Stresul – cum rezolvi inteligent și simplu problemele care cauzează stresul?

stresul si rezolvarea problemelor

Se spune că stresul este boala omului modern. În acest articol despre stres vei găsi răspunsul la următoarele întrebări:

  1. Ce cauzează stresul?
  2. Cum abordăm stresul la nivel de cauză?
  3. Cum ne activăm să ieșim din starea de stres și să ne mutăm către soluție?
  4. Ce presupune metoda 12M și la ce ajută?
  5. Recomandări pentru execuția eficientă a 12M?
  6. Pe ce zone funcționează metoda 12M ?

Dincolo de filosofia stresului, acesta are două cauze punctuale:

  • stresul cauzat de probleme
  • stresul cauzat de stilul de viață

Stresul nu doar că te omoară pe bune, el îți face și viața grea atât timp cât trăiești. Recomandările în ceea ce privește stresul, în general, sunt:

  1. fă mișcare
  2. nu te mai agita
  3. mănâncă sănătos
  4. învață să spui nu
  5. dormi
  6. petrece-ți timpul cu oameni mai puțin stresați
  7. dezvoltă-ți încrederea în tine
  8. fă meditație
  9. etc.

Problemele cauzează stresul!?

Ce mi s-a părut interesant la aceste soluții este că, inclusiv site-urile de specialitate, nu atacă problema stresului într-un mod franc și anume: problemele cauzează stres, iar dacă nu-ți rezolvi problemele, discutăm principii aplicabile în general, însă incapabile în particular.

Stresul prelungit este clar că duce la anxietate, depresie, oboseală; nu mai spun că un om cu probleme este un om nefericit. Stresul este un efect, este o manifestare, amplificată de diferiți factori de risc; totuși, una dintre cauzele stresului sunt problemele din viața noastră. Uneori avem probleme mai mari, alteori mai mici, însă nerezolvarea lor duce la stres.

În acest articol mă voi opri la această cauză a stresului, și anume problemele reale din viața noastră. Contextul, mediul, tranzițiile, au dat naștere unui val de probleme căruia omul modern trebuie să-i facă față. Putem să spunem că ar trebui să abordăm mai lejer problemele. Sunt de acord cu această afirmație; ce te faci însă când această abordare ușoară nu rezolvă problema, ce te faci când pur și simplu nu poți să nu te lași afectat de problemă, ce te faci când intri în panică, ce te faci când te înfurii, ce te faci când rămâi blocat în fața problemei.

Cred că majoritate problemelor din viața noastră, oricare ar fi acestea, nu trebuie negate, ci rezolvate. Personal, nu cred că trebuie să-mi fac o listă cu factorii generatori de stres ca să am surpriza că problemele ce apar pe nepusă masă îmi generează stres. Cred că fiecare cititor știe că teoretic ar trebui să se streseze mai puțin, să muncească mai puțin sau să doarmă mai mult. Într-un articol viitor o sa inventariez și toate metodele globale despre ”cum să scapi de stres”, însă acum mă voi opri la șeful stresului: problemele modul cum se trece rapid la rezolvarea lor.

Toate bune și frumoase până ai o problemă…sau uneori mai multe. Sunt de acord că poți anticipa și poți evita problemele, însă sunt momente în care o problemă sau mai multe dau năvală peste tine și stresul apare ca un efect imediat. Uneori constructiv, însă neplăcutul stres distructiv deranjează mai mult.

Ne-am născut pe planeta Pământ, iar unele dintre puținele certitudini pe care le avem este că am avut și vom avea probleme, mai mari sau mai mici. În urmă cu ceva vreme v-am rugat să-mi lăsați un feedback aici; unii ați și făcut-o, o puteți face în continuare. În acel formular am o rubrică numită ”propune-mi un subiect despre care ai vrea să scriu”. Așa am ajuns să scriu acest articol – pentru că, într-o formă sau alta, întrebarea revenea:

Întrucât a combate stresul seamănă cu a combate efectul, am decis să rămân la una dintre cauzele stresului, și anume problemele inerente care apar în viața noastră. Dacă te doare o măsea, poți lua un algocalmin; așa combați durerea, însă, dacă acolo este o carie, trebuie intervenit asupra carierei. Practic, vom lucra mai jos pe cauză, nu pe efect.

Subiectul problemelor, respectiv rezolvarea acestora, este unul foarte amplu. Probabil pot prezenta tehnici de creativitate, de rezolvare a problemelor, tehnici de relaxare, tehnici de respirație, recomandări generale etc. Vreau însă să merg puțin mai în profunzime pe un anumit aspect al problemelor.

În teorie este simplu: ai probleme, rezolvă-le și nu te mai stresa!

În practică însă, neliniștea, stresul, frica, nesiguranța, anxietatea, depresia, mediul, experiențele te doboară și nu poți face pasul către rezolvarea problemei.

Blocajul treceri de la stres și probleme la soluții

Pe acest lucru o să mă focusez în acest articol, pe trecerea de la problemă la soluție, pe a te mișca, pe un instrument ușor, aplicabil imediat pe care eu îl folosesc foarte des. Ar fi simplu să spun: ”Fii optimist!”, ”Relaxează-te pentru că va trece ”…. știu însă că nu funcționează. De fapt, este prea puțin pentru că nu știi cum să fii optimist și nu poți să o faci având în vedere starea și nici instinctul de supraviețuire nu te lasă cu ideea că va trece.

Ați auzit vreodată ideea că atunci când ai o problemă, dacă te focusezi pe problemă, nu poți găsi o soluție? Fie că ați auzit-o sau nu, probabil bunul simț vă va spune că așa este.

Revin însă la practică: cum faci să ieși din sfera a ceea ce te ”blochează” și te stresează și să intri în sfera a ceea ce te ”activează”.

Pentru a ”ne activa” este necesar să mutăm focusul, iar focusul nu-l putem muta prin îndemnuri pozitive decât în foarte mică măsură. Trebuie să înțelegem cum ne funcționează mintea și să ne folosim de acest lucru în mod inteligent.

Creierul nostru, mintea noastră, nu știe să nu răspundă întrebărilor pe care ți le pui. Adică, ori de câte ori îți pui o întrebare, mintea va goni să găsească un răspuns. Nu contează dacă-l găsește sau nu, însă ea va căuta. De exemplu, dacă atunci când ești stresat, ai o problemă și te întrebi cine-i vinovat, mintea ta va începe să genereze o serie de variante. Dacă te întrebi ce consecințe negative are problema, mintea ta va căuta consecințele, dacă te întrebi care-i cel mai grav scenariu, mintea va căuta răspunsuri. De asemenea, dacă te întrebi ”de ce tocmai mie mi se întâmplă”, din nou mintea va căuta răspunsuri.

Așa funcționează mintea, îi dai o temă și ea lucrează. Mintea continuă să lucreze și dacă tu continui să faci altceva. De câte ori nu ți-ai pus o întrebare, nu ai găsit un răspuns, însă undeva a doua zi sau a treia zi ai găsit un răspuns care ți-a venit așa, dintr-o dată. Uneori îți vine acest răspuns chiar dacă nu te mai preocupă problema, ai uitat între timp și că te-ai întrebat.

Tehnic ce se întâmplă cu stresul prin întrebări?

Prin întrebări conștiente, dirijăm și ne autoinfluențăm inconștientul. Inconștientul nostru este depozitarul a tot ceea ce știm, cunoaștem, simțim; el prelucrează totul. Atunci când avem probleme, trebuie să-i oferim inconștientului nostru o hrană sănătoasă. Clar, victimizarea nu este o cale bună, nici atitudinea de neputință sau neîncredere nu este o hrană bună, pentru că inconștientul, după ce le prelucrează, îți oferă răspuns în aceeași linie, te menține în problemă și în starea de stres.

Întrebările sunt unele dintre cele mai puternice instrumente pe care eu le cunosc. Uneori convingem punând întrebări, influențăm punând întrebări. O carieră începe cu o întrebare. O afacere începe cu o întrebare de tipul: cum fac bani mai mulți?

Exagerând ușor, putem spune că ceea ce simțim depinde de calitatea vieții noastre, iar calitatea a ceea ce simțim este dată de ceea ce ne întrebăm.

Revenind însă la întrebări, ar mai fi ceva, și anume că inconștientul nostru dă o atenție mai mare întrebărilor ușor neobișnuite pentru care nu are un răspuns deja pregătit. În marketing sau prezentări se numește captarea atenției. Ce înseamnă acest lucru? Că trebuie să-ți faci ”curios” inconștientul, adică nu-i pune o întrebare care să-l plictisească, provoacă-l.

Folosește 12M pentru rezolvarea problemelor și evitarea stresului inutilstresul - metoda 12 M - marian rujoiu

Mai jos aveți o listă de 12 întrebări (metoda 12M). Selectați dintre ele pe acelea care vă plac sau adăugați altele preferate. Important este să înțelegeți puterea acestor întrebări și să le testați.

Așadar, atunci când avem o problemă și dorim să ne mutăm focusul pe soluție, dorim să ne activăm să ieșim din stare, ne activăm mintea, inconștientul, emoțiile și energia, folosim metoda 12M. Fiecare M este o invitație la explorare, fiecare M poate activa, fiecare M ar putea fi salvarea. Aveți mai jos cei 12M, apoi sunt explicați fiecare în parte pentru a înțelege această abordare în profunzime.

  1. Mister – Ce nu văd încă? Ce nu-mi dau seama încă?
  2. Mentor – Dacă X (o persoană pe care o apreciezi) ar avea această problemă, ce ar face?
  3. Minunat – Ce este acum grozav legat de această problemă?
  4. Magnific – Ce se va întâmpla după ce această problemă va fi rezolvată?
  5. Magie – Dacă totuși această problemă are un sens pozitiv, care ar fi aceasta?
  6. Maturitate – Cum aș putea să sparg această problemă în bucățele mai mici și să o rezolv mai ușor?
  7. Minune – Dacă aș ști o cale simplă de a rezolva problema, care ar fi aceasta?
  8. Modestie – Date fiind circumstanțele, ce ar trebui să nu mai fac?
  9. Mirare – Cum ar rezolva această problemă un copil de 6 ani?
  10. Metodic – Ce este bine că nu s-a întâmplat încă și aș putea preveni în viitor?
  11. Modern – Care ar fi cea mai neobișnuită cale de a rezolva această problemă?
  12. Motivație – Care este un lucru mic pe care l-aș putea face acum?

O întrebare bună pe care ai putea să o ai este ”Care e logica acestor întrebări?” sau ”Ce sens are fiecare întrebare? Are vreunul?”stresul - metoda 12m

O să explic pe scurt ”ilogicitatea logicii” fiecărei întrebări. Chiar dacă sunt întrebări neobișnuite, scopul lor este de a ataca dintr-o direcție diferită problema, de a ”forța” mintea să iasă din zona neputinței și lipsei de energie și să o activez într-un sens bun pentru noi. Fiecare întrebare este o sursă de inspirație și un posibil activator. Mai e ceva: trebuie să vrei să-ți pui aceste întrebări, eventual să rezolvi, pentru că s-ar putea să constați că funcționează 🙂

Așadar, care este logica și sensul  fiecărei întrebări?

  1. Mister – Ce nu văd încă? Ce nu-mi dau seama încă?
    • se forțează creierul să exploreze dincolo de zona cunoscută a problemei. Acel ”încă” este o presupoziție că este ceva acolo pe care trebuie să-l găsim. Efectul: explorăm dincolo de evidentul imediat.
  2. Mentor – Dacă X (o persoană pe care o apreciezi) ar avea această problemă, ce ar face?
    • aici îți dirijezi mintea către un exercițiu de imaginație. Este un mod de a ieși din problemă, însă nu oricum. A încerca să privești prin ochii unei anume persoane, pe care eventual o stimezi, poate să genereze drept rezultat o nouă abordare asupra problemei, asupra soluțiilor și un anumit tip de atitudine pentru speța în cauză.
  3. Minunat – Ce este acum grozav legat de această problemă?
    • evident că nu e nimic grozav pentru că de-asta e este o problemă. Dacă ar fi ceva grozav, nu am mai numi-o problemă, de asta se numește problemă. Când ne adresăm această întrebare, răspunsul imediat pe care-l primim de la noi este scurt și clar: Nu este NIMIC grozav! Totuși, continuă să te întrebi și să-ți repeți întrebarea pentru ca, în mod surprinzător, mintea ta va surprinde o nouă nuanță a problemei care poate avea ca efect schimbarea stării, o nouă poziționare sau, cine știe, te poate conduce chiar către soluție.
  4. Magnific – Ce se va întâmpla după ce această problemă va fi rezolvată?
    • și aceasta este o întrebare interesantă pe care merită să ți-o pui. Această întrebare conține o presupoziție că problema va fi rezolvată. La nivel inconștient, mintea va încerca să găsească o cale prin care va fi rezolvată. Mai mult, proiecția în timp anunță mintea să privească spre viitor și mai puțin către trecut (unde rămâne blocată de obicei).
  5. Magie – Dacă totuși această problemă are un sens pozitiv, care ar fi acesta?
    • este un fel de a te întreba care-i partea pozitivă. Însă este mai mult decât atât pentru că întrebarea în sine forțează la găsirea unui sens pentru care s-ar fi întâmplat lucrul respectiv. Evident, primul răspuns automat este că nu-i niciun sens pozitiv, însă continuă să te întrebi pentru că-ți vor veni în minte răspunsuri surprinzătoare de genul: poate merit mai mult și este un semn că nu asta vreau. Este doar un exemplu, practic poți găsi orice timp de răspuns. Nu te gândi că este adevărat sau fals pentru că nu ai de unde să știi. Este doar încă în mod de a genera noi opțiuni și de a ieși din stare. Cine știe, poate în viitor vei fi recunoscător că ai avut această problemă.
  6. Maturitate – Cum aș putea să sparg această problemă în bucățele mai mici și să o rezolv mai ușor?
    • această întrebare invită inconștientul la un alt tip de abordare, diferit de toate celelalte. A sparge în bucățele presupune că acest lucru este posibil. Inconștientul va căuta o cale prin care să împartă în secvențe mai mici sau în mai multe părți problema. De multe ori funcționează pentru că, împărțind-o în bucăți mai mici, poți găsi mai ușor instrumente pe anumite părți din problemă. Nu este exclus să constați că, de fapt, prin rezolvarea unei mici părți se rezolvă toată problema sau mare parte din ea. Nu se știe niciodată, încearcă 🙂
  7. Minune – Dacă aș ști o cale simplă de a rezolva problema, care ar fi aceasta?
    • este o întrebare magică pentru că invită inconștientul la o rezolvare simplă a problemei. Atunci când avem o problemă, copleșiți de emoție, vom avea tendința fie să complicăm, fie să exagerăm efectele negative. Această întrebare este, de fapt, o invitație de a rezolva problema într-un mod simplu. Uitați-vă la trecutul vostru, de câte ori nu ați constatat că rezolvările de multe ori au fost și simple, și ușoare?
  8. Modestie – Date fiind circumstanțele, ce ar trebui să nu mai fac?
    • din nou o abordare interesantă. Deja la această întrebare inconștientul nostru este confuzat. Iar dacă este așa, este foarte bine, înseamnă că lucrurile funcționează. Când avem o problemă, ne gândim că trebuie să facem ceva pentru a scăpa de ea. Însă, uneori, soluția nu este doar în a face ceva, uneori soluția este în a nu mai face ceva. Poate fi un comportament, poate fi o abordare, poate fi orice. Este posibil să nu găsești întotdeauna răspuns, însă este un mod de a direcționa focusul pe o altă latură a problemei. Poate totuși e nevoie să te oprești din a mai face ceva.
  9. Mirare – Cum ar rezolva această problemă un copil de 6 ani?
    • observi cum fiecare întrebare te invită să ieși din ceea ce te ține în loc, orice ar fi ce te ține în loc. Dacă la întrebarea doi ai făcut o analiză dintr-o perspectivă inteligentă plină de maturitate, aici inconștientul tău este invitat la o abordare creativă, copilărească, dintr-un punct de vedere nu atât de încrâncenat, poate chiar ca un fel de joacă. Ce face această întrebare? Accesează în inconștientul tău un alt tip de resurse, alte emoții, altă poziționare, altă abordare. Această întrebare nu este doar un mod în care poți găsi soluții creative, este un mod prin care experimentezi emoțional și mental o altă abordare.
  10.  Metodic – Ce este bine că nu s-a întâmplat încă și aș putea preveni în viitor?
    • cu această întrebare faci un pas către realitate și soluție, însă într-un mod în care te focusează pe a salva ce se mai poate salva, dacă este ceva de salvat. Uneori a sta, gândindu-te la o soluție globală, negăsind-o încă și nefăcând nimic, agravează problema. Adică, până la operație, poate trebuie oprită sângerarea făcând o paralelă cu lumea medicală.
  11. Modern – Care ar fi cea mai neobișnuită cale de a rezolva această problemă?
    • această întrebare este mai mult o verificare că s-a trecut prin tot. În afară de faptul că este o întrebare care focusează către soluție, este și o incitare directă adresată inconștientului de a ”ieși din cutie”. Chiar dacă am avut întrebarea din perspectiva cuiva pe care-l respectăm, din perspectiva unui copil, din perspectiva simplității, ”forțăm inconștientul” să facă un pas în necunoscut, dincolo de clar, dincolo de imediat, dincolo de simplu.
  12. Motivație – Care este un lucru mic pe care l-aș putea face acum?
    • această întrebare este o invitație de a trece la acțiune pentru că de multe ori primul pas este mai greu. Această întrebare nu degeaba este lăsată la final, după ce mintea a cotrobăit prin toate cotloanele, și prin toate stările, și prin toate perspectivele. Este un pas către diseminare și sintetizare. În plus, nu ne propunem rezolvarea globală, ci doar un mic pas. Amintiți-vă că rolul acestor întrebări este să ne focuseze către soluții posibile și să ne activeze. Răspunsul la această întrebare ar putea declanșa exact momentul activării pe care-l are acest exercițiu.

Aceasta este 12M și pe scurt, și explicat. Prin click aici poți descărca varianta printabilă pe care o poți folosi ori de câte ori consideri. Această variantă printabilă conține și un loc pentru  notat, aceasta este și motivul pentru care vin cu recomandările de mai jos, pentru a amplifica efectul acestei metode:

  • notează răspunsurile la întrebări. Chiar dacă nu închei procesul sau nu ai răspunsuri definitive, notează-le. Nu se știe ce revelație ai putea avea când o să le vezi pe toate la un loc.
  • nu evalua răspunsurile care-ți vin. Este un brainstorming. Nu trebuie să faci nimic din ce notezi, deocamdată. Aceasta este singurul fel în care poți accesa potențialul tău. Nu blama, nu condamna. Și dacă nu ai un răspuns, treci mai departe pur și simplu!
  • nu toate întrebările îți vor aduce valoare. Da, trebuie să știi acest lucru, că în funcție de natura problemei, context, motivație, stare, este posibil să nu ai răspuns la toate întrebările. Nici nu este nevoie. Uneori este de ajuns să ai răspuns doar la două-trei și deja să te activezi. Este excelent așa. Important este procesul și faptul  că te scoate din problemă și te duce către soluție.
  • ce faci dacă nu ai lista de întrebări la îndemână? Nu este grav, amintește-ți parte din întrebări și notează. În principiu îți vei aduce aminte de cel puțin 8 din 10 după ce vei trece prin ele. Vezi și punctul următor.
  • alocă-ți chiar acum două-trei minute pentru a trece prin aceste întrebări. Nu știi cât de repede vei avea nevoie, deci ca un mic antrenament. Alege o problemă din viața ta (personală sau profesională) și trece-o prin acest proces. Folosește varianta printabilă și alege nu ceva extrem de banal, dar nici ceva complicat, pentru început ceva de intensitate medie.
  • nu amâna testarea metodei. Chiar dacă ți se pare că ai înțeles-o și i-ai înțeles și logica, pentru asemenea lucruri este bine să faci ceva acum. Salvarea undeva în calculator a metodei în ideea că o să o găsești sau că o să o folosești când ai nevoie, este un mod de a evita. Nu spun că nu-ți cunoști folderele în calculator, spun doar că atunci când e ceva urgent și important, nu vei experimenta o tentație în a experimenta o metodă nou. Însă, dacă o testezi acum, atunci când ai nevoie de ea, îți va fi foarte ușor să treci prin acest proces și să ai încredere să-l folosești.
  • poate la prima vedere ți se pare prea simplu să funcționeze. Așa este, este extrem de simplă. În același timp, precizia și eficacitatea ei sunt foarte mari.

Unde ai mai putea folosi metoda 12M?

Metoda 12M o folosesc de câțiva ani, însă într-un mod dezorganizat. Încet, încet mi s-au așezat în minte acele întrebări care chiar au generat valoare. În urmă cu 5 luni am pus pe hârtie 54 de întrebări pentru direcționarea focusului și reducerea stresului și am început să le selectez pe cele relevante. Am ajuns la această sinteză de 12 întrebări. Am socotit totuși că trebuie să fie ceva mai simplu de 54 de întrebări. Am testat-o pe mine, apoi pe colegi, prieteni și clienți.

În ce zone funcționează?

  1. clar pe zona de probleme, atunci când ai una, atât pe zona de business, cât și personală. Distrugi sursa stresului din rădăcină.
  2. în zonele de neclaritate. Schimbă cuvântul problemă cu situație. Atunci când ești dezorientat și vrei să mergi mai departe și nu știi exact cum. Schimbă cuvântul problemă cu situație și vezi cum iese ceva minunat.
  3. se aplică în zona de training. Atunci când explici ceva sau vrei să demonstrezi ceva, te poți folosi de parte din aceste întrebări pentru a muta focusul participanților în direcția dorită.
  4. se aplică în coaching. Aceste întrebări reprezintă un set valoros de întrebări care generează rezultate remarcabile. Veți fi uimiți câte moment A-Ha veți declanșa doar punând aceste întrebări.
  5. în zona managerială, în relația cu subordonații. Atunci când vreți ca ei să se activeze, să treacă de la problemă la soluție, în loc de a le servi direct soluția, serviți-le un set de întrebări pentru a-i obișnui pe ei să treacă de la problemă la soluție.
  6. metoda poate fi folosită și în grup, dacă există o problemă comună. Veți vedea ce ușoară va deveni rezolvarea problemei.

Stresul, conform dex, este un termen general utilizat pentru orice factor din mediu (traumatism, emoții, frig, căldură etc.) capabil să provoace la om și la animale o stare de tensiune și o reacție de alarmă a organismului, determinând uneori îmbolnăviri grave; p. ext. efect nefavorabil produs asupra organismului ființelor de un factor de mediu. 

Practic, din această definiție, înțelegem că stresul este bun, în sensul că este o reacție de alarmă a organismului. Însă, cum vedem și mai departe, cauzează uneori îmbolnăviri. Se întâmplă acest lucru atunci când este prea mult.

Înainte de final, gândiți-vă la cine sunteți astăzi. Ce fel de om, ce fel de abilități dețineți? Ce calități aveți? Ce convingeri aveți?

Veți observa cu ușurință că mare parte din ceea ce suntem astăzi este datorat în mare măsură problemelor prin care am trecut. Spuneam și la început că este inevitabil să nu avem de-a face cu probleme. Acestea sunt sursa a ceea ce vom deveni. Dacă tot avem probleme, dacă tot acestea ne vor ajuta în viitor, de ce să nu găsim o cale prin care să le rezolvăm inteligent. Aceasta este scopul 12m. Folosiți-l cu încredere!stresul - metoda 12m

Închei precizând că aceasta nu reprezintă o metodă absolută de rezolvare a problemelor sau de raportare la stres Mai sunt și alte tactici sau strategii despre care o sa mai scriu. Metoda de față, 12M, are menirea de a activa, de a trece de la blocaj, panică, frustrare etc., la opțiuni, abordări noi și soluții. Puteți combina această metodă cu orice altă metodă pe care o cunoașteți și o considerați potrivită. Metoda se poate dovedi extrem de utilă, folosită împreună cu alte metode, pentru probleme mai complicate cum ar fi anxietate sau depresie. Oricum, dacă este ceva grav sau accentuat, este perfect să vă adresați unui specialist în funcție de natura problemei (psiholog, terapeut sau coach).

Spor și testați-o acum!

Puteți lăsa și un comentariu să-mi spuneți cum a mers sau, dacă mai aveți neclarități, vă răspund cu plăcere!

Varianta printabilă descărcați-o prin clik aici!

Cu pritenie,

Marian Rujoiu

4.3/5 - (3 votes)

3 thoughts on “Stresul – cum rezolvi inteligent și simplu problemele care cauzează stresul?”

  1. MII DE FELICITĂRI, MARIAN!
    ARTICOLUL TĂU ESTE EXTRAORDINAR!

    Ceea ce nu ne poate împiedica (nici măcar STRESUL) să recunoaștem azi, în ARTICOLUL lui MR, un ARTICOL MAGISTRAL. Că în MR subzistă un profesionist de o excepțională talie, ne demonstrează iarăși… ARTICOLUL LUI… de azi.
    Nicio asperitate, nimic tulbure sau incert, nesigur în creația lui și… mai mult, este plin chiar și de fermitate psihologică în fermitatea cuvântului său…
    ARTICOLUL tău de azi este ca și cum ar fi o operă valoroasă de artă – o artă a nuanțelor, o artă a rafinamentelor. Știe MR, știe azi să contureze cu extremă finețe toate detaliile unui articol – unei opere, oricât de minuțioase ar fi, știe cu precizie să le pună în valoare, să le prezinte limpezi în toată claritatea lor, să le descopere, ca apoi să le descoperim frumos și noi. Fără îndoială că tema de azi a ARTICOLULUI, i-a permis lui MR, o superbă desfășurare în expunere.
    Nimic nu e confuz, greoi, obscur la MR, în ARTICOLUL SĂU!
    Și tocmai de-aia apare interesul nostru deosebit, datorită ARTICOLELOR LUI extrem de valoroase, asigurându-le astfel superioritatea.
    Ce-mi place la Stilul lui MR…?! Îmi place, îmi place enorm că MR nu improvizează și nu lasă nimic la voia întâmplării, la voia hazardului…! Se vede prea bine, întrucât siguranța lui în expunere nu ne înșeală niciodată.
    MR e mereu o lecție și o sursă valoroasă, el știe să rămână clar pentru că, este amestecul ăla admirabil și de forță și de sensibilitate.
    DA! REMARCABIL ARTICOL – prin noblețe, emoție și profunzime!
    Știe MR să răspundă tot timpul exigențelor ARTICOLELOR SALE! Este fără doar și poate de o valoare excepțională, oferind un substanțial și extraordinar ARTICOL.

    Cu prețuire statornică și multă admirație…!

  2. Pingback: Succesul in viata si in cariera - Afla strategia potrivita

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top

Pe ce adresă de email vrei să primești ebook-urile gratuite?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Life University I Marian Rujoiu prin click aici!

Te poți dezabona oricând

Privacy Policy: Promitem că adresa ta de email este în siguranță!