În acest caz, vei simți imediat că nu te mai afectează aproape deloc care e prețul și ori de cate ori situația se repetă s-ar putea să îți amintești că sunt alte lucruri care contează mult mai mult pentru tine. Dacă totuși ajungi la concluzia că nu merită prețul plătit trebuie să faci imediat ceva. Caută rapid o soluție, iar dacă aceasta întârzie să apară poate ar trebui să renunți și să încerci altceva.

Alt exemplu îl poate constitui accesarea fondurilor europene. Te poți plânge că este prea multa birocrație și să rămâi cu frustrarea aceasta, sau poți să ajungi la concluzia că merită prețul plătit și atunci vei privi birocrația ca o stare de normalitate!

Oricum am privi lucrurile, plătim un preț pentru orice, depinde doar de noi dacă ne asumăm acest pret si il acceptam.

5/5 - (1 vote)

8 thoughts on “LIFE COACHING: Despre pretul platit”

  1. Pingback: Succes - 3 motive din cauza carora nu ai obtinut ce ti-ai dorit!

  2. chief, de multe ori nu calculez „costul” si intru in „incapacitate de plata”. stii asta. poate acum o sa fiu putin mai responsabil si o sa ma gandesc umpic inainte..

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top

Pe ce adresă de email vrei să primești ebook-urile gratuite?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Life University I Marian Rujoiu prin click aici!

Te poți dezabona oricând

Privacy Policy: Promitem că adresa ta de email este în siguranță!